Paddentrek 2018

Dit is een samenvatting van de paddentrek van 2018

Vondelpark: 11 maart 2018

De Kleine Watersalamander doet ook mee aan de paddentrek (Foto: Niesaar)

Het was even schrikken voor de Paddenwerkgroep, want toen de paddentrek had moeten beginnen kregen wij nog even een strenge winter. Maar nu de vorst uit de grond is worden nu de eerste amfibieën gesignaleerd.

Zaterdagavond was er een groep onderweg rond de Willemsbrug, waaronder een paar salamanderexperts. Salamanders zijn bijzonder moeilijk te vinden op de donkere grond tussen alle takjes van gelijke grootte, vandaar de lage aantallen waarnemingen in de vorige jaren. De experts hadden geen enkele moeite ermee en vonden de ene na de andere. In totaal werden er tien geteld, een record.

Het is nu de tijd voor de salamanders, over een paar dagen worden de padden wakker en gaan op trek, en een week later worden de kikkers actief.

Willem en Niesaar waren deze tijd op pad, hun bericht:

Gelopen vanaf Vondelkerk, aan zuidkant tussen uitgang Koninginneweg en uitgang Emmalaan 1 salamander (in de goot op punt oversteken), Vervolgens met Veerle en Daniel richting Vondeltuin nogmaals 2 (1 in goot, 1 op voetpad en gewond) en een pad (m), in goot. Deze 4 afgezet bij de Koeienweide. Teruggelopen tot ongeveer uitgang Koninginneweg, 3 salamanders en 1 pad (v). Daniël heeft ze afgezet bij Koeienweide. Wij langs zuidkant tot hoogte Bl.Theehuis gelopen, terug naar Vondelkerk. Verder niets. Meeste salamanders traag, padden juist beweeglijk. We hadden bij ons goede zaklantaarn met fel ledlicht, helpt enorm.


Bruine kikker steekt laan over

Vondelpark: 29 maart 2018

Drie weken geleden was er in het park een korte periode van de salamandertrek. Deze beestjes zijn traditioneel de eerste amfibieën die ontwaken en de trek naar de paaiplaats wagen.

Daarna kwam er een koude periode, veroorzaakt door een hoge drukgebied boven Scandinavië, die koude droge lucht naar onze omgeving blies. Nu het weer wat regenachtiger wordt en de zon krachtiger ontwaken nu de padden, en even later ook de kikkers.

Afgelopen woensdag, 28 maart 2018 kon het team van vrijwilligers de eerste amfi's helpen met het oversteken van de drukke lanen. De oogst was nog bescheiden, het waren er ongeveer vijf. Volgende week verwachten wij de grote drukte. Meer dan 60 vrijwilligers staan klaar om te helpen als dat nodig is.

De paddentrek is erg laat dit jaar. Dit komt door de late winterse omstandigheden. Normaal begint de trek al op eind februari, maar dat is dus nu een maand vertraagd.

Op 30 maart schreef Henriette,

Geen beestjes gezien, wel 1 x gekwaak gehoord, maar ik kon bij benadering niet zeggen uit welke richting. Gelopen vanaf viaduct richting Willemsbrug en terug. Kwam onderweg Wilma en Herman tegen, even kennis gemaakt, dat was leuk. Zij hadden ook niets gevonden, ondanks hun ideale ultralichte lamp. De politie reed nog een keer langs en een echtpaar wilde weten wat ik aan het doen was. Later belde dochterlief nog of ze zou komen, maar dat had m.i. geen zin. Tegen de tijd dat ik weg wilde gaan racete met een reuzevaart de vrijdagavondskatetocht door het Vondelpark, dus gelukkig maar dat er geen beestjes te bekennen waren...


2018 was een raar paddentrekjaar. Het seizoen begon laat en eindigde weer vroeg. Daartussen werden maar weinig diertjes geteld, slechts 100 stuks. Een reden was wel het zeer wisselvallige voorjaar. Het begin even warm, maar kort daarop kwam een koudegolf en regen bleef uit. Pas eind maart werd het normaal lenteweer.

Hier is het resultaat van de paddentrek in grafiekjes. Klik op de plaatjes om een vergroting te zien.

padjaartelg 2017trekg paddentrekg

De foto's van dit jaar:

2018031001 2018031002 2018031003 2018031004 2018031005 2018031006 2018031007 2018031008 2018031009 2018031010