Paddentrek 2008

Hier volgt een samenvatting van de verslagen over de paddentrek zoals die door de vrijwilligers zijn opgetekend.

Pad opgesloten in put

13 februari 2008

Gisteren is de eerste pad gevonden in het Vondelpark bij het Paviljoen, en daarmee is de paddentrek dus officieel begonnen! Het totaal verkleumde beestje werd aangetroffen in een putje aan de stoeprand. De padden klaar-overs vonden het beestje toevallig toen zij het putje openden om de maten te nemen voor een constructie die ervoor moet zorgen dat de beestjes de val in de put zullen overleven.

Deze eerste actie was het gevolg van de eerste bijeenkomst van de paddentrek klaar-overs, die gisteren een presentatie kregen over amfibieën in Amsterdam van Martin Melchers, gevolgd door een verslag van de vorige paddentrek door Daniël Kropveld. Cornelie van der Feen vertelde daarna hoe je padden tijdens hun trek kunt helpen, en stelde het rooster voor de vrijwilligers vast.

Het op deze manier begeleiden van de paddentrek is een initiatief van het Wijkcentrum Vondelpark-Concertgebouwbuurt en hetVondelpark.net . De komende weken gaan de vrijwilligers dus op 'pad'. De dagelijkse verslagen van de patrouilles worden in blog-vorm gepubliceerd op deze webstek.


Tweede pad van het seizoen

dinsdag 26 februari 2008

Om 9 uur 's avonds ging ik er in mijn eentje op uit. Twee dagen eerder had ik in de open putten plankjes gedaan. Hopelijk gaan de padden die in de putjes gevallen zijn erop zitten. Ik liep eerst een rondje langs de buitenste wegen, en toen langs de putjes.

Toen ik op mijn knieën zat bij een van de putjes werd ik door twee jongemannen aangeproken. Het waren eerstejaars uit Friesland die Amsterdam nu al helemaal gehad hadden. Door de spleetjes meende ik een paddenkopje gezien te hebben, dus maakte ik de put open. En jawel, er zat een klein mannetje in de buis: niet op het plankje! Ze wilden de pad even goed zien, en ook andere mensen kwamen kijken. Toen ik de pad wilde pakken was hij al verdwenen, dieper de buis in. Jas en trui uit en op mijn buik met mijn blote arm helemaal de buis in, en helemaal achterin kon ik hem nog net pakken. Er was al een flinke oploop ontstaan. Ik liet de pad zien, vertelde wat over de paddentrek in het Vondelpark, en bracht de pad even verderop tussen het riet. Voor de twee studenten was deze avond in het Vondelpark in ieder geval geweldig!

Het was onbewolkt na een regenbui, en 9 graden.

zondag 2 maart 2008

We begonnen om acht uur met de zoektocht naar padden bij een temperatuur van 9°C en droog. We hebben eerst een (klein) rondje gelopen door het Vondelpark. Op de paden kwamen wij geen padden tegen (levend noch overreden). Toen hebben wij ons gericht op de putten. Gelukkig had Trudy de puthaak meegenomen! Bij verschillende putten troffen wij helaas niets aan, maar gelukkig wel plankjes! Bij de een na laatste put was het raak! Een hele mooie pad met een dik buikje. Hij zat op een plankje en toen we de put open deden sprong hij ervan af en zwom toen weer naar het plankje en hing er toen aan. (Alsof hij wat bestelde aan de bar). Heel grappig! Deze hebben wij geplaatst in het gras nabij de dichtstbijzijnde vijver. Hij hupte er weer vrolijk op los.

Wel zagen we dat er helaas niet in alle putten plankjes zaten. Misschien wel heel fijn voor de padden om dit te regelen, want ze gaan er echt op zitten!

We werden tijdens onze paddentocht zelfs gefotografeerd door kunstenaars. Het was een fantastische avond en we hebben alweer zin in aankomende zondag!

woensdag 5 maart 2008

Om 7 uur begonnen wij onze (korte) ronde. Wij hebben de putten voor het filmmuseum gelicht. Geen pad, wel een rat die hevig schrok van de spotlights en snel wegzwom. Twee putten zonder plankjes hebben wij voorzien van nooddrijfgerei (takken en bast van bomen). Zou iemand hier 2 plankjes voor kunnen meenemen?

Kikker op plank in put

zondag 9 maart 2008

Om zeven uur hadden we afgesproken voor het filmhuis in het Vondelpark. We hadden allemaal enorm veel zin, want het was perfect padden-weer! Linda en Jeroen waren wat aan de late kant en liepen heel snel richting Filmhuis. Tijdens deze haastige tocht werd toch 1 pad langs het pad ontdekt! Hij keek met zijn kopje recht omhoog, klaar voor de oversteek naar de vijver. (Deze pad zat langs het pad aan het Rosarium weggetje). Het was hoogstwaarschijnlijk een vrouwtje, want ze was erg groot. De pad is langs de rand van de dichtstbijzijnde vijver gezet. Toen Linda en Jeroen aankwamen bij het Filmhuis waren Trudy en Anna al begonnen met de putjes tocht en hadden in de putten niets gevonden. We besloten onze wegen te scheiden.
Anna en Trudy fietsten samen en aanschouwden tijdens hun fietstocht 2 padden ter hoogte van het stadsdeelkantoor Koninginneweg! Ook zij hebben de padden bij de dichtstbijzijnde vijver gezet. Linda en Jeroen liepen weer terug over het Rosarium pad, maar helaas; geen pad was meer te zien.

donderdag 13 maart 2008

Vanavond voor het eerst weer padden wezen zoeken, samen met Joep en zoon Pieter. Heerlijk rustig weer. We begonnen vanuit het Paviljoen naar rechts te gaan, nergens nog iets van paddentrek te bespeuren, tot.. in het laatste putje, weer vlak voor het Paviljoen. Daar zat een hele kwieke bruine kikker heel tevreden op het plankje. Toen we hem richting water zetten vloog een reiger krassend over... Onze avond was geslaagd!

zaterdag 15 maart 2008

Normaal zou er vandaag geen padtrouille zijn, maar Annelies nam contact met me op om toch maar samen te kijken. Op weg naar het Paviljoen waar we afgesproken hadden trof ik er al 3 aan, en een kikker. Alles tussen de Amstelveenseweg en ingang Koninginneweg. De kikker en een pad hadden eigenlijk geen hulp nodig. Een pad was zo suf dat ik dacht dat hij al gewond was, en een andere pad moest de laan nog oversteken (foto).

Met Annelies keek ik de putjes na, maar vonden niets. Verderop, in de buurt van de Kattenlaan vonden we nog een pad en een bruine kikker. Toen raakte mijn band lek, en haakte af -Annelies eenzaam achterlatend in het donkere park... Samen met haar Turkse Herdershond ging ze verder op zoek. Rond 10 uur belde ze mobiel op. Op dat ogenblik was de stand 8 padden (waarvan een dode) en 4 kikkers, maar als ze nog een rondje zou lopen zou ze ongetwijfeld meer tellen.

Het bleek dat Joke ook op pad was gegaan. Dit is haar verslag: "Omdat mijn nichtje van 7 het zo leuk vond om padden te helpen ben ik gisteravond met haar naar het park gegaan. Het was heerlijk zacht, 11 graden, onbewolkt met een mooie sterrenhemel en windstil. We hebben een rondje in het park gemaakt vanaf ingang van Eeghenstraat richting Amstelveense weg. Tussen ingang Koninginneweg en Amstelveense weg vonden we op het asfalt al vier padden en aan de andere kant, (Overtoomkant) ook op het asfalt vier, waarvan er een doodgereden was. Bij het Filmmuseum werd niets gevonden, maar we hebben de putten niet nagekeken. Door het mooie weer waren er wel overal groepen mensen in het park, pratend op bankjes en zo. Ik zou niet graag helemaal in mijn eentje gaan. Het was dus een vruchtbare avond."

De volgende ochtend vroeg zag ik een dode pad op de Middellaan (bij het Melkhuis). Een akelig gezicht, met een ballonnetje uit zijn bek. Een paar uur later lag hij er nog steeds. Kennelijk hadden de kraaien geen zin in hem.

Pad op asfaltweg

zondag 16 maart 2008

Vandaag waren Trudy, Anna, Linda en Jeroen op stap.
Linda en Jeroen hebben twee padden ontdekt. Ze zaten beiden op het voetpad en allebei nabij de rozentuin. Een pad was erg groot en waarschijnlijk dus een vrouwtje. Zij sprong zelf naar de vijver en een andere pad, een kleintje, waarschijnlijk dus een mannetje hebben wij naar de vijver gedragen, omdat de vijver zeker nog 5 minuten lopen was. Helaas hebben wij op het voetpad een dode pad gezien.

Trudie en Anna hebben tussen de uitgang Koninginneweg en Emmalaan 5 bruine kikkers en 6 padden waargenomen, waarvan 2 padden overgezet, de rest tijgerde of sprong doelbewust richting water!

Zij kregen hulp van een voorbijgangster, die met een tikje tegen één van de bruine kikkers die stil op de weg bleef zitten, hem aanspoorde zich uit de gevaren zone richting water te begeven, alwaar z'n mede-kikkers hem luid kwakend konden begroetten.

Het was 6°C en vrij vochtig. In totaal dus 13 padden!

maandag 17 maart 2008

Net terug van de paddenpatrouille. Deze bestond vanavond uit Joke, Maaike vergezeld van vriend Vasco en Mickey.

Het was koud, ongeveer 6 °C, weinig wind.

We begonnen bij het paviljoen. Vasco trok snel de deksels van de putten. We vonden 1 pad op een plank in de put rechts van het paviljoen, even voor de slurf naar de Stadhouderskade. Daarna liepen we het gehele Vondelpark door, de brede asfaltweg. Geen pad, dood of levend te zien. Het was waarschijnlijk te koud voor ze. De vondeling in het emmertje probeerde omhoog te krabbelen. Dus hij was best levenslustig. Maar toen ik hem bij het water in de koeweide uit de emmer bevrijdde, bleef hij even beduusd zitten. Vangst van deze avond dus 1 pad. Toch voldaan naar huis. Want vanuit gezichtspunt van een pad: gras en water is toch leuker denk ik dan zitten op zo'n plankje!

Pad probeert omhoog te klimmen

zondag 30 maart 2008

Om acht uur begonnen we met het inspecteren van de putjes bij het filmmuseum. Bij het derde putje was het raak! De pad zat overigens niet niet op het plankje maar hing er met zijn voorpootjes aan en hield zich zo drijvende. Nadat we hem in een emmertje hadden gestopt gingen we verder en twee putjes verderop vonden we weer een pad, deze zat wel netjes op het plankje en liet zich heel gewillig in het emmertje zetten.
Nadat we alle putjes geïnspecteerd hadden zijn we een rondje gaan lopen om te kijken of er nog iets op onze weg kwam maar helaas; alleen een dode pad vlakbij uitgang van Eeghenstraat. Hij zag er nog heel 'vers' uit en even twijfelden we of hij wel echt dood was. Bij nadere inspectie bleken er echter al kleine wormpjes op hem te zitten. Aangezien hij geen zichtbare verwondingen had sluit ik dood door ziekte/parasieten niet uit. De twee padden uit de putjes zijn netjes afgezet bij het water van de Koeweide.

Weersomstandigheden: ongeveer 10 graden, droog en helder na een korte regenbui.

Op 31 maart vonden we 2 padden in de putten bij het filmmuseum op de plankjes. Ik heb ze bij de koeweide bij het water gezet en na enige aarzeling sprongen ze in het water.

woensdag 2 april 2008

De plankjes zijn uit de putten gehaald! En dat net nu de paddentrek echt gaat losbarsten. Wij hebben gisteren maar weer wat takken in de putten gedaan om eventuele padden wat houvast te geven.

Wij hebben gisteren dus geen padden gezien. Wel weer dronken gasten die zich met onze liefdadigheid bemoeiden en vonden dat we toch vooral moesten opkrassen naar Darfur!

NB: Daniël zag nota bene een dag later een grote putjeszuiger-auto door het park aan het werk alle putjes leeg te zuigen. Hij hield de auto tegen en vertelde de mannen dat de paddentrek nu bezig was. Ze hadden veel begrip, en beloofden plechtig goed op te passen. Maar kennelijk waren de meeste putjes al uitgezogen...

maandag 7 april 2008

Gisterenavond heb ik plankjes in de putjes gedaan. Plankjes van piepschuim, door Frans Jacques aanbevolen. In een van de putjes trof ik een verkleumde pad aan. Hij was aan het proberen in een hoek omhoog te klimmen, net zoals Martin Melchers dat op een dia liet zien, maar kennelijk lukte het niet. Verder ben ik het hele park doorgereden, maar verder niets aangetroffen.
Het was ijskoud en helder met een scherpe wind.

De vrijdag ervoor zag ik 's ochtends op weg naar mijn werk een pad midden op de Platanenlaan.

Kikkerdril in de poel van de koeweide

donderdag 10 april 2008

Gelukkig, vanavond één pad gevonden en een klein stukje verder geholpen. Eenmaal in het gras leek hij steeds van het water weg te willen, toen we naar hem (haar) stonden te kijken. Maar zodra we ons even hadden omgedraaid en wéér keken was hij ineens spoorloos, stiekem het water ingegleden.
De ploeg bestond uit Truus, Joep en ondergetekende. De verwachtingen waren hoog gespannen na zoveel zonnewarmte, maar padden denken daar blijkbaar toch anders over.
Nadat we iets gedronken hadden bij Vertigo moesten Truus en ik nog door het park terug naar de auto bij de Koningslaan, ook toen verder niets meer gevonden.

Deze foto werd genomen door de vrijwilligers van de natuurwerkgroep. Inmiddels is een van de paddenpoelen aan de koeweide aardig gevuld met kikkerdril. De andere paddenpoel niets. Waarschijnlijk zitten daar vissen in die het dril opeten.

Paddeltelling van 2007 en 2008

Paddentrek is Voorbij

De paddentrek is zowat voorbij. Twee maanden lang hebben een groep vrijwilligers van zo'n 15 man en vrouw door regen, koude en duisternis het park uitgekamd op zoek naar deze en andere amfibieën.

In totaal zijn er ruim 50 van deze beestjes geteld. Hoofdzakelijk waren dit padden, maar een aantal daarvan waren ook bruine kikkers. Salamanders zijn niet aangetroffen. Dit aantal is ongeveer even groot als vorig jaar. Het is de vrijwilligers wel opgevallen dat er meer padden tijdens de trek gesneuveld zijn. De piek van de trek lag rond half maart. Op 15 maart is de helft van het totaal aantal geteld. Op bijgaand grafiekje zijn de tellingen uitgezet tegen de datum. De waarnemingen van vorig jaar zijn erdoorheen aangegeven ter vergelijking. Geteld zijn levende en dode padden en kikkers, die bezig waren met de trek.

Evenals vorig jaar was het grote probleemplek de putjes tegenover het paviljoen Vondelpark. Dit jaar hebben de vrijwilligers plankjes in de putten gedaan, waar de padden die in de putjes gelopen waren op konden kruipen. We zagen ze inderdaad gebruik van de plankjes maken. De kleine ramp was de komst van de putjeszuigers: met een grote zuigmachine werden alle putjes leeggezogen. Hoeveel padden in de tankwagen verdwenen zijn, daar willen we maar liever niet aan denken.