Paddentrek 2016

Dit is een samenvatting van artikelen die verschenen tijdens de paddentrek van 2016

Twee mannetjes vechten om een vrouwtje

Het paddentrekseizoen heeft dit voorjaar een uitermate grillig verloop. Was de winter veel te warm door een aanhoudende zuidelijke wind, het voorjaar daarentegen was weer veel te koud door een schrale noordenwind.

Al acht jaar worden statistieken van de paddentrek in het Vondelpark bijgehouden, en steeds zagen we dat het lentepunt het hoogtepunt van de paddentrek was. Dit jaar begon de trek pas op 20 maart. En nog steeds hebben de vrijwilligers nog niet de aantallen gezien die zich normaal tijdens de piek voordoen; -slechts een paar dozijn per avond.

We hebben wel een paar warme avonden gehad waar het 's nachts laat begon te regenen. Het is waarschijnlijk dat de grote trek in deze stille uurtjes heeft plaats gevonden.


Toch blijft het spannend

De vrijwilligers houden een blog bij. Hier schrijft Lydia dat ondanks de vruchteloze zoektocht er toch wel veel gebeurt in het park.

Na Daniel tegen te zijn gekomen en gesproken de Amstelveenseweg afgelopen tot de Willemsbrug. Zoals hij al voorspelde was er nog geen amfibie te bespeuren. Ik heb een tijd staan luisteren naar het uilenjong in het Bosuilenbosje. Het zat in een boom aan de waterkant die dicht begroeid was met klimop. Daar verschool het jong zich in dus ik kon het niet zien. Het zat wel luid te piepen en op een gegeven moment kon ik een van de ouders aan zien komen vliegen met een lekker hapje, aan het enthousiaste geluid van het jong te horen. Voedertijd dus!

Kind met gevonden salamander

Donna schrijft over haar eerste tocht (ingekort):

Ik had een sterk vermoeden dat er vandaag beweging zou zijn omdat voor het eerst in 2 weken regen was gevallen. Ik moet eerlijk zeggen ik weet het verschil niet goed tussen een pad en kikker. Langs de Zuidelijk Hoofdweg kwam ik om de 10 meter een beestje tegen. Soms hoorde ik een piepgeluid uit de emmer.
Ik vond het best spannend en merkte dat ik soms niet goed keek voordat ik de weg overstak. Reflecterende kleding is inderdaad geen overbodige luxe bij dit werk. Tegenover de Koeienweide kwam ik weer beestjes tegen in het gras of op het grind. Ik heb ongeveer twee padden van het asfalt geplukt. De drukte met fietsers viel in het begin nog mee maar later kwam het verkeer wat op gang.
Over het algemeen heeft het publiek geen interesse lijkt het wel. Er was een jogger die juichte bij een geslaagde oversteek, en twee keer jonge mannen die even stopte, wat vragen waren en verder gingen met een positieve noot - goed dat wij dit werk doen!

Dit seizoen zijn er veel enthousiaste kinderen die meehelpen. Moeder Sandra schrijft:

Vandaag weer voor de eerste keer naar het park gefietst, de padden trek is weer begonnen. Ik had het de kinderen thuis al weer verteld, en die stonden al weer te springen om mee te mogen. Kids in de bakfiets emmer natte doeken en zaklampen mee, bij aankomst in het Vondelpark ter hoogte van de ingang Amstelveense weg kwamen we Daniel tegen. We zijn met elkaar onze ronde begonnen, het leek er op dat we niets zouden gaan vinden, maar gelukkig werd ons geduld beloond en volgde er een paar naar elkaar. Nog een beetje onwennig lieten mijn kinderen ze in de emmer zakken. Daniel heeft ons onderweg nog het uilenpaartje laten zien en horen, en de grijze rat hebben we weer gespot op zijn vaste stekkie, waar hij het goed naar zijn zin heeft, te zien aan al het omgeploegde aarde en jong gewas waar hij lekker aan heeft zitten smikkelen.
Op de terug weg hebben we onze 3 kikkers met volle buiken, en 2 padden afgezet bij de poel, zodra ze het water roken doken ze de poel in. Op de Koeweide heeft mijn zoon nog een schedel van een konijn gevonden, en op weg naar de fiets heeft Daniel ons nog wat kennis van de sterren bijgebracht, zodat we met een rustig en tevreden gevoel weer naar huis konden rijden.


Behalve het uilskuiken die je niet kunt missen vanwege zijn harde gegil om meer eten, zien we regelmatig de vrijwel tamme rat. En ook laat het egeltje zich regelmatig zien.

In 2015 zijn er enkele paren Groene Kikkers uitgezet in de beide vijvers van de Koeweide. Deze zomer bleek dat de populatie zich vermeerderd had. Tijdens zonnige dagen was het gekwaak in de verre omtrek te horen.

Kinderen op de Koeweide op zoek naar kikkers

Totalen

Dit seizoen gedroeg het weer zich heel grillig. Het was een uitermate milde winter, en een veel kouder voorjaar.

Verder lukte het niet om een voldoende aantal vrijwilligers op de been te krijgen tijdens de drukke perioden. Ook zien wij een groter aantal enthousiastelingen die op hun eigen houtje padden helpen over te steken. Uiteraard is dit toe te juichen, maar zo missen we een groot aantal bij de tellingen.

Ook denken wij dat een groter aantal kikkers overwintert in de Koeweide.

Dit zijn drie punten die de lage telling van dit jaar kunnen verklaren. Opvallend is dat uit de grafiek blijkt dat de grote variatie van de laatste paar jaar geheel te wijten is aan de kikkers. De paddentellingen blijven door de jaren heen constant.

Voor het komend seizoen hoeven de vrijwilligers niet te vrezen dat het afgelopen is met de Bruine Kikker in het Vondelpark. Op de Koeweide krioelde het van de kleine kikkertjes. De bruine en de groene. Kinderen die langs het Haakpad een natuurexcursie volgden, konden jampotjes vol met de beestjes verzamelen.

Hier is het resultaat van de paddentrek in grafiekjes. Klik op de plaatjes om een vergroting te zien

padjaartelg 2016trekg paddentrekg

De foto's van dit jaar:

2016trekg 20160319-6140 20160319-6145 20160323 195535 20160323 204833 20160326 9547 20160326 9550 20160326 9551 20160326 202412 20160326 205049 20160326 205704 20160401vpt040111 2016032656