Nieuws uit het Vondelpark

Nieuws en Feiten op hetVondelpark.net

Stronk van Populier Omgevallen

De omgevallen stronk van een populier

Vondelpark: 12 maart 2023

Vannacht is een tien jaar oude stronk van een gekapte populier omgevallen. Het is een zeer oude zwarte populier, van het vrouwelijke geslacht. In het voorjaar was het hele plein bedekt met pluis, het leek wel een dik pak sneeuw.

Omdat de boom begon over te hellen in de richting van het gebouw ernaast, besloot men de boom te kappen. Halverwege de kap bleek dat er vleermuizen in woonden, en zijn de werkzaamheden afgebroken. Alleen een flinke stronk bleef staan. Dat was 10 jaar geleden, en intussen verloor het al zijn bast, en werd de stronk steeds meer verrot. Afgelopen nacht is hij dan bezweken. Het viel dwars door het hek op het trottoir, een scooter verpletterend en een fiets beschadigend. Bij het schrijven van dit artikel is de stronk nog niet opgeruimd.

Lees meer...

Nieuwe Ooievaarspaal

Nieuw nest wordt ingericht

Vondelpark: 23 februari 2023

Jaarlijks in het voorjaar worden door de vrijwilligers van Groene Buurten de wilgen op de Koeweide geknot. Gebeurt dat niet, dan worden deze oude stronken topzwaar, en vallen ze om. Ondanks het snoeiwerk is dat bij een aantal al gebeurd. De wilgen zijn aan de waterkant essentieel voor de oeverbescherming. De wortels houden het verdere afkalven door het water van de veengrond tegen.

Dode wilgen worden vervangen door jonge bomen. De takken die bij het snoeiwerk vrijkomen worden in bundels samengebonden, en in het water tegen de oever vastgezet zodat het verder eroderen van de walkant wordt tegengegaan.

Ooievaarsnest

Lees meer...

Er Kan Weer Geschaatst Worden!

Schaatsen bij de Amstelveenseweg

Vondelpark: 17 december 2022

Het ijs is niet bijzonder goed, het is hobbelig en er zijn veel brokjes ijs vastgevroren. Maar toch hebben enkele pioniers de schaatsen ondergebonden en waagden een rondje om een van de vijvers. Voor de bescheiden drukte is het ijs stevig genoeg.

De verwachting voor morgen -zondag, is iets gunstiger, hoewel een echte ronde van het Vondelpark niet mogelijk is, daarvoor is het ijs onder de bruggen nog open. Wil je het ijs proberen, doe dat dan zondag, want voor maandag is het weer afgelopen, dan is de verwachting dooi...

Lees meer...

Oud Vrienden van het Vondelpark-bestuurder Sven Pinck (1971-2022)

Sven Pinck zit op zijn bankje (klik voor vergroting)

Vondelpark: 6 mei 2022 door Olaf Paulus van Pauwvliet

Het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark bestaat meestal uit Amsterdammers die een hechte band koesteren met het Vondelpark. Dat gold in extreme mate voor Sven Pinck die op 28 april 2022 op 51-jarige leeftijd is overleden. Als enige Vriend had hij een eigen bankje in het park, met op een bordje zijn naam en een levenswijsheid: "Wees lief en koester elkaar. Vier het leven". Dit motto paste hij niet alleen toe in zijn privéleven met echtgenote Janneke en kinderen Ella en Douwe. Ook in zijn werk bracht hij een liefdevolle en vrolijke noot. Bij de Vrienden van het Vondelpark werd die kracht in 2011 merkbaar bij zijn aantreden als secretaris. Bestuursvergaderingen met Sven waren altijd sprankelend en gezellig. Na afloop nam hij ons vaak mee op zijn reusachtige sloep voor een tochtje door de grachten.

Toen de Vereniging hem in 2017 vroeg om opnieuw secretaris te worden in een interim-bestuur aarzelde hij niet. Het Vondelpark had hem nodig. Sven heeft toen de vereniging door een lastige fase geloodst. Vlak daarna werd Sven ernstig ziek. Maar in het AMC was hij altijd optimistisch, ook al waren de diagnoses slecht. Die levenskracht toonde hij nog vlak voor zijn dood met een groot feest voor zijn vijftigste verjaardag dat voor velen ook een afscheid betekenden. Maar de sfeer was vrolijk. Op de dansvloer swingde Sven als vanouds.

Het Vondelpark is een opmerkelijke Vriend verloren, maar zijn bankje staat er nog, vlakbij het Blauwe Theehuis. Hij zat er graag.

(klik op de foto voor een vergroting)

Lees meer...

Rumoer Rond Kap Ooievaarsstronk

Achhieffoto van de oude Ooievaarsstronk

Vondelpark: 8 maart 2022

De storm die eind februari 2022 woedde heeft de hoge populier die je op deze foto op de achtergrond ziet onstabiel gemaakt, en deze moest wegens gevaar van plotseling omvallen per noodprocedure gekapt worden. De aannemer die deze klus opknapte heeft toen meteen andere beschadigde bomen meegenomen, waaronder een kale stronk vol met zwammen die aan de andere kant van het pad stond. (Op de foto met ooievaar.)

Lees meer...

Opnames voor Binnenste Buiten

Tijdens opnames voor BinnensteBuiten

Vondelpark: 28 december 2021

Op vrijdag, 17 december 2021 vonden er in het park opnames plaats voor het populaire programma BinnensteBuiten. Aanleiding was dat het Vondelpark in het nieuws was door het 25-jarige monumentenjubileum.

Jeroen Favot (Coördinator Groen Stadswerken), Quirijn Verhoog (Landschapsarchitect) en Daniël Kropveld (parkecoloog) vertelden voor de camera alles over dit prachtige park. Bijzonder zijn de opnames die op de normaal afgesloten Schapenweide en Koeweide gemaakt zijn.

De uitzending is via deze link terug te zien.

Sobibor Begon in het Vondelpark

Ingang tijdens WOII

Vondelpark: 4 mei 2021 door Niels van Deuren

Niels van Deuren schrijft aan de redactie:

Ik was erg geraakt door de zin van de Koning tijdens zijn toespraak bij de dodenherdenking afgelopen mei, waar hij zei: "Sobibór begon in het Vondelpark. Met een bordje ‘Voor Joden verboden' ".

Ik ben niet van Joodse komaf, maar ik vind het wel heel belangrijk dat we nooit mogen vergeten over de massa-vernietiging van het Joodse volk. En dat deze moord op een volk met kleine stapjes kan gebeuren. Het gebeurt niet van dag 1 op dag 2, maar met kleine dingetjes, zoals het bordje bij het Vondelpark in 1942, of zoals een "minder minder" van Wilders, zoals het schelden met "kl*te homo" op straat.

Elke keer als men wegkijkt bij zo'n ogenschijnlijke kleine gebeurtenis, laat men de kans op escalatie bestaan. En dat gebeurde stapje-voor-stapje in 1940-1945.

Tijdens de tweede wereldoorlog waren het de Joden. Vandaag kunnen het de Moslims zijn. Morgen de homo's.
Ik ben zodoende begonnen met vragen aan de gemeente of we iets kunnen maken bij de ingang van het Vondelpark, ter herinnering aan dat ogenschijnlijk kleine, maar heel giftige bordje uit 1942. Het kan iets simpels zijn, bijvoorbeeld een foto van dat bordje van toentertijd, op dezelfde plek, met tekst en uitleg; of iets groters, als een beeldhouwwerk. (Klik op de foto voor een vergroting)

Ik ben zelf niet actief in de kunst & cultuur sector, maar zet graag mijn tijd in om dit te realiseren. Ik heb tot nu toe gesproken met een paar mensen van de gemeente, de Kunst afdeling, en ook de persoon die zich met het Vondelpark bezig houdt, om hun input te vragen, de reacties zijn tot nu toe positief en meedenkend en we maken stappen vooruit.

Spiegel der Reflectie

Lees meer...

Vindhek Vondelpark Viert Vijftiende Verjaardag

Het Vindehek, bij het 10 jarig jubileum

Vondelpark: 2 maart 2021 door Annemarieke Weber

Op 1 maart 2021 viert het Vindhek Vondelpark haar vijftiende verjaardag. Kunstenares Annemarieke Weber kijkt met veel plezier terug op de vele verrassende reacties. Haar interactieve kunstinstallatie ontmoet zoveel mooie emoties, mensen, verhalen, media, BN’ers en ja, óók gevonden voorwerpen, maar vindt Weber: “het gaat om de mensen, niet om de spullen.”

Lees meer...

Sportclubs Veroorzaken Veel Overlast

Sporters bij het kinderbadje

Vondelpark: 21 januari 2021, aangevuld op vrijdag, 29 januari 2021

De Corona pandemie slaat hard toe. Mensen houden ramen en deuren gesloten en zitten bibberend van angst de hele dag thuis. En zo langzamerhand ziet men de weegschaal gevaarlijk ver naar rechts doorslaan. Dan komt natuurlijk de vraag: "Zal mijn bikini over een paar maanden nog wel passen?".

En dan komt de grote beslissing. Om voor veel geld middagenlang in een strak nylonpakje achter een vent met een fluitje aan te hollen. Nu de sportscholen gesloten werden, wordt het Vondelpark als gratis uitwijkplaats gebruikt. Grote stukken openbare weg worden met pionnen afgezet, zodat de fietsers zigzaggend tussen de hinkelende sporters door moeten. Kinderen worden van de speeltuintjes weggejaagd omdat de trekelastieken aan de klimrekken bevestigd moeten worden. Argeloze wandelaars springen van schrik opzij als er weer een groepje komt aanstormen.

Lees meer...

De Klimbrug Wordt Vernieuwd

Laatste uren van de Klimbrug

Vondelpark: 27 december 2019, bijgewerkt op vrijdag, 7 augustus 2020

In 2010 werd de Klimbrug geopend. Het was een luchtbrug, verscholen tussen de bomen, waar kinderen in konden klimmen om de bomen op gelijke hoogte te kunnen bekijken. En op sommige plekken kon je tussen de bomen door genieten van het uitzicht op de Speelweide.

Het werd intensief gebruikt, wat tot slijtage leidde. Vanwege veiligheidsoverwegingen moest het bouwwerk op korte termijn weggehaald worden. En dat is inmiddels gebeurd.

De foto (Gemeente Amsterdam) is vlak voor de sloop gemaakt. Op de achtergrond het gele sloopapparaat die de brug neer zou halen.

De gemeente plaatst eenzelfde soort luchtbrug terug dat langer mee gaat dan de vorige. Ook is er de eis voor gebruik van duurzame materialen. Voor het toestel moet dan ook een nieuw ontwerp komen. Naar verwachting is de nieuwe klimbrug pas in het jaar 2021 weer herbouwd.

Lees meer...

HELP - Ik Heb een Pad in de Tuin!

Veel tuinen in Zuid zijn niet paddenvriendelijk

Vondelpark: 1 april 2018 door de Werkgroep Paddentrek

Deze hulpkreet krijgen de vrijwilligers die bezig zijn met de paddentrek in het Vondelpark vaak. Daarom heeft het Natuur- en Milieuteam Zuid een werkgroep opgericht om bewoners met deze vraag te hulp te staan. Het is namelijk wettelijk verboden padden en kikkers te vangen en ergens anders uit te zetten. Ze horen in uw tuin, en sterker nog; het is goed voor uw tuin om deze dieren te hebben. Padden en kikkers zijn enorme veelvraten, en daarom zult u veel minder last hebben van slakken en insecten, en ander klein levend gekruip.

De werkgroep bestaat uit ervarings-deskundigen die ook helpen bij de paddentrek in het Vondelpark, en bereid zijn bij u langs te komen om tips te geven hoe u uw tuin padvriendelijk kunt inrichten. En wees gerust, u hoeft van uw tuin geen veenmoeras of een jungle te maken, meestal zijn een paar aanpassingen voldoende.

Heeft u een amfibie-vriendelijke tuin, dan is de werkgroep ook geïnteresseerd om van u te horen welke voorzieningen u heeft getroffen, en hoe dat werkt.

Op de foto van Google-Satellite ziet u dat de tuinen in Zuid behoorlijk versteend zijn. Er kan nog heel wat gewonnen worden.

Lees meer...

Naar boven