Ooievaars 2013

Dit is een samenvatting van losse artikelen die in de loop van 2013 over de ooievaars verschenen

Ooievaar met fout voedsel (Foto Paul Koene)

zaterdag, 8 mei 1013

Zeer binnenkort -als dat niet al gebeurd is- komen de eieren van de ooievaars uit. Het wordt heel spannend om te zien hoeveel jongen er geboren worden, want we hebben nog geen idee hoeveel eieren er dit jaar gelegd zijn.

Het is weer een raar voorjaar geweest. De winter liep te ver uit, en de periode daarna was het veel te droog. Daardoor is het voedselaanbod van de ooievaar verstoord. Het is nog geen ramp, want de beide volwassen ooievaars kunnen hun voedsel makkelijk binnen het park vinden. 's Ochtends vroeg loopt een ooievaar rustig foeragerend tussen de spelende hondjes op de Grote Speelweide, later op de dag zie je ze op de Koeweide en de Schapenweide. Het voornaamste voedsel van de ooievaars zijn insecten, larven en ander klein bewegend grut dat zich tussen het gras bevindt. Af en toe gaat er een kuiken of een kikker mee.

Maar als de jongen uitkomen wordt de situatie anders. Pa en ma zullen voor het voedsel een andere foerageerplek moeten zoeken. Dat zal geen probleem zijn, want andere jaren werden ze al in Sloten en in de weilanden in Osdorp waargenomen. Daar is voedsel genoeg. En de afstand is geen probleem, want ooievaars zijn uitstekende lange-afstand vliegers.

Niet voeren

Maar voeren moet je echt niet doen. Dat lekkere hapje van u gaat er dankbaar in -maar tenzij dat een vette sprinkhaan is, is dat allemaal heel slecht voer. Niet alleen voor de volwassenen, maar vooral voor de jongen. De spijsvertering is er gewoon niet op ingericht.

Mat Janssen, de beheerder van http://ooievaars020.nl is een actie gestart om het publiek beter voor te lichten. Hij heeft een poster ontworpen, die op de plek gehangen wordt waar de ooievaars vaak gevoerd worden. Hopelijk leidt dit tot meer begrip onder het publiek, en worden de jongen goed gezond voor de lange tocht naar het zuiden zodra ze kunnen vliegen.

Gebroken snavel?

Kort geleden merkte een van onze lezers op dat er waarschijnlijk een barst in de snavel van een van de ooievaars zit. Op de poster is deze barst ook zichtbaar.

Op deze barst bevindt zich ook het neusgat, maar experts zijn het er niet over eens of dit onnatuurlijk is. De vogel vangen en het te onderzoeken wordt in verband met dierenwelzijn afgewezen.

We houden het in de gaten, en als het dier er erge last van begint te krijgen wordt de situatie opnieuw bekeken.

Foto Hannah Jansen
Foto Paul Koene

Nieuwe titel: Drie Jonge Ooievaars geboren

Van Hannah Jansen en Paul Koene kregen wij ongeveer tegelijkertijd de volgende foto's van drie jongen op het nest.

Dat het derde jong lange tijd onopgemerkt bleef, heeft te maken met de observatie die Paul maakte bij het nemen van de foto.

De oudste twee kunnen al echt staan en wapperen al met de vleugeltjes. De jongste is een stuk kleiner en laat zich niet vaak zien. Bij het voeren door de ouders zie je ook dat de jongste vaak niet aan de beurt komt.


Ooievaar met twee jongen. Foto Hannah Jansen

Onder de oude titel verscheen dit bericht

De fotograaf en natuurgids Hannah Jansen maakte exclusief voor deze webstek de eerste foto van de jongen op het nest op de Schapenweide. Op de foto zijn twee jongen zichtbaar, maar het zouden er meer kunnen zijn.

De jongen zijn een paar weken later gekomen dan normaal, Maar ze zien er gezond uit, en hebben honger. Maar laat u juist nu niet verleiden de ooievaars te voeren, het weer was groeizaam de afgelopen tijd, en voedsel moet er nu meer dan voldoende zijn.


Laatste nieuws

Van Luis, de voorman van de hoveniers -inmiddels beroemd door zijn optreden in de serie ons Vondelpark van AT5, hoorden wij dat er een leeg ooievaarsei is aangetroffen in de Koeweide. Kennelijk heeft een kraai of zo een van de eieren te pakken gekregen, en het even verderop opgegeten.

Van Paul Koene -die veel foto's heeft gemaakt van het ooievaarsnest, hoorde ik dat hij zelfs drie kuikens in het nest gezien heeft. Zodra er fotomateriaal hiervan is, zal het hier gepubliceerd worden.


Foto Paul Koene: De jonge ooievaars worden geringd

Ooievaars geringd

Op zaterdag, 6 juli 2013 werden de ooievaars geringd. Met hulp van een hoogwerker die beschikbaar was gesteld door Stadsdeel Zuid, haalden twee ooievaars-specialisten van SOVON (dezelfden die vorig jaar ook erbij waren) de jongen van het nest. Onder belangstelling van een grote groep kinderen van de Annie M.G.Schmidtschool in West werden de dieren gemeten, gewogen en geringd.

Enkele kinderen mochten een naam aan de jongen geven. De namen zijn: DIDO (bedacht door Elmo), OLLIE (bedacht door Noam) en LEX (bedacht door Sterre). Achter elkaar, en afgekort staat dat voor DOL.

NaamRing #VleugelSnavelKop+SnavelTarsusGewichtDivers
Lex2E8544681131972583752 
Dido2E8554521101972533857 
Ollie2E853430981782083386Overleden (zie onder)

lengte in mm en gewicht in gram

Daarna werden in Artis de ooievaars geringd. Onder deze was ook het broedsel van de Vrije Geer, die dreigde te mislukken nadat het mannetje in het water raakte en verdronk. Van de vier eieren die naar Artis gebracht werden -en door hun oma werden uitgebroed, heeft een jong het gehaald.

Het ringen in Frankendael van de drie jongen werd afgebroken toen bleek dat de jongen al te groot waren om stil te blijven liggen.


Foto Paul Koene: De jonge ooievaars krijgen een naam

Ollie is verongelukt

De kraaien hebben voortdurend ruzie met de ooievaars. Als je de ooievaars ziet vliegen boven het park, zie je vaak de kraaien achter ze aan gaan en duikvluchten maken. Dat komt waarschijnlijk omdat de ooievaars best wel een vers kraaieneitje lusten.

Dit gedrag van de kraaien is Ollie fataal geworden. Volgens getuigen is hij op woensdag, 24 juli 2013 tot aan het Rembrandtpark gevolgd, en is helemaal overstuur tegen een van de flatgebouwen aan de rand van het park aangevlogen. Later heeft een vogelaar dit incident gemeld. Mat Janssen, beheerder van ooievaars020.nl heeft nog geprobeerd het overschot te behouden om het op te kunnen laten zetten, maar het lijkje was al afgevoerd door de stadsreiniging.

De twee overgebleven Vondelparkjongen maken het tot nu toe goed, en we verwachten dat ze binnen een paar weken de lange tocht naar het zuiden zullen beginnen. -Hetgeen ook gebeurd is.

Foto's © Paul Koene


Categorie: 2013 Ooievaars