Vondelpark: 24 maart 2009
Hieronder is een samenvatting van de blog die in 2008 op deze webstek over de ooievaars werd bijgehouden:
woensdag 19 maart 2008
We kunnen dit jaar weer rekenen op een nieuw ooievaarsnest!
Wat is er afgelopen winter met de ooievaars gebeurd? In het najaar waren pa, ma en de drie jongen plotseling verdwenen, op trek naar het zuiden. Maar een paar weken daarna zat er weer een op de paal. Wij houden het erop dat het een van het gezin was die zich bedacht had en weer teruggekeerd was. Niet lang daarna kwam er een tweede ooievaar. Deze zou vrijwel de gehele winter de paal delen. Meer dan dat zou het niet worden, hartstochtelijk liefdesgeklepper is nooit gehoord. Deze tweede ooievaar bleek geringd, en op het Amsterdams Vogelnet werd weldra gemeld dat het ging om een vrouwtje uit Artis. En inderdaad, het paar vloog dagelijks rond lunchtijd naar Artis om hun kostje te halen.
Vorige week echter kwam een ongeringd vrouwtje terug, en na enkele heftige schermutselingen werd het Artisvrouwtje uit het Vondelpark verstoten. Is het oude paar herenigd? Wij nemen aan van wel.
Uniek is het bezoek van deze ooievaars in Amsterdam niet. Het is dringen geblazen op de beschikbare nesten. Er zijn ooievaars op palen gemeld in Artis, Frankendael, Amstelpark en de Middelpolder. Ook op de Oeverlanden staat een paal. Het zal niet lang duren voordat deze ook geclaimd wordt.
Intussen heb ik vandaag geconstateerd dat onze ooievaars er serieus werk van maken. Dat gaat zeker lukken dit jaar. De foto is vandaag gemaakt. Onderaan de foto zijn de nijlganzen zichtbaar. Moeder heeft de zes pulletjes onder de vleugels om ze te beschermen tegen de striemende winterse buien. Ze zijn nu een week of twee oud, en zijn afkomstig van een nest van tien.
woensdag 9 april 2008
Volgens Mat Janssen, ooievaarskenner die vanaf het begin het wel en wee van de ooievaars in het Vondelpark en omgeving volgt, zijn de ooievaars nu aan het broeden.
"De ooievaars zijn onlangs aan hun tweede broedseizoen begonnen. Het oude vrouwtje is weer terug en ze herkende me want ze kwamen me al van heel ver tegemoet vliegen. Hoe de beide dames en mijnheer dit hebben opgelost weet ik niet. In ieder geval is het een en al liefde en ze paren voortdurend. Ik denk dat ze sinds een paar dagen al aan het broeden zijn. Dat betekent dat de eieren rond Koninginnedag zullen uitkomen. Dat komt nogal ongelukkig uit omdat de jongen de eerste periode erg gevoelig zijn voor het voedsel waarmee de ouders ze voeren. Ze moeten dan fijngehakt vlees of vis krijgen. Vorig jaar is me dit niet gelukt omdat ze na de eendagskuikens dit eenvoudig niet als voer herkenden. Dat ze het toen wel gehaald hebben komt denk ik doordat Anne ze hart en pens voerde. In deze periode mogen ze beslist geen brood eten want daaraan gaan ze dan dood heeft men mij bij de landelijke ooievaarsclub op het hart gedrukt. Ik denk dat we er maar het beste aan doen ervoor te zorgen dat ze rond Koninginnedag vol te stoppen met alle soorten vleselijk lekkers dat we kunnen krijgen. Ik ga nog even bij Artis kijken om te vragen hoe zij de eerste periode doorkomen. Ik heb vorig jaar al een afspraak gemaakt met de oppasser van de vogelweide om eens langs te komen."
Zoals u merkt, zijn de ooievaars bij Mat in goede handen. Mat is van plan bij het stadsdeel afspraken te maken over het voeren en de eventuele onkostenvergoeding voor de vrijwilligers die de ooievaars beschermen en voeren. Ook gaat er onderzocht worden of de mogelijkheid bestaat het nest met een webcam op het internet te zetten.
zaterdag 17 mei 2008
Volgens Mat Janssen, zelfverklaard ooievaarskenner van het Vondelpark, zijn de eieren uitgekomen. De eerste waarneming was al op 30 april, 's avonds om 8 uur. Een nieuwsgierig snaveltje was een enkel ogenblik boven de rand van het nest te zien. Helaas waren er verder geen andere visuele waarnemingen, behalve dat aan het gedrag van de ouders duidelijk te zien is dat het inmiddels om meer dan een enkel jong gaat.
Als vader 's avonds laat terug komt van zijn foerage, zijn Mat en zijn team present om voorzichtig de vogels bij te voeren met een zorgvuldig samengesteld dieet. "Het is beslist af te raden om zo maar op je eigen houtje ook bij te voeren", aldus Mat, "Verkeerd voedsel -zoals brood leidt tot darmstoornissen bij de jongen, en kan de dood tot gevolg hebben."
Geplaatst door maddie, Op 19-05-2008
Vanmiddag (19 mei) zag ik een kopje van een jong boven de nestrand uitsteken. De ouders waren niet in de buurt. Is inmiddels bekend hoeveel jongen er in totaal zijn?
dinsdag 27 mei 2008
Paul Koene stuurde mij de eerste foto van de jonge ooievaars ooit gemaakt.
Op de foto zijn twee jongen zichtbaar. De tweede verbergt zich achter de poten van de moeder.
Volg de pijl.
Er zijn aanwijzingen dat er hier ook nog een derde jong zou kunnen zijn.
De moeder houdt namelijk de snavel naar beneden zoals ze doet als ze de jongen voert.
Ze is kennelijk bezig het derde jong te voeden.
De foto is gemaakt op 26 mei rond 19 uur.
Intussen is de restauratie van het Vondelpark in volle gang.
Er is een vergunning afgegeven om de Schapenweide als depot te gebruiken,
en al snel wordt het gehele terrein opgevuld met hoge bergen aarde en zand.
Hoewel Michel Koper (Stadsnatuur) meldt dat hier de grootst mogelijke rotzooi ligt,
zie je desondanks de ooievaars de bergen afzoeken naar lekkernijen.
De vraag blijft natuurlijk of de hoge bergen de ooievaars -die vrij uitzicht vanaf hun nest eisen, niet hinderen.
Door de restauratie zijn grote delen van het park afgezet en wordt veel grond omgewoeld.
Hier maken de ooievaars goed gebruik van door in de vers omgeploegde grond naar voedsel te zoeken.
zondag 15 juni 2008
Aanstaande dinsdag 17 juni om 9 uur worden de jonge ooievaars geringd.
Dit meldt Mat Janssen, ooievaarskenner die onlangs nog door de Vrienden van het Vondelpark onderscheiden werd voor zijn bijzondere zorg voor de ooievaars in het Vondelpark. Vorig jaar is dit helaas niet gelukt, maar dit jaar heeft Mat een specialist van het ooievaarscentrum kunnen uitnodigen de beesten te ringen. Volgens Mat is het wetenschappelijk van grote betekenis, want op deze manier is het mogelijk de jongen te volgen op hun trektochten.
Op deze ochtend krijgen de specialisten hulp van de brandweer. Een voor een worden de jongen met een hoogwerker uit het nest gehaald, en op de grond onderzocht en gewogen. De ouders krijgen wel de schrik van hun leven, maar vlak na deze operatie is de rust in het nest weer hersteld.
dinsdag 17 juni 2008
's Ochtend vroeg kwam de brandweer met een ladderwagen. Al meteen bleek dat een grote zandberg te dicht bij het nest lag. Met de ladder is nog geprobeerd over de zandberg te komen, maar de ladder bleek te kort. De ouders vlogen in paniek weg, en de kuikens waren verstijfd van angst. Maar helaas bleek alles zinloos omdat de poging mislukte. Als de zandbergen -die wegens de werkzaamheden elders in het park daar gedeponeerd zijn- weer opgeruimd zijn wordt er weer een poging ondernomen. Enkele foto's van de actie zijn opgenomen in de fotogalerij.
dinsdag 09 december 2008
Ook deze winter is een ooievaar achtergebleven om het nest te bewaken. Begin september zijn weliswaar alle ooievaars weggevlogen, maar een week of wat later kon weer een ooievaar op het nest gespot worden. We gaan ervan uit dat dit de ooievaar is die ook deze zomer op het nest was; het is moeilijk te zeggen omdat hij (of zij) niet geringd is.
Eenzaam is hij niet: vogelspotters van het Vogelnet melden dat hij af en toe gezelschap heeft van ooievaar NLA 5870, een dier dat in 2002 in Frankendael geboren is. Ook vorig jaar had de Vondelpark ooievaar tijdens de winter een gezelschapsdame die in Artis geboren is. Innig was die relatie niet, want toen de -ongeringde- vrouw in het voorjaar terugkwam werd de Artis-dame prompt weggebonjourd.
Wat het winterverblijf in het Vondelpark nog aangenamer maakt is het voer dat dagelijks door Annie aangedragen wordt. Annie sleept iedere dag in haar rollator een enorme hoeveelheid vis mee. Het is voor Annie steeds een moeizame tocht, want de renovatie van de grote sportweide dwingt haar om een grote omweg te maken naar de voederplek. Maar vaak komt de ooievaar Annie al tegemoet vliegen om de hapjes wat eerder te kunnen nuttigen. Dan maakt Annie toch haar route af, want ook de nijlganzen en de meerkoeten wachten op hun kostje. Annie en haar hondje komen iedere avond tegen zonsondergang, in weer en wind. Ze moet wel vindt ze zelf, want de anderen die afgelopen zomer de ooievaar ook hebben gevoerd blijven nu thuis...
Fotos' zijn gemaakt door de eigen redactie, Mark Kane, Paul Koene, en Eefje Dekkers