Nieuw Meubilair

Vondelpark: 13 augustus 2008

Oermodel Vondelparkbankjes

Als de renovatie in het jaar 2010 ten einde komt moet het Vondelpark ook nieuw meubilair krijgen. Daarvoor is vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven. Maar liefst 79 architecten hebben hierop een ontwerp ingezonden, waarvan inmiddels de vijf beste zijn geselecteerd en in het stadsdeelkantoor Oud-Zuid zijn tentoongesteld.

De redactie besloot de tentoonstelling te bezoeken. In de raadzaal staan vijf panelen opgesteld met daarop afgebeeld het concept van ieder ontwerp. Vrij snel hebben wij een eerste oordeel gemaakt: vier van de inzendingen zijn volkomen fout. De een heeft een te hoog Damrak-gehalte, de ander moet een soort van achterhaalde romantiek uitstralen met opgeplakte bloempjes en vogeltjes.

Van de vijfde kandidaat kun je wel zien dat hij ooit in het Vondelpark geweest is. Deze architect, Poelmans Reesink, probeert in zijn ontwerp de vormen van lanen en vijvers die karakteristiek zijn in Zochers ontwerp te brengen. Vooral de heel lange banken spreken aan. Maar hun afvalbakken, in de vorm van een vuurkorf, zijn volkomen onpraktisch. Ook de lantaarns, die in de winter naar boven moeten schijnen, en in de zomer naar beneden, zijn tamelijk onrealistisch. Ons rapportcijfer over dit ontwerp zou een magere 5- zijn...

Voor de Jury

Onze conclusie is dat we hopen dat geen van deze inzendingen het zal worden. We geven de jury enige tips:

De belangrijkste meubels van het park zijn de banken, prullenbakken en lantaarns.
Laten wij ons hierop concentreren.

Banken

Alle Amsterdammers zijn opgegroeid met de huidige klassieke latjesbank, en het zal zeker enige consternatie veroorzaken als ze ooit weggehaald worden omdat ze ineens niet zouden harmoniëren met de lantaarns in het park. Een goede architect die hiervoor een beter ontwerp kan maken, op de tentoonstelling heb ik ze in ieder geval niet gezien.

Op de foto ziet u de laatste twee oermodellen van de latjesbank, te zien bij de Koningsvijver. Wij hopen dat deze twee monumentale bankjes de vernieuwingsdrift zullen overleven!

Lantaarns

Een goede lantaarn valt overdag niet op, maar bij donker moet het juist goed te zien zijn. De lantaarns op de tentoonstelling gepresenteerd doen juist het tegengestelde. Hoe kan een lange buis die twee keer zo hoog is als de huidige lantaarns, met daarboven een verticale lichtgevende buis 's nachts voor de noodzakelijke veiligheid zorgen?

Afvalbakken

Deze hebben een bizarre geschiedenis in het park. Wie kent nog die bakken die zo mooi smolten tot een plasje plastic als je er een lucifer onder hield? Na lange tijd experimenteren met verschillende modellen is men met de huidige bak tot een redelijk vandalisme-bestendige en onderhouds-vriendelijke variant gekomen, zij het dat de capaciteit te klein is. Op de hele tentoonstelling zie ik maar een ontwerp, en soort van vuurkorf. Het lijkt ons heel erg onverstandig deze in het park te plaatsen.

Het best lijkt ons om gewoon de oude banken te behouden, de prullenbakken hetzelfde model maar dan groter, en de lantaarns een klassiek Amsterdams model als de kroonlantaarn zoals eerder voorgesteld, maar dan in stijl aangepast zodat deze beter harmonieert in het park.

Heeft u ook de tentoonstelling bezocht, dan kunt u hieronder uw indruk of uw favoriete voorstel vermelden:

52.355767,4.866222
Hier staan de oude bankjes
Categorie: 2008 | Meubilair | Restauratie