Nieuw Meubilair

Vondelpark: 2 september 2007

De Kroonlantaarn in het park?

Afgelopen vrijdag organiseerde het Stadsdeel Oud-Zuid in samenwerking met de Stichting Hart voor het Vondelpark een debat over de vernieuwing van het parkmeubilair. Het gaat om de banken, hekken, waterfonteintjes, prullenbakken, speeltoestellen en lantaarnpalen. Je hoeft natuurlijk geen kenner te zijn om te zien dat deze verzameling onsamenhangend en incompleet, maar vaak ook heel erg lelijk is en er verwaarloosd uitziet.

Tijdens het debat werden twee nieuwe landschapsarchitecten geïntroduceerd -Erik de Jong en Hanneke Schreiber, die een historisch overzicht gaven over het onderwerp. De redactie van hetVondelpark.net was niet uitgenodigd, maar uit de verslagen die ons onder ogen kwamen werd al snel duidelijk dat de conclusies van het debat al heel voorspelbaar waren.

Er wordt een commissie opgesteld die naar aanleiding van de conclusies van dit debat een Programma van Eisen gaat samenstellen, waarna een prijsvraag wordt opgesteld. Aan de prijsvraag kunnen 'nationale en internationale' ontwerpers deelnemen, die ontwerpvoorstellen kunnen indienen voor nieuw meubilair en kleine gebouwtjes in een herkenbare stijl. Kortom, dit kan nog lang gaan duren.

Om de discussie maar een flinke duw te geven, komt er van onze kant een concreet voorstel: de oer-Amsterdamse Kroonlantaarn. Al op meerdere plaatsen in Amsterdam geïntroduceerd, en in het Vondelpark mogen deze prachtige lantaarns zeker niet ontbreken. De vrienden van de Amsterdamse Binnenstad hebben een webstek over deze bijzondere lantaarn opgericht, waarin u kunt lezen waarom deze lantaarn historisch gezien in dit park thuishoort.

(Foto gekopieerd van deze webstek)

Reacties

Intussen stromen de positieve reacties binnen. Enkele willen wij u niet onthouden.

"Goed werk! Ik had met gekromde tenen het artikel in Het Parool gelezen over wat hier dreigt: een modieuze ontwerper die bankjes en lantaarns gaat ontwerpen. Dan krijgen we net zulke troep als op het Museumplein! Het Vondelpark is een Rijksmonument. Het stadsdeel zou daarom het meubilair uit de 19de eeuw moeten terugbrengen. Dat betekent o.a. de kroonlantaarn op de bekende Amsterdamse lantaarnpalen. En er is niets mis met de houten groene parkbankjes. Zijn ze nu helemaal gek geworden?"

Walther Schoonenberg,
secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Van de voorzitter van het Kroonlantaarn Comité, Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede:

"Destijds heeft de Stichting Heijmeijer van Heemstede in samenwerking met de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad gezorgd dat de Kroonlantaarn weer terug wordt gebracht in de Amsterdamse binnenstad. Vanaf volgend jaar zal de nieuwe verlichting in de mooie oude lantaarns geplaatst worden op alle grachten en op alle pleinen.
Een campagne waar wij 5 jaar aan hebben gewerkt en met succes! Natuurlijk hoort de Kroonlantaarn thuis in straten als de Vondelstraat, Cornelis Schytstraat, Vossiusstraat etc. Ik heb daar ook meerdere keren over geschreven of daar de aandacht op gevestigd.
Of deze lantaarns ook in het park hebben gestaan, weet ik niet, maar qua tijdsperk is het natuurlijk prima.
Veel succes met uw actie en wij zijn erg benieuwd naar het ongetwijfeld mooie resultaat.

Meer informatie onderaan deze pagina, inzendingstermijn sluit eind maart 2008.