De Werkgroep Natuur Vondelpark

Nieuws van de Werkgroep Natuur Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van de Werkgroep


Bekijk de agenda van de Werkgroep op het dataoverzicht Vondelpark activiteiten


Subsidie voor de Koeweide is Veiliggesteld

Tijdens het inspreken toont Johan Klein aan hoeveel activiteiten het NMTZuid organiseert

Vondelpark: 5 oktober 2017 door Simone Sikking ism de Redactie

Als sinds de tijd dat de Koeweide een natuurgebied werd, heeft het Natuur- en Milieuteam Zuid (NMTZuid) een grote groep vrijwilligers georganiseerd om het arbeidsintensieve onderhoudswerk te helpen verrichten. Later verzorgde het NMTZuid excursies, en leidde daarvoor een grote groep vrijwilligers op tot natuurgids.

Het NMTZuid heeft ook een medebeheerscontract met het Stadsdeel gesloten, en zo kan de Koeweide zich in alle glorie verder ontwikkelen tot dit unieke natuurweidegebied in het centrum van Amsterdam.

Intussen organiseert het NMTZuid jaarlijks enkele open dagen, de jaarlijkse slootjesdag, en ontvangt het vele schoolklassen. Steeds worden de bezoekers rondgeleid door de enthousiaste schare van de vrijwillige natuurgidsen.

Al deze activiteiten kosten geld, en ieder jaar opnieuw moet er weer gelobbyd worden om het budget voor de Koeweide veilig te stellen.

Lees verder voor het persbericht van NMTZuid:

Lees meer...

Vrijwilligersseizoen Koeweide Loopt Ten Einde

Luis laat aan de vrijwilligers een gevonden kikkertje zien (Foto Bart Nooij)

Vondelpark: 27 november 2015

Aanstaande zaterdag, 28 november 2015 is de laatste vrijwilligersbijeenkomst op de Koeweide in het Vondelpark. Om 10 uur is het verzamelen bij het hek, en dan gaan we langs de nestkasten in het park zelf. Ze worden dan grondig schoongemaakt en ontdaan van parasieten en andere enge beestjes. Dit alles onder leiding van de voorman van de hoveniers, Luis. Hij zal uitleg geven over de vorige bewoners van de kast, en er wordt een sporenonderzoek gedaan in hoeverre het nest succesvol was. Alle waarnemingen worden genoteerd en vergeleken met de waarnemingen van vorige jaren.

Hier is een verslag van een vorige schoonmaakactie

Deze werkexcursie is dan tevens de laatste van een lange serie van werkdagen op de Koeweide. Vanaf het voorjaar is er gemiddeld eens in de twee weken een werkdag geweest, georganiseerd door het NMT-team Zuid en geleid door Luis. Iedere werkdag werd begonnen met een uitgebreide wandeling met uitleg over het gebied. Luis wijst ons dan met passie op de vele bijzonderheden en nieuwe ontwikkelingen in het gebied. Alle kruiden, planten, struiken en bomen worden bij naam genoemd. De relatie tussen de omgeving en het leven wat daar ontstaat. Maar ook over de vele amfibieën, zoogdieren en vogels die op de Koeweide hun woonplek hebben.

Lees meer...

Slootjesdag op de Koeweide

Met blote voeten in de modder waterdiertjes vangen

Vondelpark: 16 juni 2015 door het Natuur- en Milieuteam

Afgelopen zondag werd op de Koeweide van het Vondelpark de jaarlijkse Slootjesdag van het IVN georganiseerd.

Bezoekers van het park werden uitgenodigd om onder leiding van een Natuurgids een rondleiding over de normaal afgesloten Koeweide te volgen, waarbij aandacht werd besteed aan alle natuurlijke bezienswaardigheden in dit bijzondere natuurgebied midden in de stad. Voor de kinderen was er de mogelijkheid om kennis te maken met het leven onder water door het zelf te doen; hengelen met een schepnet en dan de vangst te determineren. De organisatie was in handen van het IVN, en de natuurgidsen waren vrijwilligers van het Natuur- en Milieuteam van de SOOZ.

De Slootjesdag was een groot succes. Er waren meer dan 500 bezoekers, waarvan de volwassenen een indruk hebben gekregen van dit prachtige natuurgebied en de kinderen zich vanaf nu Slootjesexpert mogen noemen.

Lees meer...

Open Dagen Koeweide

Een van de poelen op de Koeweide

Vondelpark: 22 juli 2013

De Koeweide is dat stuk ruig land waar je vaak langs fietst en misschien wel afvraagt hoe het er daar precies uitziet. Helaas is er dan dat hoge hek dat de toegang verspert.

Binnenkort zijn er mogelijkheden om dit prachtige stuk natuur midden in de stad te bezoeken. De SOOZ houdt open dagen op de Koeweide. Op de open dagen kan iedereen gratis en zonder vooraanmelding een rondleiding krijgen over de Koeweide. Dit onder leiding van ervaren gidsen die de SOOZ zelf heeft opgeleid.

De SOOZ is actief op natuur (-educatief) gebied in heel Amsterdam Zuid en ook in het Vondelpark. Het organiseert werkochtenden voor kinderen uit de buurt onder leiding van deze gidsen, en twee keer in de maand werkochtenden voor vrijwilligers die de handen flink uit de mouwen willen steken, en een bijdrage willen geven aan de natuurontwikkeling in het park.

Op de stand bij de ingang krijgt u alle informatie over de activiteiten die de SOOZ organiseert. U kunt daar ook een soepje proberen die gekookt is met lokale kruiden.

De datums en tijden van de Open Dagen zijn:

 • Woensdag 24 juli: 14.30-17.30 uur
 • Donderdag 8 augustus: 18.30-21.30 uur
 • Dinsdag 20 augustus: 18.30-21.30 uur
 • Zaterdag 24 augustus: 10.00-13.00 uur

Controleer de datum voor aller zekerheid op de webstek van de SOOZ

Lees meer...

Natuurgidsen begeleiden een groep kinderen

Vondelpark: 13 september 2012 door Bart Nooij

Op maandag, 17 september 2012 organiseert het Natuur- en milieuteam van SOOZ in Huis van de Wijk Olympus een avond die geheel is gewijd aan het prachtige natuurpad op de Koeweide in het Vondelpark (het zogenaamde Haakpad), misschien wel de mooiste stadsnatuur van Amsterdam.

Programma:
 • Welkomstwoord door Bart Nooij van het Natuur- en milieuteam SOOZ.
 • Voormalig stadsecoloog Martin Melchers vertelt over het ontstaan van het natuurpad en zijn visie op het beheer.
 • Groenbeheerder Luis Nobre Canha van het Vondelpark zal het ecologisch beheer van de Koeweide toelichten en iets vertellen over de werkochtenden die in samenwerking met de SOOZ regelmatig plaatsvinden.
 • Vertoning film over het Vondelpark: Ontwerper Quirijn Verhoog neemt de kijkers mee op een ontdekkingstocht door het park en laat zien wat er zoal gebeurd is en nog te gebeuren staat. Waarschijnlijk zal Quirijn zelf ook aanwezig zijn.
 • Twee ervaren natuurgidsen van het eerste uur, Daniel Kropveld en Pieter Servatius vertellen over hun ervaringen als gids en de jaarlijkse paddentrek.
 • Bioloog en cursusleider Michel Koper geeft toelichting op de opleiding tot natuurgids op het Haakpad.
 • Diploma uitreiking door wethouder milieu Joep Blaas aan de nieuw opgeleide gidsen voor het natuurpad.
 • De kersverse gids Hannah Jansen vertelt iets over de opleiding.
 • Slotvraag, toekomstplannen en afsluiting door Bart Nooij.

Het programma begint om 19.45 en duurt de hele avond.

Verder is er een fototentoonstelling met foto’s van rondleidingen, open dagen, werkochtenden en meer op de Koeweide.

Kortom, het wordt een leuke, interessante en informatieve avond voor een ieder die stadsnatuur, de Koeienweide en het Vondelpark een warm hart toedraagt.

Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst en aan te raden.

Lees meer...

Meer Werkgroep nieuws artikelen in de complete index