Nieuws van de Werkgroep Natuur Vondelpark
Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van de Werkgroep
Bekijk de agenda van de Werkgroep op het dataoverzicht Vondelpark activiteiten
Eerste Bodemdiertjesdag op de Koeweide
Vondelpark: 29 september 2020
Afgelopen zondag vond de landelijke Bodemdiertjesdag plaats. Dit jaar werd het voor het eerst georganiseerd door GroeneBuurten op de Koeweide, ondersteund door een grote groep natuurgidsen.
Het was de eerste keer en het was niet heel erg druk, maar de kinderen die kwamen zoeken deden de meest opzienbarende ontdekkingen. Verspreid langs het natuureducatiepad door de normaal afgesloten Koeweide waren enkele dagen van tevoren planken, hooistapels en dergelijke aangelegd, met de bedoeling dat de diertjes zich daaronder zouden verzamelen. En dat deden ze ook. De jonge natuuronderzoekers kregen een jampotje mee, en gingen onder leiding van een natuurgids op zoek. Gelukkig had het de dagen ervoor flink geregend, dus was er volop te vinden. De potjes werden al gauw gevuld met regenwormen, slakken, pissebedden, mieren, lieveheersbeestjes en andere kevertjes, en interessante larven. Daarna werden voor de wetenschap de beestjes uitgebreid bestudeerd en beschreven, waarna alles weer de vrijheid terugkreeg.
Wegens het grote succes is besloten het volgend jaar dit weer te organiseren.
De Jaarlijkse Nestkastenronde
Vondelpark: 29 november 2019
Verspreid in het Vondelpark hangen betonnen nestkasten. In het najaar moeten deze schoongemaakt worden. Het bouwen van een nestje is voor de vogels een enorm werk, en je zou zeggen dat het jammer is dat al dat werk ik een keer vernietigd wordt bij het schoonmaken. Maar een oud nest zit vol met ongedierte, luizen, oorwurmen, spinnen, en divers klein spul dat zich tegoed zou doen aan het bloed van de jonge kuikentjes.
Daarom gaat de ecologisch medewerker van het Park, Luis, samen met de vrijwilligers van Groene Buurten ieder najaar alle kasten langs. Iedere kast wordt van de boom gehaald, grondig geïnspecteerd en daarna helemaal schoongemaakt. Aan de vorm en materiaal van het nestje kan gezien worden welke vogel erin gebroed heeft. Een enkele keer treffen wij nog enkele niet uitgekomen eitjes aan, of een dood kuiken die niet uitgevlogen is. Ook zien we of de kast nog gebruikt wordt door overnachtende vogels.
Iedere kast heeft een eigen nummer, en van de waarnemingen wordt een verslagje voor de wetenschap gemaakt.
Inmiddels zijn alle kasten schoongemaakt, en treffen de vogeltjes weer een schone kast aan op een nieuw nestje te kunnen maken!
Scholieren verfraaien het Vondelbeeld
Vondelpark: 7 november 2018
Aan de voet van het beeld van Vondel gingen deze leerlingen de hele ochtend aan de slag om tulpenbollen te planten. Een van de vier muzen keek toe hoe de leerlingen hard hun best deden. Enkele honderden bollen verdwenen onder de aarde, en pas in het voorjaar is het werk van deze ijverige kinderen te bewonderen.
Wil je helpen, bezoek dan de pagina van NMT-Zuid
HELP - Ik Heb een Pad in de Tuin!
Vondelpark: 1 april 2018 door de Werkgroep Paddentrek
Deze hulpkreet krijgen de vrijwilligers die bezig zijn met de paddentrek in het Vondelpark vaak. Daarom heeft het Natuur- en Milieuteam Zuid een werkgroep opgericht om bewoners met deze vraag te hulp te staan. Het is namelijk wettelijk verboden padden en kikkers te vangen en ergens anders uit te zetten. Ze horen in uw tuin, en sterker nog; het is goed voor uw tuin om deze dieren te hebben. Padden en kikkers zijn enorme veelvraten, en daarom zult u veel minder last hebben van slakken en insecten, en ander klein levend gekruip.
De werkgroep bestaat uit ervarings-deskundigen die ook helpen bij de paddentrek in het Vondelpark, en bereid zijn bij u langs te komen om tips te geven hoe u uw tuin padvriendelijk kunt inrichten. En wees gerust, u hoeft van uw tuin geen veenmoeras of een jungle te maken, meestal zijn een paar aanpassingen voldoende.
Heeft u een amfibie-vriendelijke tuin, dan is de werkgroep ook geïnteresseerd om van u te horen welke voorzieningen u heeft getroffen, en hoe dat werkt.
Op de foto van Google-Satellite ziet u dat de tuinen in Zuid behoorlijk versteend zijn. Er kan nog heel wat gewonnen worden.
Subsidie voor de Koeweide is Veiliggesteld
Vondelpark: 5 oktober 2017 door Simone Sikking ism de Redactie
Als sinds de tijd dat de Koeweide een natuurgebied werd, heeft het Natuur- en Milieuteam Zuid (NMTZuid) een grote groep vrijwilligers georganiseerd om het arbeidsintensieve onderhoudswerk te helpen verrichten. Later verzorgde het NMTZuid excursies, en leidde daarvoor een grote groep vrijwilligers op tot natuurgids.
Het NMTZuid heeft ook een medebeheerscontract met het Stadsdeel gesloten, en zo kan de Koeweide zich in alle glorie verder ontwikkelen tot dit unieke natuurweidegebied in het centrum van Amsterdam.
Intussen organiseert het NMTZuid jaarlijks enkele open dagen, de jaarlijkse slootjesdag, en ontvangt het vele schoolklassen. Steeds worden de bezoekers rondgeleid door de enthousiaste schare van de vrijwillige natuurgidsen.
Al deze activiteiten kosten geld, en ieder jaar opnieuw moet er weer gelobbyd worden om het budget voor de Koeweide veilig te stellen.
Lees verder voor het persbericht van NMTZuid:
Meer Werkgroep nieuws artikelen in de complete index