Kunst in het Vondelpark

Kunst in het Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van Kunstniews


Fototentoonstelling in het Thema Depressie

Borden met portretten

Vondelpark: 10 oktober 2020

Gisteren werd in de buurt van het Paviljoen een fototentoonstelling met thema Depressie geopend. Hier zie je portretten van mensen die aan een vorm van depressie lijden, met hun verhaal. De galerij van portretten is georganiseerd door Open Mind, een organisatie die opkomt voor hun belangen.

Die portretten zijn nou niet zo interessant om helemaal een omweg te moeten lopen. Wij vragen ons af wat het verband is van deze borden met het Vondelpark, en eerlijk gezegd hopen wij dat ze snel weer weggehaald worden.

Lees meer...

Werk van Marianne Pruimboom

Moerascipressen in het Vondelpark Muziekkapel in het Vondelpark

Vondelpark: 5 mei 2018

Marianne Pruimboom schrijft aan de redactie: "Ik teken en schilder graag in het Vondelpark. Gisteren heb ik de bijgevoegde gouache van de moerascipressen gemaakt."

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Eerste afbeelding
Moerascypressen met hun voeten in het water.
gouache, 26 x 36 cm
Marianne Pruimboom
Tweede afbeelding
Lente in het Vondelpark!
Gouache, 25 x 32 cm
Marianne Pruimboom

Wilt u meer van haar weten, ga dan naar https://www.atelierpruimboom.com/

Lees meer...

Nieuw Vindhek Geopend

Het nieuwe Vindhek (Foto: A. Weber)

Vondelpark: 11 maart 2015

Aan het Vindhek kun je je verloren handschoen terugvinden, en dat is al sinds 2006. Destijds gestart als simpel draadhek, nu is het een professioneel stuk design met vaste knijpertjes en al niet meer.

Maar het kan nog mooier. Op vrijdag, 6 maart 2015 werd een nog fraaiere versie van het Vindhek onthuld door de maakster, Annemarieke Weber. Dit model heeft een dakje met daarin uitgesneden het motief, en hier en daar het silhouet van de Vondelpark-ooievaar.

Het Vindhek wordt niet alleen gebruikt om er de gevonden handschoen in te hangen, nu wordt het nu ook steeds vaker gebruikt als off-line Twitter-post. Er hangen vaak diverse berichtjes als "Ik was hier" tot complete liefdesgedichten; van hondje weggelopen tot "Have you seen our daughter?". Kortom, voor de laatste nieuwtjes lees je naast hetVondelpark.net nu ook het Vindhek!

Het Vindhek is voor de toerist ook een favoriete achtergrond voor een stok-selfie.

Lees meer...

Het Gevecht Tegen Omvallende Bomen

Veenreus houdt omvallende boom tegen

Vondelpark: 26 december 2014

Een boom in het Vondelpark wordt over het algemeen niet ouder dan zo'n 50 tot 70 jaar. Als het tegen die tijd niet preventief gekapt wordt zal het omvallen, of zal het vergaan door zijn rottende wortels. De reden voor deze vroegtijdige dood is dat de grond in het park te slap en te vochtig is. Als de boom niet tijdens een storm plotseling omvalt, zal het heel langzaam steeds schever gaan staan. Loop maar eens rond en let erop, voorbeelden ten over.

Er is weinig aan te doen, het Vondelpark is een veenweidegebied, en eigenlijk helemaal niet geschikt voor bomen.

Maar toch is er plotseling redding voor een prachtige sier-es. Een veenreus kroop kort geleden plotseling uit de modder om deze boom te behoeden om nog de laatste finale paar meters om te vallen. Met ferme en niet aflatende kracht houdt hij het tegen.

Deze boom is de laatste van een klein groepje sierbomen, die vooral in het najaar opvielen door hun prachtige herfstkleuren. De boom is in zijn jonge jaren geënt, dat kun je goed zien bij de overgang van de ruwe bast naar de gladde bast.

Lees meer...

Vondel Lekt!

Deelnemers aan Vondel Lekt (Foto: Hearushere)

Vondelpark: 30 oktober 2014 door Merel Willemsen

Op vrijdag, 31 oktober 2014 wordt in het Vondelpark in Amsterdam de applicatie Vondel Lekt! gelanceerd. Vondel Lekt! voert je mee langs de beelden in het Vondelpark. Deze kunstwerken worden tot leven gebracht door ze een stem te geven.

De lancering vindt vanaf 21 uur plaats in het VondelCS paviljoen.

Halloween

Zaterdag 1 november is het Halloween; de dag dat de geesten van de overledenen terugkeren om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Ook de beelden in het Vondelpark komen die dag tot leven en spreken de bezoekers toe.
Zo nodigt de Stedenmaagd je enigszins onvriendelijk uit het park te bezoeken, zit Vondel te klagen en te mopperen op zijn stoel en ontdek je een versteend meisje onder de Vondelbrug via de Vondel Lekt! applicatie.

De applicatie neemt de gebruiker niet mee op een bepaalde route, maar past zich juist aan de route van de gebruiker aan. Op de specifieke GPS locaties van de beelden in het park zijn verhalen geplaatst die de gebruiker via de applicatie te horen krijgt wanneer deze dicht genoeg in de buurt is. Hoe dichter in de buurt, hoe luider het geluid. De gebruiker wandelt van het en naar het andere verhaal en creëert zo zelf een unieke audiotoer.

Ook nietsvermoedende bezoekers van het park kunnen onderdeel worden van de audiotoer. Als zij een bluetooth-telefoon bij zich hebben, kan de app dit signaal opvangen en er willekeurige verhalen aan koppelen. Zo worden deze bezoekers zonder zich er zelf bewust van te zijn verhalenvertellers. De makers van de app willen op deze manier gebruik maken van drukte in het Vondelpark vol hardlopers, ouders met kinderen, toeristen en hond-uitlaters met mobiele telefoons op zak. Met dezelfde techniek en het gebruik van iBeacons kunnen nu ook gemakkelijk indoor audio belevingen gecreëerd worden.

Lees meer...

Meer Kunstnieuws artikelen in de complete index