Nieuws over activiteiten uit het Vondelpark

Activiteiten in het Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van Activiteitenniews


Wordt het Blauwe Theehuis een Biertuin?

Een montagefoto van hoe een biertuin eruit zou kunnen gaan zien

Vondelpark: 6 september 2018

Net terug van vakantie werd de redactie gebeld door een omwonende met de informatie dat een horecavergunning was aangevraagd waarin stond dat het Blauwe Theehuis omgebouwd zou worden tot een Biertuin. Die dag zou de laatste zijn dat nog een zienswijze ingediend zou kunnen worden. Daarom werd dus afgaande van de aanvraag die hierover ingediend was namens de redactie van hetVondelpark.net een bezwaarschrift ingediend.

Een dag later werden wij door de uitbaters van het Blauwe Theehuis uitgenodigd om samen met andere verontruste buurtbewoners een voorlichtingsavond bij te wonen waar de uitbreidingsplannen nader toegelicht zouden worden. Het werd een tumultueuze avond, waarbij de bewoners luidruchtig hun ongerief uitten over ongeveer alles wat in het verleden in het Vondelpark fout is gegaan. Toen de gemoederen wat bekoelden kregen de uitbaters de gelegenheid om hun idee├źn uit te leggen.

Lees meer...

Gratis Rondleiding door het Vondelpark

Tijdens een excursie in het Vondelpark

Vondelpark: 21 juni 2018

In het kader van de Week van (Amsterdam) Zuid wordt op zondag, 24 juni 2018 een rondleiding gehouden door het Vondelpark.

Daniël Kropveld, redacteur van hetVondelpark.net en op dit ogenblik voorzitter van de Vrienden van het Vondelpark, leidt u dan langs de meest interessante plekken van het park, en vertelt u wetenswaardigheden die u wellicht nog niet wist.

Deelname is gratis, maar er is een maximum van 20 personen. Daarom is voorinschrijving verplicht. Start om 11 uur bij het Paviljoen (ook bekend als VondelCS). Duur van de wandeling is ongeveer 2 uur.

Inschrijven via dit formulier. Uw aanmelding is pas geldig als u een bevestiging heeft ontvangen.

PS: Bent u lid van de Vrienden van het Vondelpark?

Speciaal voor leden wordt in de nazomer ook een excursie gehouden. U krijgt dan een persoonlijke uitnodiging.

Lees meer...

De Sint Maartenoptocht

Archieffoto van de optocht

Vondelpark: 19 november 2017 door Rene Bras

Op zaterdag, 11 november 2017 was het weer feest. Onder leiding van het orkest Toeters en Bellen liepen honderden kinderen met hun ouders de Sint Maarten optocht in het Vondelpark. Het is een traditie die al meer dan dertig jaar oud is. Met lampionnen en andere verlichting gaat de optocht in een lang lint door het park. Op sommige plaatsen wordt even stilgestaan en zingen de kinderen begeleid door het orkest "Sinte Sinte Maarten", "Mijn kaarsje brandt zo helder" en "Sinte Maarten is de dag".

We hopen jullie volgend jaar allemaal weer terug te zien.

Lees meer...

Stormschade Treft Voornamelijk Moerascipressen

Schade aan moerascipressen bij de Brandbrug

Vondelpark: 15 september 2017

De eerste herfststorm was afgelopen week een feit. De schade viel deze keer mee. Normaal vallen bij iedere storm een aantal bomen om maar dat is deze keer niet gebeurd. De schade is beperkt gebleven bij een paar moerascipressen (Taxodium distichum); de bomen bij de Brandbrug, en die aan het Volt-terrein. Er zijn takken afgebroken, en bij enkele bomen is ook de stam geknakt. Deze bomen hebben hard hout, maar het is tegelijk ook bros en daarom breekt het snel bij grote belasting.

Tijdens de laatste Zomerstorm in 2015 was er veel schade aan populieren, en daarom heeft men daarna besloten veel van deze kwetsbare bomen te kappen.

Lees meer...

Komt er een BBQ Verbod?

Reiger eet een hapje met de BBQ mee

Vondelpark: 21 januari 2017, update op 20170127

Laatste nieuws: De gemeenteraad heeft nu definitief besloten om vanaf deze zomer een algeheel barbecueverbod in te stellen.

Een tijdje geleden, op 11 januari, bleek tijdens een bestuurscommissievergadering in stadsdeel Zuid dat een meerderheid achter het barbecueverbod in het Vondelpark staat. Alleen GroenLinks en D66 zijn tegen een verbod.

De redactie van hetVondelpark.net is uitermate verbaasd over dit besluit. Sinds 2008 wordt er al gebarbecued in het park, en al die tijd heerste er een sfeer van anarchie. Eerst was de barbecue overal in het park toegestaan, en toen dit uit de hand liep, stelde het stadsdeel enkele veldjes vast waar nog gebraden mocht worden. In de loop van de jaren werden de BBQ-veldjes steeds gewisseld, en de regels verscherpt. De regels werden niet duidelijk aangegeven en van enige handhaving was geen sprake. Verwarring alom bij de recreatieve BBQ-er, en nu blijkt dat het stadsdeel na jaren van falend beleid de schuld bij de recreant legt door dan maar een algeheel verbod in te stellen.

In 2013 kwam er een hoogtepunt in de irritaties van de bezoekers. Er was een BBQ-veldje aangewezen bij de Amstelveenseweg, nadat een ander veldje die te dicht lag bij de huizen van Zuid na bewonersprotest was gesloten. Nu hadden de bewoners van West last van de rook, maar daar had Stadsdeel Zuid geen bericht aan. Ook de Vrienden van het Vondelpark hielden zich in deze crisis afzijdig. Het was een goede kans geweest om toen al het BBQ-en te verbieden, maar een oplossing werd gevonden door het BBQ-veldje te verplaatsen naar het midden van het park. Bijna de hele raad stond achter het gebruik van de barbecue in het Vondelpark. Lees het artikel uit 2013: BBQ Zig-zag Beleid wordt Voortgezet.

Vorig jaar brak er een crisis uit bij de Vrienden van het Vondelpark toen een lid van het bestuur op eigen initiatief een brief naar het Parool stuurde waarin gesteld werd dat het BBQ-en in het park vanwege de overlast maar verboden moest worden. Bij de laatste bestuurscommissievergadering sprak de voorzitter van de Vrienden zich plotseling zich toch uit voor een BBQ-verbod, en nu opeens volgt de raad deze mening.

Ook schijnt er een notitie te zijn waarin staat dat als het verbod niet doorgaat, dit 4 euroton per jaar gaat kosten voor herstel van schade en handhaving. Volgens hetVondelpark.net is dit bedrag overdreven. Uit eigen observatie weten wij dat de zogenaamde overlast grotendeels komt van onwetendheid over de regels. In het artikel Onrust over Barbecues schreven wij al eerder over het zig-zag beleid van Zuid en de Vrienden van het Vondelpark, en stelden wij een concreet voorstel op om de overlast op te lossen.
Politici, lees dit artikel en neem dan een wijs besluit.

Lees meer...

Meer Activiteitennieuws artikelen in de complete index