Nieuws over activiteiten uit het Vondelpark

Activiteiten in het Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van Activiteitenniews


Er Kan Weer Geschaatst Worden!

Schaatsen bij de Amstelveenseweg

Vondelpark: 17 december 2022

Het ijs is niet bijzonder goed, het is hobbelig en er zijn veel brokjes ijs vastgevroren. Maar toch hebben enkele pioniers de schaatsen ondergebonden en waagden een rondje om een van de vijvers. Voor de bescheiden drukte is het ijs stevig genoeg.

De verwachting voor morgen -zondag, is iets gunstiger, hoewel een echte ronde van het Vondelpark niet mogelijk is, daarvoor is het ijs onder de bruggen nog open. Wil je het ijs proberen, doe dat dan zondag, want voor maandag is het weer afgelopen, dan is de verwachting dooi...

Lees meer...

Opnames voor Binnenste Buiten

Tijdens opnames voor BinnensteBuiten

Vondelpark: 28 december 2021

Op vrijdag, 17 december 2021 vonden er in het park opnames plaats voor het populaire programma BinnensteBuiten. Aanleiding was dat het Vondelpark in het nieuws was door het 25-jarige monumentenjubileum.

Jeroen Favot (Coördinator Groen Stadswerken), Quirijn Verhoog (Landschapsarchitect) en Daniël Kropveld (parkecoloog) vertelden voor de camera alles over dit prachtige park. Bijzonder zijn de opnames die op de normaal afgesloten Schapenweide en Koeweide gemaakt zijn.

De uitzending is via deze link terug te zien.

Monumentenjubileumexcursie

Kropveld vertelt over de geschiedenis van het beeld van van den Vondel

Vondelpark: november 2021

In verband met het 25 jarig jubileum van de Monumentenstatus van het Vondelpark heeft Daniël Kropveld van de redactie een drietal excursies door het Vondelpark gehouden. Het was een rondgang van pakweg 2 uur, waar hij van alles vertelde over geschiedenis, natuur, architectuur en dergelijke. Zoals je ziet gaan de excursies onder alle weersomstandigheden door.

Lees meer...

Activiteiten 25 Jaar Rijksmonument

Tijdens een rondleiding op de Koeweide

Vondelpark: 19 oktober 2021

In november viert het Vondelpark het 25 jarig jubileum van Rijksmonument. En dat moet gevierd worden. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd, rondleidingen, tentoonstellingen, werkochtenden en een opruimactie.

De status van Rijksmonument wordt door de landelijke overheid vastgesteld. Deze status betekent hier dat het park van nationaal belang wordt geacht. Het betekent niet dat er extra geld vanuit het Rijk beschikbaar komt, maar wel dat een vergunning gevraagd moet worden bij grotere werkzaamheden. Deze wordt dan getoetst aan de Erfgoedwet.

Hieronder een lijst van activiteiten:

Lees meer...

Sobibor Begon in het Vondelpark

Ingang tijdens WOII

Vondelpark: 4 mei 2021 door Niels van Deuren

Niels van Deuren schrijft aan de redactie:

Ik was erg geraakt door de zin van de Koning tijdens zijn toespraak bij de dodenherdenking afgelopen mei, waar hij zei: "Sobibór begon in het Vondelpark. Met een bordje ‘Voor Joden verboden' ".

Ik ben niet van Joodse komaf, maar ik vind het wel heel belangrijk dat we nooit mogen vergeten over de massa-vernietiging van het Joodse volk. En dat deze moord op een volk met kleine stapjes kan gebeuren. Het gebeurt niet van dag 1 op dag 2, maar met kleine dingetjes, zoals het bordje bij het Vondelpark in 1942, of zoals een "minder minder" van Wilders, zoals het schelden met "kl*te homo" op straat.

Elke keer als men wegkijkt bij zo'n ogenschijnlijke kleine gebeurtenis, laat men de kans op escalatie bestaan. En dat gebeurde stapje-voor-stapje in 1940-1945.

Tijdens de tweede wereldoorlog waren het de Joden. Vandaag kunnen het de Moslims zijn. Morgen de homo's.
Ik ben zodoende begonnen met vragen aan de gemeente of we iets kunnen maken bij de ingang van het Vondelpark, ter herinnering aan dat ogenschijnlijk kleine, maar heel giftige bordje uit 1942. Het kan iets simpels zijn, bijvoorbeeld een foto van dat bordje van toentertijd, op dezelfde plek, met tekst en uitleg; of iets groters, als een beeldhouwwerk. (Klik op de foto voor een vergroting)

Ik ben zelf niet actief in de kunst & cultuur sector, maar zet graag mijn tijd in om dit te realiseren. Ik heb tot nu toe gesproken met een paar mensen van de gemeente, de Kunst afdeling, en ook de persoon die zich met het Vondelpark bezig houdt, om hun input te vragen, de reacties zijn tot nu toe positief en meedenkend en we maken stappen vooruit.

Spiegel der Reflectie

Lees meer...

Meer Activiteitennieuws artikelen in de complete index