De Jaarlijkse Nestkastenronde

Luis bekijkt de inhoud van de nestkast

Vondelpark: 29 november 2019

Verspreid in het Vondelpark hangen betonnen nestkasten. In het najaar moeten deze schoongemaakt worden. Het bouwen van een nestje is voor de vogels een enorm werk, en je zou zeggen dat het jammer is dat al dat werk ik een keer vernietigd wordt bij het schoonmaken. Maar een oud nest zit vol met ongedierte, luizen, oorwurmen, spinnen, en divers klein spul dat zich tegoed zou doen aan het bloed van de jonge kuikentjes.

Daarom gaat de ecologisch medewerker van het Park, Luis, samen met de vrijwilligers van Groene Buurten ieder najaar alle kasten langs. Iedere kast wordt van de boom gehaald, grondig geïnspecteerd en daarna helemaal schoongemaakt. Aan de vorm en materiaal van het nestje kan gezien worden welke vogel erin gebroed heeft. Een enkele keer treffen wij nog enkele niet uitgekomen eitjes aan, of een dood kuiken die niet uitgevlogen is. Ook zien we of de kast nog gebruikt wordt door overnachtende vogels.

Iedere kast heeft een eigen nummer, en van de waarnemingen wordt een verslagje voor de wetenschap gemaakt.

Inmiddels zijn alle kasten schoongemaakt, en treffen de vogeltjes weer een schone kast aan op een nieuw nestje te kunnen maken!


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha