Trap Valt Niet Goed

Vondelpark: 3 januari 2008

Fietser langs trappetje

Iedere Amsterdamse ambtenaar weet het al: Neem een bepaalde beslissing, en prompt ontsteekt minstens de helft van de betrokkenen in grote woede omdat ze zich ernstig benadeeld voelen. Zo stond ik vanochtend met fotocamera in de aanslag om een plaatje te schieten van een fietser die op slimme wijze de pas aangelegde trapjes weet te mijden, hoor ik in het straatje verderop een deur slaan en iemand op me afrennen. "Bent u van de trapjes?", vraagt hij.

Naast mij staat meneer Terpstra, wonend in de Frederiksstraat, vanuit zijn huis uitkijkend op de pas opgeknapte ingang met een fraai trapje afdalend tot in de polder Vondelpark. "Op het eerste gezicht ziet het er erg fraai uit, maar fietsers willen voor die paar treden niet afstappen en zoeken dan hun alternatieve route." Hij wijst op de olifantenpaadjes die in de aarde gevormd zijn. Eentje met een scherp bochtje langs de treden, en een ander achter de rododendrons langs, over het ruiterpad en tussen een paar boomstammen door. Erger nog maakte hij een paar dagen eerder mee. Een moeder met twee peuters in een kleine bakfiets kon de trappen niet nemen. Uiteindelijk pakte ze de kinderen maar op en droeg ze naar boven. Terwijl ze boven op straat moesten wachten, ging moeder weer terug om de bakfiets naar boven te tillen.

Verderop zie ik een bejaarde man die samen haar vrouw in rolstoel een wandeling maakte door het park. Hij staat besluiteloos voor de trap. Ik bied aan te helpen, maar ze durven het niet aan. Uiteindelijk besluiten ze dezelfde weg weer terug te lopen.
Overal waar ik kom is dit het onderwerp van gesprek. "Mooi bedoeld, maar absoluut niet praktisch." Een vrouw wijst op een prachtige hellingbaan die op inspraak met Oud West keurig op wens van de buurt is aangelegd, maar in het park (Oud-Zuid) geen enkele voorziening.

De wethouder, Paul van Grieken, betreurt de commotie die ontstaan is. Hij erkent dat hij de omwonenden in Oud-West beter had moeten informeren over de komende overlast die de werkzaamheden zouden veroorzaken. Maar over de uitvoering zelf is hij kort. "Dit is een gepasseerd station. Alles is uitgebreid besproken met de bewoners op voorlichtingsavonden."