Stemlokaal voor Tweede Kamer Verkiezingen

Grote tent van het stemlokaal

Vondelpark: 16 maart 2021 door de vrijwilligers van de paddentrek

Omdat vanwege de corona epidemie veel ruimtes die voorheen als stemlokaal werden ingericht niet kunnen voldoen aan de hygiëne maatregelen, zijn her en der in de stad noodlocaties opgericht. Zo ook in het Vondelpark. Daar is een reusachtige tent opgezet waarin je veilig jouw stem kunt uitbrengen.

Maar de plek waar het nu staat kon niet ongelukkiger gekozen zijn. Ieder voorjaar vanaf begin maart, ontwaken salamanders, padden en kikkers uit hun winterslaap. Vanuit de tuinen rond het park trekken ze dan naar de poelen in de Schapenweide. Dit is een lange en zeer gevaarlijke onderneming, waar ze verschillende gevaarlijke obstakels tegenkomen. Gelukkig zijn er vrijwilligers die er iedere avond op uittrekken om de beestjes de weg over te zetten. Goed werk, zou je zeggen, en je zou denken dat de overheid dit werk ondersteunt en met alle mogelijke middelen dit zeer kwetsbare natuurfenomeen midden in de stad faciliteert.

Het tegendeel is echter waar. Jaar op jaar organiseert de gemeente in de meest kwetsbare periode, op de meest kwetsbare plek in het park, de meest schadelijke activiteit. -Gevolgd door een mea culpa van de ambtenaren dat dit nooit meer zal gebeuren... De tent staat namelijk dwars op de drukste route die de amfibieën volgen van de tuinen rond het park naar de Schapenweide. Met een simpel telefoontje naar de organisatie van de paddentrek vrijwilligers was zeker een alternatieve, diervriendelijke plek gevonden.

Geschiedenis van incidenten

Dit incident staat niet op zichzelf. Regelmatig wordt de paddentrek verstoord door werkzaamheden die uitgerekend tijdens het hoogtepunt van de paddentrek -in maart, lijken te moeten worden uitgevoerd. Hieronder een selectie van de ergste incidenten:

  • In 2017 waren er in het voorjaar baggerwerkzaamheden rondom de Koeweide. Vooral de sloot waar de kikkers en padden paaien werd volgestord met baggerslib. Na deze werkzaamheden is het aantal amfibieën in het park in aantal gedecimeerd
  • In 2009 werd op het hoogtepunt van de paddentrek op een paar avonden met rondrijdende zware vrachtwagens een duiker in het park geplaatst bij het Melkhuis. AT5 heeft toen een reportage gemaakt over het protest van de vrijwilligers hiertegen
  • In 1992 een kunstproject met blauw licht. Het park werd zo verduisterd dat de vrijwilligers na donker geen hand voor ogen konden zien. Het Stedelijk Museum heeft op een gegeven ogenblik het project afgeblazen en verontschuldiging aangeboden voor de miscommunicatie

Wij hopen dat de tent zo spoedig mogelijk na woensdagavond wordt afgebroken. En let dan op dat er geen beestjes zich hebben verscholen onder de vloer!

Reactie van de Gemeente

(woensdag, 17 maart 2021) De gebiedsmakelaar van het Vondelpark laat weten dat het een zeer vervelende situatie is. In ieder geval krijgt de afbouwploeg de speciale instructie mee goed op te letten op verscholen amfibieën onder de vloer van de tent.


52.3560,4.8653
Het Stemlokaal
M - 19 maart 2021 om 12:32
Blijkbaar maakt de gemeente geen tijdbestendige aantekening van onbeschikbaarheid van dat grasveld in die periode. Tijd voor introductie van een Evolution-kalender?

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2021 | Paddentrek