De Werkzaamheden tussen Melkhuis en Vondelkerk

Vondelpark: 1 februari 2009

Tussen Melkhuis en Volt

Al een paar maanden lang is een groot gedeelte van het Vondelpark hermetisch afgesloten in verband met een nieuwe fase van de restauratie van het Vondelpark. Afgelopen zomer werd het noordwestelijk gedeelte van het park afgesloten voor grote en ingrijpende werkzaamheden. Daar werd al eerder over bericht. Nu is het gedeelte tussen het Groot Melkhuis en de Vondelkerk aan de beurt, en ook de Grote Speelweide. Helemaal onderaan is een kaartje opgenomen waarin het werkgebied is aangegeven.

Het hele gebied gaat grondig op de schop. De gazons worden verbeterd en er komt nieuwe drainage in, de paden worden verlegd naar een patroon dat beter past bij het originele ontwerp van Zocher, en de bosschages worden vernieuwd.

De hoofdopzichter, Koos Veltman, nodigde de redactie uit voor een wandeling langs de werkzaamheden...


Duiker bij Volt

Eerst liepen we over de Grote Speelweide. Het meeste werk ligt onder de grond, een nieuwe drainage moet ervoor zorgen dat er geen plassen meer blijven liggen op het gras. Door een speciale constructie blijven de buizen steeds gevuld met water, zodat de grond niet uitdroogt. Dat gaat het verder inklinken van de grond tegen.

Ook is een oude zichtlijn naar het Rosarium hersteld. Enkele bosjes zijn op die plek weggehaald. Op de open plek komt later een natuurspeelplaats voor grotere kinderen.

Op het andere werkterrein zijn de werkzaamheden ingrijpender. Al meteen valt op dat de paden anders lopen. Ze lopen nu wat bochtiger, sierlijker. Volgens Quirijn Verhoog, landschapsarchitect en verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp, is het nieuwe padenplan gebaseerd op de originele opzet van de Engelse Landschapsstijl. "De wandelaar moet ieder ogenblik verrast worden, iedere bocht moet nieuwsgierigheid opwekken wat erachter te zien zal zijn."


Bij het Blauwe Theehuis wordt de weg verlegd

Waar de weg over het water gaat, wordt de vijver dichterbij gebracht. Het water komt nu tot tegen de weg aan, dit is gedaan om het contact van de bezoeker met het water te versterken. Onder de weg ligt een afsluitbare duiker, zodat de waterloop door de vijvers van het park nauwkeurig te regelen valt.

Het fietspad tussen het Groot Melkhuis en het Blauwe Theehuis heeft ook een krul erbij gekregen. De fietsroute loopt nu niet meer over de scherpe bocht, maar dwars over het Volt-terrein. Tijdens concerten is er voor de fietsers een omweggetje dat achter het terrein omvoert.


Tegenover het Theehuis, een boom komt midden in het pad

Een gevolg van het verleggen van het fietspad is dat een van de grote platanen nu opeens midden op het pad komt te staan. "Verplanten van de boom is een optie, maar wij hebben bewust gekozen om de boom midden in de weg te laten staan, dat is weer eens wat anders", aldus Koos Veltman.

Ook de bosschages worden helemaal opnieuw gedaan. Op sommige plekken wordt het opener, en ergens anders juist veel dichter. Ook wordt op meerdere plekken de grens van de beplanting verlegd. De nieuwe planten zijn al enige tijd geleden geleverd, maar vanwege de vorst kunnen ze nog niet in de grond geplant worden. Ze zijn voorlopig onder dekzeilen ingepakt.


Bij de Brandkerk, grond is vervangen en voetpaden verlegd

Op de veldjes bij de Vondelstraat werd altijd veel gevoetbald, waardoor de kwaliteit van het gras ernstig achteruit is gegaan. Ook hier zijn de paden verlegd zodat de veldjes een stuk kleiner zijn geworden, en het dus onaantrekkelijker wordt om te voetballen.
Een groter veld wordt verstevigd. Eerst zou er sprake zijn van een kunstgrasveld, maar dat gaat nu gelukkig niet door. Vlak onder de grond komt een kunststof mat te liggen waar het gras gewoon doorheen kan groeien. "Je ziet nauwelijks dat de grond hier verstevigd is, maar het gras kan nu veel beter tegen een voetbalpartijtje", aldus de opzichter.

Tot slot van de wandeling liepen we ook over het terras van het Groot Melkhuis. Ook dit gebied krijgt een grote opknapbeurt. Het grind is weg, en er ligt nu een leemlaag -net zoals op de voetpaden in het park. Het geheel wordt doorsneden door fraaie klinkerpaadjes. Ook is de speelplaats meer geïntegreerd in het terras. Een hekje zorgt ervoor dat kleine kinderen niet zomaar de steigers aan het water kunnen oprennen.

Door het koude weer van de afgelopen tijd zijn de werkzaamheden een paar weken vertraagd. Maar als het dan uiteindelijk geopend wordt, breng dan meteen een bezoek: U zult zich in een heel ander gebied wanen!