Onrust over Renovatie

Vondelpark: 21 mei 2008

Infoavond over de renovatie

Afgelopen zondag was er een protestbijeenkomst van verontruste bewoners uit de straatjes tussen de Overtoom en het Vondelpark. Enkele bewoners waren via de weblog van Werner Toonk erachter gekomen dat de ingangen gedurende de zomer wegens de komende renovaties gesloten zouden worden.

De woede van de bewoners is begrijpelijk. Al eerder merkten de bewoners dat de ingangen opeens dichtgemaakt waren om het zware vrachtverkeer naar de bouwplaats van de rioolput ruim baan te geven. Maanden keken ze uit op een serie barricades die treffende gelijkenis vertoonden met de zonegrens van de DDR tijdens de koude oorlog.

Toen dat voorbij was, was het even rustig tot de opgangen naar de ingangen aangepast werden. Ook toen moesten de ingangen dicht. En toen de boel weer vrijgegeven was, bleek dat door de ingebrachte trapjes de ingangen ongeschikt was voor alles wat op wielen voortbewoog. Uiteindelijk bleek dat Oud-Zuid dit ook te gortig vond, en werden enkele treden gedeeltelijk schuin afgefreesd.

Juist: ook tijdens deze werkzaamheden moesten de ingangen even dicht.

Daarna was de Saxenburgerstraat en later de Saxenburgerdwarsstraat aan de beurt, de hele straat werd weken afgesloten wegens rioolwerkzaamheden.

Alsof de bewoners niet genoeg geplaagd zijn komt er nu weer een periode van vier maanden dat iedereen via de Amstelveenseweg of de Kattenlaan moet omfietsen voor zijn boodschapje in Zuid. Extra stekend is dat ook deze keer de omwonenden niet geïnformeerd zouden zijn.

Op de voorlichtingsbijeenkomst

Dit laatste wordt trouwens stellig ontkend door Oud-Zuid, die de volgende dag een voorlichtingsbijeenkomst hielden over het komende project (daarover later meer). Alle bewoners tot aan de Overtoom zouden een rondschrijven ontvangen hebben waarin duidelijk alles uitgelegd was, zo beweerde de voorlichtingsman van Oud-Zuid.

Op de kaarten die op deze avond vertoond werden werden de gebieden waar de werkzaamheden plaatsvinden aangegeven, en dat is een groot deel van het park. Ook de Platanenlaan wordt onder handen genomen, en daarom moet de hele omgeving afgesloten worden. Ook de ingangen dus.

Marleen van Hilten, ook een van de geplaagde bewoners uit de Overtoombuurt viel ook op dat alle ingangen aan de Oud-Zuidkant ontzien worden. Zij heeft de actiegroep Stop de Hekkensluiter opgericht.

Maar gelukkig wordt de soep ook hier niet zo heet gegeten als het opgediend wordt. Wij troffen de projectleider van de komende renovatie, Quirijn Verhoog, aan op het terrasje waar hij een klein groepje nog enkele details over de renovatie uitlegde. Quirijn toonde veel begrip voor de situatie van de bewoners, en vooral over de veiligheid van een dicht bewoonde straat die aan een kant is afgesloten. Uiteindelijk zegde hij de redactie van hetVondelpark.net toe dat zo gauw de werkzaamheden rond het laantje vlak achter de ingangen klaar was, dit laantje vrij te geven zodat de ingangen met elkaar verbonden worden.

Het bovengenoemde artikel van Werner Toonk.

Voelt u zich ook benadeeld door de renovatieplannen van Oud-Zuid, schrijf dan hier uw reactie op:


Gast - 21-05-2008 22:14

Oud-Zuid doet alsof niemand belangrijk is. Sluit de buren maar af... zolang de VPC zelf geen overlast heeft. In Oud-West is het overal troef. Het lijkt alsof meerdere straten afgesloten blijven door de zomer. De Clercqstraat, plus de hele binnenstad, zo lijkt het wel. Amsterdam leeft van toeristen, maar ze zullen steeds minder komen - geen musea, geen straten, geen park :-(

Gast - 25-05-2008 17:11

We hebben net de renovatie gehad van alle ingangen die in mijn ogen goed zijn. er kan niet zo achtelijk met fietsen het park in geraced worden en nu moet alles weer dicht voor een belachelijke 2 jaar.
hoe moeten de oudere mensen in de beurt nog in het park komen die nog dagelijksmet hun hondje uitlaten. Maar niet zo ver meer kunnen lopen(oudje van 93 jaar) Wat voor die personen een uitje is om onder de mensen te komen en een praatje te maken!!

Gast - 26-05-2008 13:38

Hoe is het mogelijk dat iemand op het idee is gekomen om zoveel ingangen tegelijkertijd dicht te gooien en dan ook nog eens in zomermaanden?Dit was absoluut niet nodig geweest.Het had de bedenker van dit plan gesierd wanneer de bewoners inspraak hadden gehad bij het vormen van dit plan,zodat de bedenker werkelijk inzicht had kunnen hebben in wat het voor mensen betekent.En ik ben er van overtuigd dat dit op een andere manier kon en kan worden uitgevoerd. Onbegrijpelijk..............

Gast - 01-06-2008 15:37

Echt schandalig. De bestuurders van Oud-West maken zich ervan af door te zeggen dat het om beleid van OudZuid gaat. Fatsoenlijke voorlichting aan bewoners is er niet en niet geweest. Economische motieven gaan voor op alles. Een beetje respect voor iemand als Katrien (94 jaar die met rollator en hond 2x daags naar het park gaat) is er niet. Echt woedend kan ik daar over worden. De 'jeugd' regeert en vergeet dat ze zelf een keer oud wordt. Al die partijen die nu nog veel te zeggen hebben: jullie jagen iedereen van je weg. De rekening voor dit soort beleid wordt nog wel geëffend, daarvan ben ik overtuigd.

Gast - 03-06-2008 17:11

Ikzelf woon in Zuid, maar mijn kind gaat in Oud-West naar de creche, Dromelot. Eigenlijk is die alleen per fiets goed te bereiken, en de doorsteek door het park maakt de afstand te doen. Als die mogelijkheid wordt weggenomen (ik heb begrepen voor een absurd lange periode, een half jaar!!), dan verdubbelt deze afstand. Bovendien hebben wij ook al een flinke tijd te kampen met de opbreking van de Emmalaan, die voor een hoogzwangere met kind op de fiets een behoorlijke hindernis is. Ook ontneemt deze sluiting de creche de gehele zomer de mogelijkheid om met de kinderen het park in te gaan. Renovaties zijn nodig, dat begrijp ik, maar zoals zo vaak duurt het allemaal veel te lang en zijn de plannen zeer slecht gecoordineerd.

Gast - 17-06-2008 11:21

Dat ze zoveel ingangen voor de hele zomerperiode afsluiten is al schandalig, dat het halve park is dichtgegooid doet vermoeden dat ze een lijntje naar boven hebben die zegt dat we deze zomer niet kunnen picknicken, wandelen met de hond, skeeleren etc.
Schande!!!!