Een Wandeling door het Afgesloten Gebied

Vondelpark: 7 juli 2008

Vondelpark in alle stilte

De protesten tegen de afsluiting gaan nog in alle hevigheid door. Afgelopen vrijdag nog was er een luidruchtig protest onder het motto van Open the Fences. Ondanks de protesten wordt de afsluiting langzaamaan hermetischer. Kon je je eerst nog door een draadgazen hekwerk wringen, nu staat er een massief stalen wand van dikke buizen. Op de andere hekken zijn constructies gelast om ieder ongewenst bezoek tegen te gaan. Het idee van de bewoners dat de deelraad Oud Zuid (ondersteund door de Vrienden van het Vondelpark) zich niets aantrekt van de argumenten van de bewoners van Oud-West wordt gesterkt door het feit dat vanaf de zuidkant de afsluiting makkelijk te overwinnen is, en op sommige plekken zelfs ontbreekt.

Sterker nog, toen de upper top-10 van golfers hun spel in het park wilden spelen gingen voor hen de hekken spontaan opzij, zo meldde mij een verontwaardigde Oud-West bewoner.

Naar de andere kant

Reden voor de redactie om zelf een illegale excursie te organiseren. Op een stille regenachtige avond gingen we op zoek naar een gaatje. Deze was snel gevonden en zonder moeite passeerden we de barrière.
Wij waren daar niet de enigen, overal zagen we wel mensen rondwandelen. Maar toch veel minder dan ervoor. Na een maand afsluiting kan je al duidelijk zien dat de natuur het goed doet met deze rust. Het gras schiet mooi hoog op en staat te bloeien, konijntjes huppelen vrolijk rond, de eenden en nijlganzen lopen midden op het veld om van het gras te grazen, en merels zijn rustig bezig lekker dikke wormen te vangen. Overal vrolijk vogelgekwetter in deze ongewone stilte. Ook de rode beuken aan het rosarium staan er heel vitaal bij, nu de ondergrond met rust wordt gelaten.

We waren ook benieuwd te zien waarom Oud Zuid en de Vrienden van het Vondelpark zo krampachtig het toegangsverbod handhaven. Werktuigen en werkvoertuigen waren er niet. En wat betreft de werkzaamheden viel het heel erg mee. Op enkele plaatsen is wat gesnoeid, en daar liggen grote takken op het grasveld. En langs de Platanenlaan zijn twee geulen, waar een afwateringssysteem in gelegd wordt. Maar in het grootste gedeelte van het afgesloten gebied gebeurt helemaal niets.
We vragen ons echt af waar dat grote gevaar voor de passant nou is. Een beetje Amsterdammer is gewend aan opbrekingen en gaten in de weg, en met een paar meter rood lint is zelfs dat gevaar af te wenden.
Al met al concluderen we dat wij ook twijfelen aan de noodzaak van deze rigoureuze afsluiting.

Gast - 05-08-2008 00:02

Op weg naar huis in oud-zuid na een avond in de kroeg en liep door de park heen. Ik weet niet hoe, maar plotseling vond ik dat ik niet meer uit het park kon komen!! Waarschijnlijk was ik ergens op de verkeerde zijde van het hekje gekomen.. Ik was woedend!! Het was een hele gedoe door het hek te komen..

De park afsluiten in de zomer is totaal onzin. In een ander land hadden mensen masaal gestaakt, gedemonstreerd of rellen gemaakt over zoiets. Waarom zijn de Amsterdammers zo makkelijk als het om dit soort overheids geweld tegen de burgers gaan??