Duiker Geplaatst

Vondelpark: 20 juli 2008

Laatste stuk duiker wordt geplaatst

Op de dagen -en nachten- rond 15 juli is een stukje buis onder het wegdek bij de van Eeghenstraat gelegd. De buis met een doorsnede van ruim een halve meter, vormt een onderdeel van een langer stuk dat het water van de Koningsvijver ondergronds verbindt met de Grote vijver.

Daarbij is een laatste schakel gelegd voor een belangrijke waterkringloop in het Vondelpark. Met een kringloop is het mogelijk het water in beweging te houden, zodat de kwaliteit verbeterd wordt. Nare ziektes in het parkwater tijdens hete zomers, zoals algen en botulisme, zouden nu voorkomen kunnen worden.

Als het systeem in werking wordt gesteld gaat het water circuleren door het park vanaf de nieuwe Huygensvijver (bij de brug over het park), langs het Paviljoen, achter de tennisbanen, langs de voederplaats, de Sophiavijver, en de Koningsvijver. Dan gaat het water door de nieuwe duiker naar de Grote vijver, alwaar het door een ondergronds gemaal bij het theehuis via een ondergrondse buis terug naar de Huygensvijver wordt gepompt. Een watervalletje aldaar zorgt voor zuurstoftoevoer in het water.

Volgens Quirijn Verhoog zal eerst nog uitgebreid getest moeten worden voordat het waterkringloopsysteem in werking wordt gebracht.

Laatste Nieuws

Intussen is de waterkwaliteit zo verslechterd dat Waternet met een compressor lucht aan het pompen is in de vijvers. Dit weekend (9 augustus) wordt het water bij het Melkhuis behandeld. Je ziet het over een lente van 20 meter heftig borrelen. Volgens betrouwbare bronnen is de verslechtering van de waterkwaliteit te wijten aan het overlopen van het rioolwaterbassin in de Kattenlaan na een zomerse bui vlak ervoor.