Het BBQ-veldje aan de Amstelveenseweg verhuist

De laatste barbecues op dit veldje

Vondelpark: 31 juli 2013

Vanaf donderdag, 1 augustus 2013 is het barbecue├źn op het veldje aan de Amstelveense weg verboden, en zal een nieuw veldje elders in het park geopend worden. Dit is een besluit van de deelraad naar aanleiding van wat werd bericht in het artikel BBQ Zig-zag Beleid Wordt Voortgezet.

De nieuwe plek komt op het veldje tussen de Picassoweide en de speelvijver, tussen de voederplaats en het Melkhuis. (zie kaartje hieronder). De tegels liggen er al.

Uiteraard werd dit nieuws met blijdschap ontvangen door de bewoners van de Zocherstraat, die dit proces in gang hebben gezet door in te spreken op de deelraadsvergadering. Zij kunnen het stokje nu doorgeven aan de ouders van de kinderen in de Speelvijver, en de bezoekers van het Melkhuis. Ook de bewoners van de Johannesstichting en de Revalidatiekliniek Overtoom zullen merken dat het veldje nu bij hun in de buurt is. We zullen zien hoe het zal gaan...

Intussen is het nu wel duidelijk dat de groots opgezette Kabouteractie om het Vondelpark schoon te krijgen failliet is. In het artikel De Kabouters Ruimen Het Op berichtten wij al over de euforie van ambtenaren, verantwoordelijke politici, Vrienden van het Vondelpark, en lokale middenstand over dit nieuwe plan dit voor eens en voor altijd een oplossing zou brengen aan het probleem van de rommel. Nu, anderhalf jaar later, blijkt het dat het hele plan niet gewerkt heeft; er is nog net zoveel rommel als daarvoor.

Vrijwilligers van de Vrienden van het Vondelpark hebben wel ijverig vuilniszakken lopen uitdelen, maar helaas vormden veel van deze vuilniszakken ook een deel van het zwerfvuil. Daarnaast heeft niemand die zich op het congres in mooie toespraken elkaar probeerden te overtroeven met goede voornemens, zich aan zijn woord gehouden. De enige actie van Albert Heijn -degene die het meest verdient aan de BBQ-hype- was het groots opstapelen van wegwerp BBQ-setjes bij de ingang van de winkel. De toezegging van de voorlichtingskraam zijn ze niet nagekomen.

Gelukkig geeft het stadsdeel het nog niet op. Deze keer komt men met een nieuw plan. Niet met het inschakelen van een duur PR-buro en een kabouter-designer, maar nu met een prijsvraag. Wie een goed idee heeft kan een plan indienen, en kan daarmee maar liefst een paar tientjes verdienen. Het plan moet wel samengaan met de mislukte kabouter, en termen als 'stel extra handhavers aan' zijn verboden.

Psychologisch is het wel een leuk idee, laat alle BBQ-ers een opstel maken over het afvalprobleem, en dan leg je het probleem bij hun. Maar in de praktijk gaat dat niet werken.

Ons idee

Natuurlijk is er wel een oplossing te bedenken. En hieronder komt een heel goede. Ik dien het niet in, misschien kan iemand anders het uitwerken.

Stel, er zijn nu zo'n 30 BBQ-tegels, verspreid over twee veldjes. Verplaats ze over het hele park. Dan wordt de concentratie minder, en dus ook de overlast. Stel dan een politieverordening in dat alleen op tegels gebarbecued mag worden, en handhaaf dat ook! (Oeps, daar gaat mijn idee in de prullenbak)

Iedere tegel krijgt een nummer. Maak dan een App. Met deze App kan je zien welke tegels nog vrij zijn, en zo kan je een tegel reserveren. Bij het reserveren betaal je een borg. Zeg bijvoorbeeld 10 euro. Als het rustig is in het park krijg je de tegel de hele avond, als het druk is maar een paar uur. De GPS in je mobiel leidt je dan naar de tegel.

Als je klaar bent ga je jezelf afmelden. Je krijgt dan een deel van de borg terug. Een handhaver krijgt dan een seintje of een sms-je op zijn mobiel, en spoedt zich naar de plek. Als het helemaal schoon blijkt, krijgt de bezoeker de rest van zijn borg terug.

Tot zover dit idee. Een nog beter idee is natuurlijk het afschaffen van de barbecue-gelegenheden in het park. 148 jaar lang kwam het bij niemand in het hoofd op om in het park een BBQ aan te steken. En nu ineens moet het kunnen, ondanks het feit dat er veel mensen ernstige hinder van ondervinden.


Willem Pruissers - 03 August 2013 om 14:51
Mijn idee echter om eens goed THE Weber onder de bomen hoog aan te stekken en goed laten vlammen en kijken wat er dan gebeurd, NOOIT MEER OPEN FIRES IN PRETPARK "VONDEL" in een keer het probleem ophelost denken dat we de buurt aan de van Eeghenstraat en Oranje Nassau maar eens als last resort moeten gaan mobiliceren en met zijn alle De Weber aansteken op het Picasso Veld onder de bomen wat een lol voor de Brandweer eindelijk wat actie en spanning voor die jongens. Maar wij als leuter burger van Amsterdam Zuid zijn nu in een keer van dat vreselijke BBQ probleem af, dan Park om 1PM sluiten en Polite controle 24/7 en kijken hoe snel we het oude Vondel Park weer schoon hebben, ZERO TOLERANCE is de enige optie.
Willem Pruissers - 05 August 2013 om 17:31
970460_10151755838928909_1132938005_n.jpg

En dit de nieuwe advertentie Campagne.

Sebastian a New Yorker - 10 August 2013 om 19:42
De grootse JOKE van NEDERLAND "HET PRETPARK VONDEL" twitter your friends and f.... this joint.

NU dat het BBQ veldje onder onze neus is verplaatst dank Gemeente OUD-ZUID petje af voor jullie kundigheid, liggen wij elke avond in de walmen van The BBQ-Jeugd. Niet alleen BBQ music met SNOER ja Politie en Handhaving MET SNOER tot een uur of 3.00-4.00AM (waar blijft de regen) Zonder maar enig sinds controle Politie of door Handhaving, ja in de ochtend uren, waar het duidelijk niet meer nodig is ONLY dogwalkers and bikers on there way to work, makkelijk om zo bezig te zijn met goed belasting geld geweldig Gemeente Amsterdam Oud-Zuid wat zijn jullie toch een stel sukkels en dan het Mngt Team van Het Vondel Park you have come a long way get some pointers from The Central Park Concervancy this may be a real help in managing your PretPark, and changing that is very badley due in controling this joint.


Categorie: 2013 | Overlast | Picknick