De Kabouters ruimen de rommel wel op

Opgepast voor opruimende kabouters

Vondelpark: 6 mei 2012

Het Vondelpark is The Place To Be. Vooral voor jongeren op een warme zomerse middag. En als iedereen weg is, blijft de rommel over. Wij berichtten er al eerder over.

De kosten van het opruimen van dit afval zijn enorm. Van dit geld zouden heel wat mooiere dingen in het Vondelpark gedaan kunnen worden. Een tijd geleden staken de Vrienden van het Vondelpark en het Stadsdeel Zuid de koppen bij elkaar en op 29 maart 2012 werd de oplossing voor het afvalprobleem in een besloten mini-symposium aan de pers en genodigden bekend gemaakt. De redactie van hetVondelpark.net was er ook bij.

Voordat het plan verklapt werd waren er eerst de verplichte toespraken van politici, ambtenaren en belangenverenigingen. Daarna werd het idee gepresenteerd en het was briljant, wij waren er zelf niet op gekomen: een stripfiguur in de vorm van een kabouter gaat de bezoekers de weg wijzen naar de afvalbakken. Een gerenommeerd reclamebureau heeft het idee uitgewerkt en een kaboutertje ontworpen in de stijl van de beroemde Nederlandse pop-art artiest Parra. Het resultaat is inmiddels zichtbaar in het park (zie foto). Overal zie je de kaboutertjes, op verkeersborden -hoog en laag (voor de andere kaboutertjes), op prullenbakken en afvalcontainers. Van de zomer komt er zelfs een groot afgietsel van deze kabouterpop tussen de recreanten te staan, die dit bezoek nog meer gaan motiveren om toch maar ieder propje in de bakken te gooien.

Dat is nog niet alles...

Ook Albert Heijn heeft meegedacht, en een vertegenwoordiger gaf tijdens het symposium ook een presentatie van hun ideeen. Deze kruidenier heeft afgelopen jaren flink geprofiteerd van de barbecue-hype, met de verkoop van grote hoeveelheden wegwerp-BBQ's en vleespakketjes. Zij willen graag meehelpen het afval-probleem te verminderen door een voorlichtingskraam op te zetten. -En nu ze er dan toch al staan, kunnen ze meteen wat kleine dingetjes verkopen. Op de vraag uit het publiek of ze dan meteen statiegeldflesjes konden innemen, zodat Albert Heijn ook actief kan bijdragen in het verminderen van glas-afval, werd er vreemd opgekeken. Dit kan echt de bedoeling niet zijn, volgens de woordvoerder van AH.

Het derde idee dat op het symposium gelanceerd werd, is het aanbieden van een gratis WiFi netwerk in het hele park tijdens de zomer. Iedereen stemt dan zijn iPhone af op #Vondelpark, en wordt dan de hele dag door getrakteerd op tweets over hoe blije Kabouters het park schoonhouden.

Iedereen op het symposium was razend enthousiast. De sfeer was optimistisch, en de hapjes en drankjes waren prima.

Laten we hopen dat de plannen positief gaan uitwerken. Alleen wat betreft de WiFi een kanttekening: het lijkt ons beter om in alle parken gratis WiFi aan te bieden, behalve in het Vondelpark. Dat zal het aantal recreanten in het Vondelpark behoorlijk doen afnemen!

Volgens ons was het geld dat het reclamebureau en het symposium gekost heeft beter besteed aan het vervangen van die oerlelijke afvalcontainers.


H. Hendriks - 18 July 2013 om 12:10
Ik merk 's morgens als ik door het Vondelpark fiets juist dat er wel erg veel rotzooi wordt achtergelaten. Ook op plekken waar het kaboutertje staat en grote afvalbakken zijn. Ik vraag me af of er geen parkwachten ofzo kunnen worden aangesteld. Veel mensen hebben kennelijk toch heropvoeding nodig.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha