Wordt het Blauwe Theehuis een Biertuin?

Een montagefoto van hoe een biertuin eruit zou kunnen gaan zien

Vondelpark: 6 september 2018

Net terug van vakantie werd de redactie gebeld door een omwonende met de informatie dat een horecavergunning was aangevraagd waarin stond dat het Blauwe Theehuis omgebouwd zou worden tot een Biertuin. Die dag zou de laatste zijn dat nog een zienswijze ingediend zou kunnen worden. Daarom werd dus afgaande van de aanvraag die hierover ingediend was namens de redactie van hetVondelpark.net een bezwaarschrift ingediend.

Een dag later werden wij door de uitbaters van het Blauwe Theehuis uitgenodigd om samen met andere verontruste buurtbewoners een voorlichtingsavond bij te wonen waar de uitbreidingsplannen nader toegelicht zouden worden. Het werd een tumultueuze avond, waarbij de bewoners luidruchtig hun ongerief uitten over ongeveer alles wat in het verleden in het Vondelpark fout is gegaan. Toen de gemoederen wat bekoelden kregen de uitbaters de gelegenheid om hun ideeƫn uit te leggen.

De Plannen

De nieuwe uitbaters bestaan uit drie jonge ondernemers die een samenwerking zijn aangegaan met Bierbrouwerij 't IJ. Zij hebben de exploitatie van het Blauwe Theehuis overgenomen, en moesten zodoende een nieuwe vergunning aanvragen. Kern van de nieuwe formule is dat de pils wordt vervangen door kwaliteitsbier uit een lokale brouwerij. Verder blijft het mogelijk om een kopje thee, een koffie en een broodje te bestellen. Ook al het gedestilleerd gaat eruit, en wordt vervangen door het product van een lokale jeneverstokerij.

Over de openingstijden bleef men erg onduidelijk. De vergunning geeft gelegenheid van opening tussen 7 uur ochtend en 1 uur nacht, in het weekend tot 3 uur. Maar men zei toe dat in de praktijk de sluitingstijd veel eerder zou zijn.

Er was ook sprake van een kapvergunning van 27 bomen, die rond dezelfde datum en het zelfde adres werd aangevraagd, maar dat is een misverstand. Het gaat hier om een kapvergunning van zieke en reeds door noodkap gesneuvelde bomen, die overal verspreid in het Vondelpark stonden. Maar er is geen sprake dat er bomen in of rond het terras worden gekapt.

Verder werd er gemeld dat het Blauwe Theehuis enkele maanden dicht gaat voor een interne verbouwing. De buitenkant blijft in originele staat. Het terras blijft dezelfde grootte, er komt nieuw meubilair. Omdat vuil tussen het grind moeilijk is te verwijderen, wordt aan verharding van het terras gedacht. De toiletten krijgen een toezichthouder, en blijven openbaar. Er komt ook een Jeu de Boule-baan binnen de grenzen van het terras.

Over het algemeen staan wij positief tegenover deze plannen, maar het bestuur van de Vrienden van het Vondelpark ziet nog enkele onduidelijkheden die opgehelderd dienen te worden. We hebben afgesproken binnenkort een bespreking te houden waar duidelijke afspraken gemaakt gaan worden die dan later geƫvalueerd kunnen worden. Tot die tijd blijft de zienswijze die wij tegen de horecavergunning hebben ingediend van kracht.

Intussen wensen wij de nieuwe uitbaters veel succes in hun streven het Blauwe Theehuis in harmonie met de waarden van het Vondelpark uit te baten.

PS: Deze foto is nep, een montage van hoe een biertuin uit zou kunnen zien. Klik op de foto voor een vergroting.


52.3588,4.8726
Blauwe Theehuis
dick - 3 september 2019 om 11:53
Welke duidelijke afspraken zijn er uiteindelijk gemaakt?

En wanneer & waar worden die geevalueerd?
De zaak is inmiddels overgenomen door het nieuwe bestuur van de Vrienden van het Vondelpark. (red.)

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha