
Vondelpark: 4 augustus 2015
Langs de Overtoom die vlak langs het Vondelpark loopt, is achter iedere tweede winkelruit wel een eettentje te vinden, variërend van snackbar tot toprestaurant. De Jan Pieter Heijestraat, haaks op de Overtoom, is wel Amsterdams meest bekende eethuisstraat; ben je op zoek naar waterkonijn, of kameelstoofpot? Je kunt het er allemaal krijgen, op nog geen 50 meter van de uitgang van het Vondelpark.
Maar kennelijk is dat niet voldoende, want sinds begin juli 2015 heeft de gemeente vergunning gegeven aan Voedsel-trucks om hun etenswaar in de Platanenlaan -vlak achter de Overtoom- te verkopen. Sindsdien staan er iedere dag meerdere karren ter grootte van een flinke caravan biologische junk-food te verkopen. De bewoners achter de Platanenlaan zijn er helemaal niet gelukkig mee. Nog geen jaar geleden hebben zij de overlast gevende barbecuers weten te laten verplaatsen naar een ander veld, en nu hebben ze overlast gevende horecawagens ervoor teruggekregen.
Het lijken er steeds meer te worden. Kort geleden telde de redactie drie vrachtwagens naast elkaar, de bijbehorende ijs-karretjes en bill-boards niet meegeteld.
De overlast is samen te vatten in de volgende punten:
- De voedsel-trucks veroorzaken veel geluidsoverlast
- Er draait permanent een generator met doordringend geluid, vaak geplaatst vlak tegen de tuin van een omwonende. Deze voedsel-trucks zijn aardig op een kantoren- of industrie-terrein, maar horen niet in een rustgevend en historisch park met de status rijksmonument.
- De voedsel-trucks veroorzaken verkeersoverlast
- De vergunning-periode is per dag buitengewoon lang, van 6 tot 10 uur. Er wordt met deze trucks naar en van de standplaats gereden door het park, dat vrij zou moeten zijn van gemotoriseerd verkeer. Ook zien we dat er per dag allerlei andere voedsel-trucks deze plekken innemen.
- De verkeersveiligheid wordt verslechterd
- In de korte tijd dat de redactie in de Platanenlaan stond te kijken, vonden verschillende bijna-aanrijdingen plaats. Mensen die iets kopen letten niet op het fietsverkeer (en andersom) en deze voedsel-truck-voorziening lokt aanrijdingen en ongelukken uit.
- Geen merkbare handhaving op juiste plek
- Een van de omwonenden merkte op dat de vergunninghouder die er op een bepaalde dag stond, niet in de strook die op de vergunning staat vermeld was.
- Er wordt meer afval in het park achtergelaten
- Er wordt extra afval achtergelaten door mensen die wat gekocht hebben bij zo’n voedsel-truck. De verkopers kunnen hier niets tegen doen, parkbeheer zal het dan moeten opruimen. Het is niet realistisch dat er een pilot-periode van 2 jaar is afgesproken.
Het is uitermate merkwaardig dat een gemeentebestuur -die bij het begin van de zomer nog moord en brand schreeuwde over de bezoekersdruk en de daardoor veroorzaakte rommel in het park, vervolgens zo'n publieks-aantrekkende faciliteit honoreert.
Wat denkt u? Is dit een welkome dienstverlening aan de hongerige wandelaar, of tast dit het Vondelpark teveel aan? Reageer...




Naast enkelen andere bewoners van de Frederikstraat ondervind ik lawaai- en stankoverlast van de zogenaamde foodtrucks, die generatoren gebruiken. Mijn balkon is daardoor welhaast onbruikbaar geworden. Navraag bij een van de uitbaters leert dat deze ondernemers van stadsdeel zuid geen toestemming hebben gekregen om hun handel aan de grotendeels door kantoren bezette zuidzijde van het park te bedrijven. Mijn telefonische klacht hieromtrent werd door stadsdeel zuid aan stadsdeel west verwezen, die de klacht daarna weer doorstuurde naar stadsdeel zuid. Kan het nog meer " kastje naar muur"?



daar is dit recreatiepark niet voor bestemd.

In de gemeente Leiden waar ik woon zijn foodtrucks, een Vietnamese loempia aanhanger valt daar ook onder , alleen welkom op en bij: 1. De wekelijkse warenmarkt, mits zij in het concept van de warenmarkt passen en een ambulante verkoopvergunning is afgegeven.. 2. Op Festivals en feesten, waarvoor een vergunning is afgegeven. 3. Bij speciale festiviteiten rond een thema, waarvoor een evenementen- en ambulante verkoopvergunning is afgegeven. 4. Op vaste standplaatsen, waarvoor een ambulante verkoopvergunning i is afgegeven.
Hierbij hanteert de gemeente Leiden de onderstaande regels: 1. Bij de wekelijkse warenmarkten mag geen gebruik worden gemaakt van eigen stroom opwekkers er is tegen betaling “bouwstroom” aanwezig. 2. Bij vaste plaatsen waar een foodtruck staat, een Vietnamese loempia aanhanger valt daar ook onder, mag geen gebruik worden gemaakt van eigen stroom opwekkers er is tegen betaling “bouwstroom” aanwezig. 3. Bij festivals of feesten die in of bij woon gebieden plaats hebben zorgt de organisatie van die festivals of feesten voor of: a. Bouwstroom aangelegd door de netbeheer in opdracht van de organisatie van het festival of feest. b. Centraal geplaatste geluidsarme stroomaggregaten die verschillende afnemers van stroom voorzien. 4. Foodtrucks en ander mobiele verkooppunten mogen nooit het bestaande vaste winkel aanbod en de horeca permanent beconcurreren.
Voor de twee parken in Leiden namelijk het “van der Werf Park en de Leidsehout gelden speciale regels betreffende het aantal te organiseren evenementen. Waarbij het uitganspunt : Zoveel mogelijk de beleving van de stadsnatuur en zo min mogelijk verstoring van de eco systeem door festivals en feesten; hoogstens twee maal per jaar gedurende hoogstens 4 dagen achter elkaar met een tussenpose van een half jaar.
Achtergrond informatie. Het fenomeen foodtrucks is natuurlijk overgewaaid uit Amerika. Maakte in het verleden foodtrucks deel uit van een festival of feest nu worden er al of niet culinaire feesten rond foodtrucks georganiseerd met een thema. De verschillen tussen de foodtrucks zijn groot niet alleen wat betreft de vorm en grote, die varieert van een oude mobiele bouwkeet tot een vrachtwagen met oplegger maar ook wat betreft het aanbod van biologische friet tot culinaire hoogstandjes. Echt populair zijn de foodtrucks geworden nadat een Duitse kok met sterren besloot zijn restaurant te sluiten en te gaan rondtrekken met zijn foodtruck.

(Vgl. de koffiekar die tegenwoordig regelmatig op de Apollolaan staat, vlak bij beelden en het WWII monument.)




Waarom accrediteren ambtenaren dit soort ontwikkelingen? Er is niet eens genoeg geld om het park op bestaand niveau te handhaven.

. Geluidsoverlast: er zou een breder beleid tegen geluidsoverlast moeten gelden bij het beheer van het park, alle verbrandingsmotoren moeten zoveel mogelijk vermeden worden in het park, te makkelijk worden daar ontheffingen voor gegeven. Het parkbeheer zelf geeft ook de voorkeur aan verbrandingsmotoren. Waarom kunnen die bladeren niet met bezems verwijderd worden? Lijkt me voor de werkers ook gezonder dan met zo'n blazer. .Ruimtebeslag, verkeersveiligheid: het park is het meest intensief gebruikte van de stad, vaak heel vol met bezoekers. Horeca alleen op speciaal daarvoor ingerichte plaatsen. Beter aan de Overtoom, zodat het ook een bijdrage kan leveren aan de buurt.




Wel typisch dat Amsterdam Zuid vergunning verleent maar de foodtrucks zo VER mogelijk van Oud Zuid stuurt, tegen de grens van Oud West aan. En dan ook nog aan de Noord-kant van de laan, zodat de stinkende en ronkende trucks zo dicht mogelijk bij de woonhuizen staan.


Ik schaar me achter de tegenstanders.

Laten we blij zijn met de prachtige en rustige plekken in onze drukke stad.


(Bijdrage weggehaald omdat deze reclame bevatte)


Mijn naam: | |
Bericht: | |
Mijn mening over dit artikel: | |
Vul code in: | |