Komt er een BBQ Verbod?

Reiger eet een hapje met de BBQ mee

Vondelpark: 21 januari 2017, update op 20170127

Laatste nieuws: De gemeenteraad heeft nu definitief besloten om vanaf deze zomer een algeheel barbecueverbod in te stellen.

Een tijdje geleden, op 11 januari, bleek tijdens een bestuurscommissievergadering in stadsdeel Zuid dat een meerderheid achter het barbecueverbod in het Vondelpark staat. Alleen GroenLinks en D66 zijn tegen een verbod.

De redactie van hetVondelpark.net is uitermate verbaasd over dit besluit. Sinds 2008 wordt er al gebarbecued in het park, en al die tijd heerste er een sfeer van anarchie. Eerst was de barbecue overal in het park toegestaan, en toen dit uit de hand liep, stelde het stadsdeel enkele veldjes vast waar nog gebraden mocht worden. In de loop van de jaren werden de BBQ-veldjes steeds gewisseld, en de regels verscherpt. De regels werden niet duidelijk aangegeven en van enige handhaving was geen sprake. Verwarring alom bij de recreatieve BBQ-er, en nu blijkt dat het stadsdeel na jaren van falend beleid de schuld bij de recreant legt door dan maar een algeheel verbod in te stellen.

In 2013 kwam er een hoogtepunt in de irritaties van de bezoekers. Er was een BBQ-veldje aangewezen bij de Amstelveenseweg, nadat een ander veldje die te dicht lag bij de huizen van Zuid na bewonersprotest was gesloten. Nu hadden de bewoners van West last van de rook, maar daar had Stadsdeel Zuid geen bericht aan. Ook de Vrienden van het Vondelpark hielden zich in deze crisis afzijdig. Het was een goede kans geweest om toen al het BBQ-en te verbieden, maar een oplossing werd gevonden door het BBQ-veldje te verplaatsen naar het midden van het park. Bijna de hele raad stond achter het gebruik van de barbecue in het Vondelpark. Lees het artikel uit 2013: BBQ Zig-zag Beleid wordt Voortgezet.

Vorig jaar brak er een crisis uit bij de Vrienden van het Vondelpark toen een lid van het bestuur op eigen initiatief een brief naar het Parool stuurde waarin gesteld werd dat het BBQ-en in het park vanwege de overlast maar verboden moest worden. Bij de laatste bestuurscommissievergadering sprak de voorzitter van de Vrienden zich plotseling zich toch uit voor een BBQ-verbod, en nu opeens volgt de raad deze mening.

Ook schijnt er een notitie te zijn waarin staat dat als het verbod niet doorgaat, dit 4 euroton per jaar gaat kosten voor herstel van schade en handhaving. Volgens hetVondelpark.net is dit bedrag overdreven. Uit eigen observatie weten wij dat de zogenaamde overlast grotendeels komt van onwetendheid over de regels. In het artikel Onrust over Barbecues schreven wij al eerder over het zig-zag beleid van Zuid en de Vrienden van het Vondelpark, en stelden wij een concreet voorstel op om de overlast op te lossen.
Politici, lees dit artikel en neem dan een wijs besluit.

De complete geschiedenis van de BBQ-overlast in de artikelen getagd met Picknick

52.3574,4.8671
BBQ-veldje Picassoweide
52.3578,4.8667
BBQ-veldje bij Kinderbad
52.3598,4.8739
BBQ-veldje Vondelbeeld

Bent u voor of tegen een BBQ-verbod? Graag uw reactie hieronder.

j.bakker - 21 januari 2017 om 14:27
VOOR EEN ABSOLUUT BBQ-verbod. Vrienden van het Vondelpark zijn er om het park te beschermen, niet om het te laten vervuilen en schade aan te richten. Meer wijsheid in het stadsdeelbestuur dan bij de vrienden?
Anoniem - 21 januari 2017 om 15:51
Voor bbq verbod
Anoniem - 21 januari 2017 om 15:58
Ik ben ook voor een totaal bbq verbod. Handhaven van een beperkt verbod is niet te doen
Olaf Paulus van Pauwvliet - 25 januari 2017 om 23:35
De bestuurscommissie Zuid heeft vandaag met acht tegen zeven stemmen besloten dat het bbq'en vanaf 1 maart 2017 is verboden in het hele park. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van de vereniging Vrienden van het Vondelpark (VVVP) in vervulling. Van zigzagbeleid is nooit sprake geweest. De VVVP was altijd glashelder over haar bbq-standpunt. De afgelopen jaren heeft de vereniging dan ook fel actie gevoerd voor een bbq-verbod in het Vondelpark. We zijn blij dat het Vondelpark eindelijk is verlost van deze bron van schade, overlast en vervuiling.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2017 | Picknick | Wetgeving | Overlast | Afval