Onrust Over De Barbecues

Rommel na BBQ feest bij afwezigheid vuilcontainer

Vondelpark: 20 mei 2016

Je kunt het al een traditie noemen: Ieder voorjaar laait de verontwaardiging weer op over de rommel die de eerste picknickers in het Vondelpark achterlaten. En dus ook dit jaar weer. De paar dagen mooi weer die we gehad hebben ging gepaard met een grote hoeveelheid achtergelaten afval (zie foto, gemaakt op een plek waar geen afvalcontainer te zien was), en de schade aan het gras veroorzaakt door de barbecues. Plotseling maken de Vrienden van het Vondelpark zich ook druk over de schade die de barbecue-ende parkbezoekers aanrichten. Vorig jaar dreigde ze al hun steun aan het 'BBQ-experiment' te stoppen, en nu zetten ze er definitief een punt achter. In de raad van Stadsdeel Zuid vinden ze de VVD (de partij van Law&order) achter hun standpunt, maar D66 (de partij van de Parkpret) ziet niets in een verbod. Met een recent uitgegeven persbericht hopen de Vrienden een BBQ-verbod af te dwingen (helaas niet zichtbaar op hun website).


Hoe groot is de schade werkelijk?

brandende BBQ container

Het stadsdeel heeft een rapport uitgebracht over de schade die de barbecues aan het park aanbrengen, en de Vrienden van het Vondelpark heeft er de hand op weten te leggen. De Vrienden citeren uit dit rapport alleen de financiële schade, dat 200.000 euro zou bedragen. Maar uit eigen onderzoek stellen wij dat dit niet zo zwart-wit gesteld kan worden. Inderdaad is er een kostenpost voor het plaatsen van de vuilcontainers en de toiletten, er moeten borden geplaatst worden en BBQ-tegels gelegd. Ondanks de vuilcontainers wordt er nog veel vuil achtergelaten op de grasvelden, en niet alleen op de barbecue-veldjes maar overal in het park waar op het gras gerecreëerd wordt.

Het zogenoemde BBQ-probleem is slechts een onderdeel van een veel groter probleem in het park, en dat is de grote bezoekersdruk tijdens zomerse dagen. Als het sowieso mogelijk is na al die jaren van tolerantie nu opeens een BBQ-verbod in te stellen, zal dat het probleem van de rommel in het Vondelpark niet oplossen. Na jaren van volkomen verkeerd beleid in deze door het Stadsdeel, ondersteund door de Vrienden van het Vondelpark moet men eindelijk inzien dat dit soort maatregelen niet werken. Het enige wat in deze ontstane situatie nog helpt is het onderkennen van het schadebedrag en daarom ook ruimschoots het benodigde bedrag beschikbaar te stellen.

Wat zijn de werkelijke oplossingen?

Volgens hetVondelpark.net zijn problemen veroorzaakt door bezoekersdruk niet los te maken van het BBQ probleem alleen.

Stop dus met het voortdurend promoten van het Vondelpark, dat tot gevolg heeft dat steeds meer mensen het park willen bezoeken. Dat kun je bereiken door:

  • Het niet meer afgeven van evenementenvergunningen in het park
  • Het inkorten van het programma van het Vondelpark Openluchttheater, of het geheel verhuizen naar een evenementen terrein
  • Intrekken van lopende vergunningen, zoals die van de Voedseltrucks
  • Intrekken van de vergunning van de studio-activiteiten in het Paviljoen, op de bovenverdieping kan heel goed een luxe restaurant geëxploiteerd worden
  • Algemeen alcoholverbod in het park

Specifiek voor de BBQ zou je de volgende extra maatregelen moeten afkondigen:

  • Strikt handhaven van 1 BBQ per tegel. Mensen die dit niet begrijpen moeten door handhavers aangesproken worden. Als dit consequent gedaan wordt gaat dit echt werken. Boetes uitdelen is niet nodig
  • Strikt op toezien dat er geen BBQ's buiten de tegels geplaatst worden
  • Geen wegwerpbarbecues meer toestaan. Alleen duurzame BBQ's op pootjes. WegwerpBBQ's worden gloeiend heet van onderen. Een steen houdt dit niet tegen, het geeft de warmte alleen maar geleidelijk door zodat de veengrond eronder toch aangetast wordt
  • Iedere BBQ'er moet een vuilniszak bij zich hebben. Hondenbezitters moeten ook een zakje bij zich hebben, en dat werkt goed
  • Alcoholverbod. Alleen al omdat er ook kinderen in de buurt zijn

hetVondelpark.net stelt dat na een paar maanden een evaluatiemoment ingelast moet worden. Worden de BBQ-regels goed nagekomen, en is de rommel beperkt; dan mogen er BBQ-tegels bijgeplaatst worden. Blijft het echter een rommeltje, dan worden er BBQ-tegels weggehaald.

Wij begrijpen dat er mensen zullen zijn die vinden dat deze regels politiek onhaalbaar zijn. Wij achten de kans dat dit overgenomen is ook heel erg klein. Maar dan moeten deze politici dan ook niet iedere keer klagen dat het steeds zo verschrikkelijk uit de hand loopt. Je hebt dit zelf veroorzaakt door jarenlang te tolerant beleid. Verbieden helpt niet meer, zorg nu voor voldoende geld, middelen en menskracht om de schade te verhelpen.

52.3574,4.8671
BBQ-veldje Picassoweide
52.3578,4.8667
BBQ-veldje bij Kinderbad
52.3598,4.8739
BBQ-veldje Vondelbeeld

Wat denkt u, is een BBQ verbod haalbaar en gaat dit echt de overlast in het park verhelpen?

M.Duijst - 20 mei 2016 om 17:47
Het is één van de middelen om het overmatige gebruik van het park terug te dringen. Als er ingezet wordt op andere activiteiten, minder lawaai, cultureel, en zal er op den duur ruimte zijn voor een divers publiek. Door BBQ en te verbieden zal er minder rook zijn, er na de BBQ geen vuur gestookt worden. Rook en lawaai zijn veelal overlast gevend voor anderen en omwonenden.

U noemt in dit artikel terecht dat er dan meer regels moeten gaan gelden. Het is niet te voorspellen of dat allemaal gaat lukken. Maar er zal geld uitgegeven moeten worden aan handhaven of opruimen. Maar wie gaan dat betalen? Ik heb daar als bewoners moeite mee, wij maken die rommel niet, wij promoten de grote toestroom naar het park niet. Wij ruimen als omwonenden gratis alle rotzooi op die bezoekers in en om het park laten liggen.

Olaf Paulus van Pauwvliet - 26 mei 2016 om 12:00
Er zijn veel manieren om overlast te veroorzaken in het Vondelpark: lawaai, stank, vuur, misbruik van alcohol en drugs, rommel, vervuiling, beschadiging, gevaar, verstoring van dieren, enz. Alleen bij de bbq komen al deze aspecten samen. Daarom is een actie tegen de bbq een logische en redelijke keuze. Ook om de bezoekersdruk omlaag te brengen. De extra maatregelen die de schrijver van dit artikel voorstelt zijn goed bedoeld maar ingewikkeld en niet handhaafbaar. Daarentegen is een simpel bbq-verbod glashelder en wel makkelijk te handhaven, want een brandende bbq valt enorm op. Daarom: laten we een een bbq-pauze inlassen. Dan zien we over een paar jaar wel verder!


Categorie: 2016 | Picknick | Afval | Overlast