Een Publieke Bomenschouw

Door op de boom te kloppen wordt een echogolf opgewekt en geanalyseerd

Vondelpark: 7 december 2019

Bomen in het Vondelpark worden niet oud. Het park is gebouwd op een veenmoeras. Het heeft slappe zurige grond, hoog grondwater, en door de bezoekersdruk en zwaar verkeer is de toplaag samengedrukt. En door de afgelopen droge zomers is de bodem sterk ingeklonken. Door al deze factoren worden de bomen in het park niet oud, gemiddeld rond de 50 tot 70 jaar.

Na ongeveer 50 jaar wordt de boom ziek, wortels worden aangetast door het vocht in de bodem, de bast beschadigt waardoor de boom bevattelijk wordt voor schimmels. Het hout gaat dan rotten en na gemiddeld 70 jaar valt hij om.

Voordat het zover is moet er een noodkap toegepast worden. Alle bomen in het park (en in de gehele stad) worden jaarlijks gecontroleerd, en de zwakke bomen zelfs vaker. Dan komt er een kaplijst uit. Daar staan dan tientallen bomen op -soms wel tegen de 100, wat onder het publiek tot veel beroering leidt.

De Vrienden van het Vondelpark hebben naar aanleiding van de vorige kaplijst een contra-expertise laten uitvoeren. Daarbij bleek inderdaad dat bij een paar bomen een kap nog niet helemaal nodig bleek. De vereniging oogstte met deze actie veel succes in de media en onder het publiek. Maar helaas zul je zien dat deze bomen over een jaar of wat alsnog op de noodkaplijst komen. De hele procedure zal uiteindelijk niets blijken op te leveren.

Een bomenschouw

Afgelopen week werd door de gemeente een publieke bomenschouw gehouden. Doel was te laten zien hoe zorgvuldig de bomen gecontroleerd werden. Aanwezig waren een twintigtal belangstellenden en een zware delegatie van groendeskundigen en ambtenaren. Er werden als voorbeeld drie bomen gedemonstreerd.

De eerste was een es aan het eind van de afrit uit de P.C.Hooftstraat. Duidelijk was te zien hoe aan de voet de bast beschadigd was. De zwammen bloeiden volop, en dat was over de hele boom te zien. De toestand van de boom was al jaren zorgelijk, en al eerder heeft men geprobeerd door de boom te snoeien het de nodige rust te geven om weer op te knappen. Omdat de boom aan de rand van de weg staat, en een gevaar vormt als hij zou omvallen, zal hij binnenkort worden gekapt.

De tweede -tegenover het standbeeld Mama Baranka is een groepje van drie haagbeuken. Ze waren al uit elkaar aan het vallen, maar dat werd verhinderd door staalkabels tussen de bomen aan te brengen. Het bleek dat een van de bomen al afgeknakt was, maar nog tegengehouden werd door de staalkabel. Een ander was rot; toen er met een hamertje op geklopt werd klonk het hol als een trommel. Inmiddels zijn de drie bomen al gekapt.

Tenslotte liep de groep verder naar het viaduct. Daar staan een rij prachtige trompetbomen. In het voorjaar is de bloei van deze bomen een feest om te zien. Een van deze bomen is er slecht aan toe. Door middel van een geavanceerde echo-techniek was in kaart gebracht hoe weinig massief de boom van binnen was. Aan de basis is het hout nog maar enkele centimeters dik. Ook liet men zien dat een ijzeren pen een halve meter moeiteloos in de boom verdween. Voor de foto werd nog even gedemonstreerd hoe met een hamertje de echo-golven geproduceerd werden.

Deze bomen, en nog enkele tientallen anderen zullen binnen enkele weken geruimd worden. De bomen zullen allen vervangen worden.

Lees ook het artikel in het Parool hierover.


52.35879,4.87458
De es
52.35914,4.87482
Drie haagbeuken
52.36039,4.87660
De trompetboom

Vindt u dat kaplijsten zorgvuldig worden samengesteld?

Lidia van Oostveen - 9 december 2019 om 17:11
De afgelopen jaren is er een proef gedaan met nieuwe bomen te planten op verhogingen en/of in grote speciale kuilen. Om te kijken of dit beter uitpakte. is er al zicht op enige uitkomst wat betreft deze proeven en hoe beter om te gaan met nieuwe aanplant.Misschien moet het park dan maar per boom of gedeelte verhoogd worden want dit blijft water naar de zee dragen.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2019 | Excursie | Dode boom | Bomenkap