Wetgeving Zwerfafval Rampzalig voor het Park

Vondelpark: 19 juni 2006

Rommel op het gras

"Maandag 19 juni 2006 - DEN HAAG Nieuw aan te stellen afvalcontroleurs van de gemeenten gaan het op straat gooien van peuken, frietbakjes of blikjes met een boete van tientallen euro's bestraffen. Dat heeft staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu afgesproken met gemeenten en bedrijven."

De staatssecretaris van anti-milieu van Geel (zoals Midas Dekkers hem typeerde afgelopen zondag in VARA's Vroege Vogels) heeft weer eens een knap staaltje van slappe knieën vertoond tegenover het bedrijfsleven. Met deze regeling lijkt het statiegeld op blikjes en petflessen voorgoed van de baan.

Twijfelaars aan een statiegeldregeling zouden eens in het Vondelpark moeten kijken. Bierflesjes zijn in een mum van tijd verdwenen in een tas van iemand die het statiegeld goed kan gebruiken, maar de rest van de rotzooi blijft liggen in het gras.

Ter compensatie geeft van Geel toestemming aan de gemeentes om boetes te heffen aan degenen die afval op straat achterlaten. Maar hoe controleer je dat in het Vondelpark? Hoe bewijs je dat als iemand van het gras opstaat, dat die blikjes bij hem in de buurt door hem zijn achtergelaten?

De deelraad Oud Zuid is veel geld kwijt aan het opruimen van het Vondelpark, en dat zal wel zo blijven. Dat kunnen boetes niet compenseren.


Categorie: 2006 Afval Wetgeving