Het Vondelpark is 150 Jaar Oud

Penning uitgegeven door Hans Homburg

Vondelpark: 15 juni 2015

Vandaag, maandag, 15 juni 2015 is het precies 150 jaar geleden dat het park met een sobere ceremonie geopend werd.

Het park heette nog niet het Vondelpark, het werd het Rij- en Wandelpark of het Nieuwe Park genoemd. Pas in 1867 zou met de komst van het beeld van de dichter Vondel, Vondelpark genoemd worden.
Het park had nog niet de volle omvang, het gebied strekte zich uit vanaf het Leidsebosje tot waar nu het Melkhuis staat. Pas in 1877 zou met de laatste uitbreiding het park zijn huidige omvang bereikt hebben.

De officiƫle viering van het park werd vorig jaar al gehouden. Dat komt omdat volgens de berekeningen van de gemeente en de Vrienden van het Vondelpark het park vorig jaar al 150 jaar zou bestaan. Lees ook het artikel en de discussie Hoe Oud is het Vondelpark?

Ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van het Vondelpark heeft Hans Homburg een herdenkingspenning uitgegeven. "Vanwege het gegeven dat het park heel veel plezier geeft aan zovele mensen, heb ik een virtuele penning ontworpen met de Amsterdamse Stedenmaagd die het wapenschild van Amsterdam met haar ene hand vasthoudt. Met haar andere geopende hand nodigt zij mensen uit om het park te bezoeken. Het beeld van haar is onderdeel van het monumentale hek dat in 1883 werd geplaatst."


Een van de eerste foto's uit het park, datum en plaats onbekend

Hiernaast is een van de eerste foto's van het Vondelpark. Datum en plaats van de foto is onbekend.