Hete Zomer van 2009

Vondelpark: 16 juli 2009

Politie haalt mensen van nieuw gras

De zomer is nu ongeveer halverwege, en we hebben tot nu toe weken van warm en zonnig weer gehad en dagen met regen. Als het mooi weer is, is het overvol in het Vondelpark. Het lijkt drukker dan ooit. Of dat komt doordat steeds meer Amsterdammers parken bezoeken zoals gemeld werd in de lokale pers, of omdat wegens de werkzaamheden er minder ruimte in het park is, of gewoon door het mooie weer weten we niet zeker. Het zal wel een combinatie zijn.
Als het regent of wat koeler is komt het Vondelpark weer helemaal tot rust, je ziet dan bijna niemand.

Niet alleen lijkt het drukker tijdens de warme periode, ook de overlast is dit jaar groter dan ooit. Al vaker in het nieuws waren de brommertjes die overal in het park met grote snelheid heen en weer rijden. Af en toe zie je de politie bekeuren -iedereen die zich rijdend laat betrappen krijgt een boete van 60 euro, maar als de politie er even niet is nemen de brommers het weer over. Veel risico bekeurd te worden is er trouwens niet: zie je een agent dan zet je snel je motor af, want een brommer zelf is niet verboden in het park.
Ook wordt de ergernis over de barbecues steeds groter. Sinds op de grote borden staat dat barbecueën is toegestaan is het een vast ingrediënt geworden van de rosé-picknicks onder de party-tent. De zoete walmen van de gegrilde worstjes kom je overal tegen. De Vrienden van het Vondelpark hebben eerder in het jaar al vragen gesteld over eventuele hinder die barbecueën zou kunnen veroorzaken. Er werd toen verzekerd dat er opgetreden zou worden als het overlast zou veroorzaken, door rook of achtergelaten kooltjes. We hebben het nog niet zien gebeuren.
De bordjes met het verzoek de nieuw ingezaaide grasvelden niet te betreden worden massaal genegeerd. Op de foto zie je de politie proberen een groep jonge fietsers te overhalen een ander plekje te zoeken. Maar met weinig succes. Hier en daar worden toch maar weer de hekken teruggeplaatst om de kwetsbare grasvelden te beschermen.

Maar goed nieuws is er ook. Wie rust zoekt in het park kan die volop vinden. De Grote Speelweide is helemaal vergeten, waarschijnlijk omdat het door de restauratie lange tijd niet of erg moeilijk bereikbaar was. Leg je kleedje daar uit als je vergetelheid zoekt.
Verder staat alles in het park volop in het groen. Overal zie je bloemen: de rozen, in de struiken en de vele opschietende kruiden. Vrijwilligers die bezig zijn met het natuurpad in de Koeweide hebben de grootste moeite ervoor te zorgen dat het pad niet dichtgroeit: in september komen de eerste bezoekers.
De jonge ooievaars zijn nu bijna even groot als hun ouders, ze zijn alleen nog herkenbaar aan hun zwarte snavel. Af en toe zie je ze een meter of wat opfladderen boven het nest, maar echt wegvliegen doen ze nog niet.


52.356231,4.861173
Grote Speelweide