Vrijwilligers voor de Paddentrek Gezocht

Vrijwilligers aan het werk bij de Paddentrek

Een bijzonder natuurfenomeen in het Vondelpark ieder voorjaar is wel de Paddentrek. In de periode van eind februari tot begin april gaat een dappere groep vrijwilligers iedere avond door regen en wind padtrouilleren om de amfibieƫn een veilige tocht te garanderen van hun overwinteringsplaats naar de paarpoelen. Het grootste gevaar lopen deze beestjes tijdens het oversteken van de brede lanen. Verstijfd door de winterkou zijn ze nog erg traag, en omdat de fietsers en sporters ze moeilijk kunnen zien worden ze vaak verpletterd onder wiel of schoen. Nog in 2006 was de amfibie zo goed als uitgestorven in het Vondelpark, maar sinds er mensen zijn die de beestjes helpen, is de populatie daarna ieder jaar bijna verdubbeld tot een aantal getelde exemplaren van 1200 in het jaar 2015. Daarna zijn de aantallen weer minder geworden.

Niet alleen doet de paddenbegeleider dus erg nuttig werk, het is nog leuk ook. Als je na een tijdlang zoeken eindelijk je eerste padje angstig aan de kant van de weg ziet zitten, en hem voorzichtig oppakt om in je emmertje te stoppen, geeft dat een bijzonder gevoel. En vooral als je hem even later weer uitzet aan de rand van de poel, waar de vrouwtjes luid knorrend op hem zitten te wachten!

Ook kinderen (onder begeleiding van ouderen) zijn welkom. Ze vinden het niet alleen leuk, pedagogen kunnen er ook meteen een leerzaam biologielesje aan vastknopen. Een enkele keer komt er zelfs een hele klas meehelpen.

Niet alleen is het werk van de vrijwilligers erg leuk en nuttig, ook dient het de wetenschap. Alle waarnemingen die gerapporteerd zijn door de vrijwilligers worden ter beschikking gesteld aan de landelijke paddenwerkgroepen.

De paddentrek vindt plaats tussen eind februari en begin april, iedere avond vanaf de schemering. De kikkers, padden en salamanders hebben begeleiding nodig tot een uur of 9 's avonds, waarna het rustiger wordt in het park.

Wat doe ik om te helpen met de Paddentrek?

Als je wil helpen met de paddentrek geef je je op als vrijwilliger. Alle communicatie gaat via het Internet met een speciale chat-app. Heb je geen toegang, vraag dan een familielid, kennis of buur je in deze te helpen.

Als vrijwilliger ben je geabonneerd op een speciale chat-app, waar het laatste nieuws op wordt gedeeld. Zo blijf je op de hoogte van de actuele situatie.

Van iedere vrijwilliger wordt verwacht dat deze minstens een keer per week een avond komt helpen. Wanneer dat is, kan ieder zelf op eigen initiatief bepalen. Er is geen rooster.

Als er genoeg belangstelling is, is er de mogelijkheid een of meerdere introductie- of evaluatiemiddagen te organiseren. Nieuws hierover op de chat-app.

Geef je nu op als Vrijwilliger.

Zie hier een overzicht van de paddentrek van vorige jaren.