De Eerste Jonge ooievaars Gezien

Twee paar snavels die net boven de rand uitsteken

Vondelpark: 13 mei 2015, geheel herzien op zaterdag, 30 mei 2015, en op maandag, 15 juni 2015

De winter is voor de Vondelparkooievaars normaal verlopen. Zoals ieder jaar is moeder met de jongen naar het zuiden getrokken, terwijl vader in Nederland bleef om het nest te bewaken. Af en toe was hij op het nest te zien, maar meestal zwierf hij elders. Ook werd hij vaak gezien dat begeleid door een dame. Kenners vermoedden dat dit een vrouw was uit een nest nabij Uithoorn.

Vader heeft de naam Manke Nelis gekregen omdat hij een opgezette knie heeft. Waarom dat gekomen is en wat het is weten wij niet. Duidelijk is te zien dat hij mank is, maar kennelijk hindert hem dat niet want hij is kennelijk nog goed in staat om zichzelf in leven te houden en nageslacht te produceren.

Begin mei zouden de eieren uitkomen en sindsdien werden de activiteiten nauwgezet door verschillende waarnemers. Hannah Janssen stuurde de redactie een serie foto's op. Op een van de foto's is duidelijk te zien dat twee paar snavels over de rand van het nest uitsteken. We kunnen dus stellen dat er minstens twee jongen het nest bewonen.

(Laatste nieuws, van de vier jongen zijn er nog drie overgebleven, lees meer hieronder)


Voedertijd met verse kuikens

De jongen worden gevoerd met vers gevangen kuikens. De kuiken op de foto lijkt erg veel op een eendagskuiken, kennelijk worden de ouders gevoerd.

Het voedsel wordt bewaard in de krop die zich in de hals bij de slokdarm bevindt. Aangekomen op het nest wordt de krop geleegd en vreten de jongen dit uitbraaksel gulzig op.


Paul Koene is regelmatig rond het ooievaarsnest te zien met zijn filmcamera.

Op 18 mei filmde Paul Koene het ooievaarsnest in het Vondelpark en zag drie koppies boven het nest uitsteken. Maar deze korte video van 23 mei laat zien dat de jongen op dit moment (minstens) met z'n vieren zijn. Goed kijken, ze spelen graag verstoppertje.

(:youtube zPsTKPy3VlI:)

Met vier jongen is het snel een grote puinhoop op het nest. Manke Nelis moet alles achter ze opruimen. Natuurlijk weigeren de jongen om ook maar één keer de vlerken uit de mouwen te steken. Ze lachen pa gewoon uit.

(:youtube 3acxv8W7ias:)

Ooievaarsjongen van circa vier weken oud. Ze fladderen al met hun vleugeltjes als aanloop naar de eerste vliegoefeningen.

(:youtube tKxhDKdXe3Y:)

Een film van Paul Koene van dinsdag, 9 juni 2015 waarin te zien is dat er drie (niet vier) jongen in het nest flink opgroeien

(:youtube pYdIQIMlJvA:)Categorie: 2015 | Ooievaars | Video