Eerste Plannen voor het Paviljoen

Vondelpark: 24 oktober 2010

Drukte rond het Paviljoen

Het Filmmuseum is al jaren gevestigd in het Vondelparkpaviljoen. Sinds kort heet het niet meer Filmmuseum, maar Eye/Filminstituut. Deze ambitieuze naamsverandering hoort bij de nog grotere plannen, waarbij het Paviljoen te klein geworden is. Bij deze plannen hoort ook de verhuizing naar de noordelijke IJoever, eind volgend jaar.

Al jaren is Oud West op zoek naar een geschikte huurder van het pand. Er zijn veel gegadigden geweest, maar onlangs werd bekend dat Oud West twee mogelijk geschikte kandidaten heeft geselecteerd: Cinekid en de Avro.
De plannen van de Avro voor het Paviljoen spreekt Oud West het meest aan.

Avro-directeur Willemijn Maas wil graag een eigen plek in Amsterdam, waar kunst- en cultuurprogramma's, opinie- en debatprogramma's worden opgenomen. Ook moeten in het Paviljoen debatten, concerten en andere voorstellingen plaatsvinden en het wordt het een plek worden waar programmamakers en andere geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten.

Het is niet de bedoeling dat de Avro in zijn geheel gaat verhuizen uit Hilversum, het hoofdkantoor blijft daar. De Avro heeft nog een andere optie in Oud West, de nog in te richten Hallen achter de Kinkerstraat. Waarom de Avro niet voor die locatie kiest bevreemdt de redactie. Het monumentale pand van het Vondelpark Paviljoen kan nauwelijks voldoen aan deze plannen. In het gebouw zijn slechts twee grotere zalen, waarvan een is ingericht als bioscoopzaal (met het interieur van Amsterdams oudste bioscoopzaal: Parisien). De locatie is slecht bereikbaar, en er is nauwelijks parkeerruimte. Verder kan deze drukste plek van het Vondelpark in de zomer nauwelijks nog meer mensen verwerken, en zal de Avro bij het organiseren van evenementen telkens de Vrienden van het Vondelpark op hun weg vinden. De machtige Vereniging van de Vrienden willen het park behouden als een Oase van Rust.

Het Paviljoen Vondelpark is een deel van het Rijksmonument Vondelpark. Het gebouw is behoorlijk afgetakeld. Zo was er ooit een statige trap op de plek waar nu een draaideur is, en aan de gevel is ook het een en ander veranderd. Sinds deze zomer staat er plots een reusachtig zonnescherm op het balkon. De Stichting Vondelpark -dezelfde club die de drinkwaterfontein heeft teruggeplaatst, is bezig met plannen te verwezenlijken om de voorkant van het Paviljoen in oude glorie terug te restaureren. Wij hopen dat de nieuwe huurder hierin zijn bijdrage levert, en natuurlijk dat de prachtige Parisien-bioscoopzaal behouden blijft.

Categorie: 2010 Paviljoen