Sobibor Begon in het Vondelpark

Ingang tijdens WOII

Vondelpark: 4 mei 2021 door Niels van Deuren

Niels van Deuren schrijft aan de redactie:

Ik was erg geraakt door de zin van de Koning tijdens zijn toespraak bij de dodenherdenking afgelopen mei, waar hij zei: "Sobibór begon in het Vondelpark. Met een bordje ‘Voor Joden verboden' ".

Ik ben niet van Joodse komaf, maar ik vind het wel heel belangrijk dat we nooit mogen vergeten over de massa-vernietiging van het Joodse volk. En dat deze moord op een volk met kleine stapjes kan gebeuren. Het gebeurt niet van dag 1 op dag 2, maar met kleine dingetjes, zoals het bordje bij het Vondelpark in 1942, of zoals een "minder minder" van Wilders, zoals het schelden met "kl*te homo" op straat.

Elke keer als men wegkijkt bij zo'n ogenschijnlijke kleine gebeurtenis, laat men de kans op escalatie bestaan. En dat gebeurde stapje-voor-stapje in 1940-1945.

Tijdens de tweede wereldoorlog waren het de Joden. Vandaag kunnen het de Moslims zijn. Morgen de homo's.
Ik ben zodoende begonnen met vragen aan de gemeente of we iets kunnen maken bij de ingang van het Vondelpark, ter herinnering aan dat ogenschijnlijk kleine, maar heel giftige bordje uit 1942. Het kan iets simpels zijn, bijvoorbeeld een foto van dat bordje van toentertijd, op dezelfde plek, met tekst en uitleg; of iets groters, als een beeldhouwwerk. (Klik op de foto voor een vergroting)

Ik ben zelf niet actief in de kunst & cultuur sector, maar zet graag mijn tijd in om dit te realiseren. Ik heb tot nu toe gesproken met een paar mensen van de gemeente, de Kunst afdeling, en ook de persoon die zich met het Vondelpark bezig houdt, om hun input te vragen, de reacties zijn tot nu toe positief en meedenkend en we maken stappen vooruit.

Spiegel der Reflectie

Een jaar later is het gedenkteken, dat bestaat uit een spiegel en tekstbord, gerealiseerd. Het staat bij de ingang van Eeghenstraat, op de plaats waar tijdens de oorlog het betreffende bordje geplaatst was. De spiegel nodigt de toeschouwer uit na te denken over wat hij of zij zelf zou doen bij het zien van onrecht. Zoals in 1940, toen de anti-Joodse maatregelen begonnen. '‘En wat jij nu doet, als je ergens racisme, discriminatie of intolerantie bespeurt. Kun je jezelf recht in de ogen kijken?’'

De opening van het gedenkteken was op dinsdag, 4 mei 2021 om 17:30.

Zie ook de webstek van 4 en 5 mei


52.3576,4.8719
Gedenkteken