De Marathon

Vondelpark: 10 oktober 2006

Weinig publiek langs de Marathon

Aanstaande zondag 15 oktober 2006 vindt weer de jaarlijkse Marathon plaats. Een gedeelte van deze hardloopwedstrijd gaat door het Vondelpark. De route loopt van de ingang Stadhouderskade, langs de zuidelijke fietspaden tot aan de Amstelveenseweg.
Een aantal jaren geleden liep de route nog over de Overtoom, maar sinds de ING sponsor is, is de route verlegd door het Vondelpark

De renners zijn niet zo blij met de huidige route. Langs de Overtoom was destijds heel Oud-West toegestroomd om de atleten toe te juichen, maar hier af en toe een verbaasde wandelaar. Sterker nog, een renner verklaarde mij op dit traject bang te zijn aangevallen te worden door een loslopende hond die over het hek springt.

Ook het park loopt de nodige schade op. Je zien een overvloed aan auto's en busjes vooruit racen met diverse officials en andere heel belangrijke mensen, en daarna nog meer motorfietsen met fotografen en filmcamera's. Daarboven ronken twee laagvliegende helikopters. Teveel pers voor een evenement dat nauwelijks het internationale nieuws haalt.

Maar de meeste schade wordt nog veroorzaakt door de vrachtauto's en tractors die de hekken brengen en halen. Afgezien van de verzakking zijn er in de laatste paar jaar twee bomen gesneuveld. Een grote vleugelnoot bij het Snoephuisje aan de Amstelveenseweg, en eerder een monumentale kastanje ter hoogte van het Melkhuis. De twee bomen werden zo beschadigd dat noodkap noodzakelijk was.

In de tijd dat ik nog in het bestuur van de Vrienden van het Vondelpark zat, kregen we met goed overleg voor elkaar dat de overlast beperkt werd. Zo spraken we af dat er geen drinken en sponsjes meer uitgedeeld worden in het park. Men houdt zich nog steeds hieraan.
Het huidige bestuur gaat de confrontatie aan per kort geding. We zullen zondag zien of dit effect heeft.


Categorie: 2006 Marathon Overlast