Manke Nelis Is Niet Meer

Manke Nelis (links)

Vondelpark: 10 maart 2024, herzien donderdag, 14 maart 2024

In de avond van donderdag, 7 maart 2024 rond 17:30 heeft fotograaf Peter Wesche een gewonde Ooievaar aangetroffen langs een sloot op de Schapenweide. Hij waarschuwde de Dierenambulance, maar die kwam pas op vrijdag rond 10 uur in de ochtend. De vogel is diezelfde dag op weg naar de vestiging van de dierenambulance overleden. Bij navraag door Peter bleek het te gaan om Manke Nelis, de aan 1 poot manke Ooievaar-man van het nest op de Schapenweide, die voor vele nakomelingen in het Vondelpark heeft gezorgd. Deze vogel is vermoedelijk aangevallen en verdreven door een oude man(?) Ooievaar met aluminium lipring nr. 95 (boven) en 74 (onder). De ring zit om de om rechterpoot dus het werd geringd in een even jaar. Dat zal dan 2010 of 2012 zijn.

Het ringnummer staat niet geregistreerd bij vogeltrekstation. De ringer heeft de gegevens dus nooit doorgegeven. Het vogeltrekstation gaat de ringer benaderen om alsnog de gegevens te krijgen. Zodra ze die hebben worden ze doorgegeven.

Op het nest staat een nieuw paartje: de geringde 9574 en een ongeringde ooievaar. Die ongeringde is niet het vrouwtje van Nelis. Het vrouwtje van Nelis is sinds eind februari niet meer gezien. Bij het nieuwe paartje hebben we nog niet kunnen vaststellen wie het mannetje en wie het vrouwtje is.

Op maandagmiddag gaat Peter naar de Dierenambulance om foto's maken van Nelis en evalueren wat er fout is gegaan.

Zie ook waarneming.nl

De foto is toevallig een week voor zijn dood gemaakt. Op het nest staat hij links.

De paal staat duidelijk scheef. Dit komt door houtrot aan de onderkant, waar de palen de grond ingaan. De toestand van de paal heeft aandacht van de hoveniers, maar op dit ogenblik is vervanging nog niet nodig.

Andere artikelen over Manke Nelis

Tien jaar geleden berichtten wij al over deze ooievaar, en toen was al het vermoeden dat hij al een paar jaar oud was. Een ooievaar kan 30 jaar oud worden.


52.357, 4.865
Hier is Manke Nelis gewond aangetroffen
Carine - 11 maart 2024 om 09:25
Dierenambulance te laat..wat jammer. Sterke vogel, die Nelis!
Volker - 15 maart 2024 om 12:45
Gek, want ik zag op vrijdag ochtend 8 ooievaren in het Vondelpark! 2 in het nest van Manke Nelis, 2 op het nest bij de koeienwijde, en 4 op een boom vlak bij de hondengrasveld.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha