Sportclubs Veroorzaken Veel Overlast

Sporters bij het kinderbadje

Vondelpark: 21 januari 2021, aangevuld op vrijdag, 29 januari 2021

De Corona pandemie slaat hard toe. Mensen houden ramen en deuren gesloten en zitten bibberend van angst de hele dag thuis. En zo langzamerhand ziet men de weegschaal gevaarlijk ver naar rechts doorslaan. Dan komt natuurlijk de vraag: "Zal mijn bikini over een paar maanden nog wel passen?".

En dan komt de grote beslissing. Om voor veel geld middagenlang in een strak nylonpakje achter een vent met een fluitje aan te hollen. Nu de sportscholen gesloten werden, wordt het Vondelpark als gratis uitwijkplaats gebruikt. Grote stukken openbare weg worden met pionnen afgezet, zodat de fietsers zigzaggend tussen de hinkelende sporters door moeten. Kinderen worden van de speeltuintjes weggejaagd omdat de trekelastieken aan de klimrekken bevestigd moeten worden. Argeloze wandelaars springen van schrik opzij als er weer een groepje komt aanstormen.

Hoewel de redactie niet in staat is iets daaraan te doen, krijgen wij steeds meer boze reacties. Zoals die van Martin (volledige naam bij de redactie bekend):

Als vader van een klein kindje kwam ik graag in deze speeltuin om mijn zoon te leren fietsen, te klimmen en om met andere kindjes te spelen. Helaas is deze plek ontdekt door de sportklasjes, en sinds Corona ons in de greep houdt, is het aantal sportclubjes aanzienlijk gestegen. Inmiddels wordt elke hoek, elk attribuut gebruikt door sportende volwassenen.

Op zich geen probleem, maar zodra ik ruimte vraag om mijn kind te laten spelen wordt dit beantwoord met verontwaardiging en boosheid en een belediging op de koop toe. Ik woon zelf 13 jaar bij het Staringplein en Cremerplein in de buurt. Genoeg plek voor kinderen zou je denken? Helaas worden kinderen hier ook steeds vaker (door sportclubjes en hondenkak) geweerd.

Mijn vraag concreet: kan er iets worden gedaan aan de situatie van de speeltuin/-vijver? Ik ben niet de enige ouder die tegen dit probleem aanloopt en naarstig op zoek is naar een uitraas-plek voor de kinderen.

Ook naar aanleiding van deze mail heeft de Vrienden van het Vondelpark hierover contact gezocht met de gemeente. Kort daarop reageerde de gebiedsmakelaar van het Vondelpark, mevrouw Kadier:

Bij het Pierenbadje is het volgende het geval. De kinderen hebben voorrang op de sporters en bootcampers. Sporters verbieden uit het Pierenbadje gaat helaas niet omdat de richtlijn is dat het park voor iedereen is, dus ook voor sporters. Het beleid vanuit de stad is gericht op het kunnen sporten in de openbare ruimte. Het wordt lastig om voor een specifiek doelgroep een verbod in te voeren om een kinderspeelplaats te betreden. Dat zou je dan in APV moeten regelen zodat er op gehandhaafd kan worden. Vanuit het stedelijk beleid is dit niet gewenst. Wel kan je aangeven welke spelregels er gelden, dit kunnen we wel doen vanuit het stadsdeel. Daarom heeft het toenmalig bestuur ervoor gekozen om een bord te plaatsen met gedragsregels. Handhaving is er om op toe te zien dat men zich hier aan houdt. (...)

Heeft u ook hinder ervaren, of heeft u de ultieme oplossing? Laat het ons hieronder dan weten:


Carolien Schelvis - 21 januari 2021 om 15:43
De vele hardlopers in het Vondelpark zijn mij ook een doorn in het oog.

Vooral omdat de meeste hardlopers geen centimeter van hun koers af willen wijken , waardoor je als wandelaar slechts slalommend door het park kunt als je de 1,5 meter regel wilt aanhouden . Ook de vele sportclubjes met hun aanmoedigende geschreeuw en evt ghettoblasters zorgen ervoor dat de rustzoekers veel stress en ergernis ervaren tijdens het dagelijkse ”loopje” in het park . Ik hoop van harte dat hier een oplossing voor kan komen . BV bepaalde uren per dag instellen dat hardlopers en sportclubjes NIET welkom zijn in het park ? Zo kan iedereen aan bod komen en op zijn manier genieten van zijn parkbezoek .

Magdalena Schild - 24 januari 2021 om 19:38
De speeltuinen moeten voor kinderen blijven,zeker overdag en in de zomer tot iets van 21.00 uur.

Overal rennen joggers ook links en rechts om wandelaars heen. Het is onprettig qua corona en sfeer voor rustige wandelaars. Er zou een stedelijk coördinator sporten in het park moeten komen, met regels voor de joggers. Ze maken het park ongezellig, evenals de sportklassen die verharde muziek gebruiken. Krijgen ze ooit een bekeuring? We willen ze trouwens ook niet op speelpleintjes tussen de huizen, ergerlijk, het is teveel geworden.

Carlos Estaban - 3 maart 2021 om 10:29
Jeetje, de privileges die hier worden geeist...

Ik wil geen muziek horen, geen hardlopers zien, geen sporters zien. We kunnen dit niet zelf regelen dus moet de gemeente gaan bemoeien. Dames, jullie hebben niet meer rechten dan een ander.

olga stroomberg - 7 mei 2021 om 10:32
een heerlijk wandeltje in de ochtend met het fluiten van de vogeltjes?!

helaas erger ik mij aan de sporters met keiharde muziek! stop daarmee! Er is al zo weinig natuur in de stad! vogeltjes zijn leuker dan keiharde muziek!

Sasha de hond - 14 juni 2021 om 19:23
Vandaag werden we gewoon min of meer gemaand uit de weg te gaan in het Rosarium omdat daar een sportclub tussen de mensen aan de gang wilde, met koptelefoons op. Mensen die zitten te zonnen wordt verteld dat als ze niet opzij gaan er over hen heen gesprongen gaat worden. Volgens mij hebben we nu wel het eindpunt bereikt met deze onzin...
Vader van 2 - 24 augustus 2022 om 21:43
Vandaag bij het pierenbadje veel overlast van de sportclubjes. Ik begrijp dat het park voor iedereen is, en dat het verleidelijk en laagdrempelig is om een clubje yuppen te gaan coachen en dat je natuurlijk geen huur hoeft te betalen maar kom op zeg. Er wordt gewoon door het spel van de kinderen gerend en die muziek die er bij lijkt te horen... Kan toch niet
Maria Schuurman - 27 september 2022 om 15:50
Ik ben vlakbij het Vondelpark geboren en opgegroeid, het was toen een mooie plek voor iedereen en er stonden zelfs nog koeien in de wei. Ik kreeg zojuist een woning aangeboden met balkon aan het Vondelpark, maar als ik deze berichten lees, denk ik dat ze die beter aan liefhebbers van keiharde muziek kunnen verhuren. Wie de grootste bek heeft, is blijkbaar de baas. Ik kom hier niet meer.

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2021 | Actueel | Sport | Kinderen | Overlast