Klepper, Beans, Maya, Kalinda en Mini

Vijf jonge ooievaars worden gemeten en geringd

Vondelpark: 20 juni 2018

...zijn de namen van de vijf jonge ooievaars die gisteren geringd zijn.

Engbert, medewerker van Stork, bracht ook dit jaar de pootringen aan.

Onder toezicht een select publiek, waaronder een aantal kinderen, werden de kuikens met een hoogwerker uit het nest gehaald en in een grote tas gestopt. Voor de ouders, Manke Nelis en en zijn vrouwtje was dit ritueel al bekend, maar toch vlogen ze geagiteerd rond het lege nest, om later vanuit een boom kritisch te volgen wat wij met hun kinderen deden.

De jonge ooievaars werden op de grond gelegd, en hun gezondheid beoordeeld, hun maten en gewicht geïnspecteerd. Ze bleken allen in perfecte conditie. Het geslacht is niet bepaald, dat zou alleen mogelijk zijn als er bloed wordt afgenomen. Het is uitzonderlijk dat een ooievaarsstel vijf jongen kan grootbrengen. Vooral omdat de vader invalide is (zie vorig artikel hierover). De jonge ooievaars krijgen namelijk eersteklas voedsel. Er is een adresje bij Osdorp waar ze iedere dag eendagskuikens ophalen, die dan enkele minuten later al op het nest weer uitgebraakt worden, en door de jongen smakelijk verzwolgen worden.

Tijdens de behandeling bleven de jongen bewegingloos -als ware ze dood, op de grond liggen. Dit is een natuurlijke reactie, ze hopen zo onaantrekkelijk te zijn om opgegeten te worden door een roofdier.

Toen alle jongen een pootring hadden omgekregen wilden de kinderen ze dopen met een naam. Maar de reactie van Engbert was grimmig. Hij wilde niet toestaan dat de ooievaars een naam zouden krijgen. "Wilde dieren moeten geen naam, alleen in Artis krijgen dieren een naam", en Engbert pakte de dieren snel in en legde ze weer met de hoogwerker op het nest. Iedereen was teleurgesteld, want voor het geven van de namen waren de kinderen juist uitgenodigd. Andere jaren was het bij Engbert nooit een probleem...

Uiteindelijk werden er toch vijf namen genoteerd, maar niet duidelijk was of het juiste ooievaarskuiken de voor hem bedoelde naam heeft gekregen.

Hier zijn de exacte gevevens van de ooievaarskuikens van 2018:

NaamRingVleugelSnavelKop en snavelTarsusGewichtDivers
Klepper5E766447 mm112 mm188 mm226 mm3905 g 
Beans5E767450 mm110 mm189 mm227 mm3755 g 
Maya5E768423 mm108 mm177 mm207 mm3465 g 
Kalinda5E769392 mm98 mm173 mm195 mm3232 g 
Mini5E770384 mm96 mm162 mm189 mm2906 g 

Wij danken Engbert die met het aanbrengen van de ringen mogelijk maakt de ooievaars te volgen in hun zwerftochten. Op http://ooievaars020.nl wordt gemeld als een van onze Vondelvaars in verre streken wordt waargenomen.


52.3571,4.8651
De ooievaarspaal

Oostvaarderplassyndroom: Mogen wij mensen de ooievaars een naam geven of juist niet?

Olaf Paulus van Pauwvliet - 21 juni 2018 om 00:23
Dieren die worden verzorgd door mensen kunnen eventueel een naam krijgen. Dus melkkoe Bertha 32 of Artis-nijlpaard Tanja vind ik prima. Maar wilde dieren niet. Wilde dieren worden met een naam psychologisch gedomesticeerd en dat is fundamenteel fout.
Paul Koene - 24 juni 2018 om 10:34
Ooievaars zijn er niet alleen voor de wetenschap. Het naamgeven kan helpen om kinderen meer bij de natuur te betrekken. Wat dat betreft ben ik geen tegenstander. Maar er zijn wel enkele kanttekeningen.

Het naamgeven moet snel en efficiënt gebeuren. De tijd die de ooievaartjes op de grond doorbrengen moet zo kort mogelijk zijn. De namen moeten m/v neutraal zijn. We kennen het geslacht van het ooievaartje niet. Als je jaren later hoort dat Edward of Fred in de Pyreneeën is waargenomen denk je toch automatisch dat het om een mannetje gaat terwijl het net zo goed een vrouwtje kan zijn. Raak ook weer niet te betrokken bij de ooievaartjes, het zijn geen huisdieren. Bedenk ook dat de meeste ooievaartjes al sneuvelen in het eerste levensjaar.


Categorie: 2018 | Ooievaars