Een Manke Ooievaar

Deze ooievaar is mank aan de rechterpoot. Foto Paul Koene

Vondelpark: 12 februari 2014

Veel Vondelparkbezoekers hebben het al gemerkt, want er komen veel mails binnen met bezorgde reacties over de kreupele ooievaar.

Eerder viel het de redactie ook al op.

Deze ooievaars zijn hier al enkele weken, en lijken zich op te maken om de nestpaal in de Schapenweide in gebruik te nemen. De ongeringde is traditiegetrouw het mannetje; hij blijft iedere winter het nest bewaken terwijl moeder de jongen naar het zuiden begeleidt. Om de eenzaamheid te verdrijven zoekt het mannetje gezelschap van een ander overwinterend vrouwtje. Vorige jaren was dit een Artis-vrouwtje, maar nu de ring gelezen is blijkt het deze winter een jong maar vruchtbaar vrouwtje uit Uithoorn te zijn.

Tot zover werd het Artis-vrouwtje ondankbaar verjaagd zodra de eega weer uit het zuiden terugkwam, dus het is helemaal niet zeker of deze twee hier een nest gaan maken.

Opvallend is dus dat dit mannetje -die dus al jaren hier de nestpaal heeft gebruikt- recent een manke poot heeft opgelopen. Dat was in het najaar nog niet zo. Natuurfotograaf Paul Koene heeft een groot aantal foto's van het dier gemaakt, maar een echte verwonding is er niet op te zien. Wel is het gewricht halverwege de rechterpoot duidelijk veel dikker dan de linker. Zou hij reuma hebben opgelopen?

Terzijde: dit gewricht is niet de knie, zo heb ik me laten vertellen. Het is hetzelfde gewricht die bij mensen de hiel is!

Mat Janssen, van http://ooievaars020.nl is gaan uitzoeken wat wij voor deze brekebeen kunnen betekenen. Hij had contact met deskundigen van Stork, ornithologen in Amsterdam en dierenartsen die zich specialiseren op vogels. Hun advies was eensluidend: grijp niet in op deze natuurlijke gang van zaken! Trouwens, als het mannetje gevangen zou worden, behandeld en gerevalideerd, zou hij het broedseizoen missen en daarna nooit meer het nest kunnen heroveren.

De gezondheidstoestand van de man wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden, en als de situatie zich verandert wordt opnieuw overwogen hoe we hem kunnen helpen.

Nieuws: RTV-NH heeft een film van de manke ooievaar gemaakt.

Zie ook het latere artikel: Hoe Gaat Het Met Manke Nelis

Uw reactie is welkom. Bent u van mening dat het dier toch behandeld moet worden?

De foto werd gemaakt door © Paul Koene


52.357,4.865
Plaats van de ooievaarspaal
Lidia van Oostveen - 13 February 2014 om 17:37
ik ben van mening dat deze ooievaar die meer dan genoeg tot entertainen van het Vondelpark heeft gediend als het even kan geholpen moet worden uit de pot algemene middelen van het Stadsdeel. Het mag hem zeker niet zijn positie schaden maar daar weten de dierenartsen alles van. Maar zodra het kan zou ik hem graag hersteld zien. Al was het maar als dank voor al zijn P.R. voor het Vondelpark.

Lidia van Oostveen.

tonny gijswijt - 04 March 2014 om 08:41
zondag j.l om 9.45 zag ik de man op de vrouw klimmen en volgens mij hadden ze gemeenschap aldus laten we maar afwachten wat moeder natuur doet en ons er niet mee bemoeien.
saskia - 12 augustus 2014 om 22:23
Ik voer al een maand of 3 deze ooievaar. 2 weken geleden kwam hij zijn vrouwtje laten zien en gisteren kwam hij me zijn vrouwtje en 3 jongen aan. Prachtig zijn ze!!!!!!!!
Muis - 15 februari 2019 om 01:56
Vandaag zag ik deze manke piet, hij loopt wel bijzonder moeilijk dit jaar. Wellicht volgende herfst hem toch behandelen?


Categorie: 2014 | Ooievaars