Drie Jonge Ooievaars Werden Geringd

Engbert van Stork laat de ring zien vlak voordat deze op de poot wordt bevestigd

Vondelpark: 19 juni 2015

Afgelopen donderdag, 18 juni 2015 werden de drie jonge ooievaars in het Vondelpark geringd. De actie werd in gang gezet door Mat Janssen -webmaster van ooievaars020.nl, die een medewerker van Stork had gevraagd de ringen aan te brengen.

Voor een select publiek werden met een hoogwerker de jonge ooievaars uit het nest gehaald. Manke Nelis, de vader die op dat ogenblik de orde in het nest handhaafde, vloog van schrik weg. Maar hij bleef in de buurt, vloog rondjes of keek vanuit een boom in de buurt hopende dat het allemaal goed zou aflopen. De jongen werden in een tas gestopt en naar beneden gebracht.

Daar werden ze in formatie op de grond gelegd. Dat gaat makkelijk omdat de jongen zich uit zelfverdediging doodhouden, ze bleven helemaal verslapt op de grond liggen. Engbert, de specialist van Stork kon daarom op zijn gemak de jongen opmeten, wegen en tenslotte de ring omleggen (zie de foto). Tenslotte mochten de aanwezige kinderen de ooijongen een naam geven. Een klein probleem hierbij was dat het niet mogelijk is om het geslacht vast te leggen, maar toch was de naamgeving duidelijk: Fred, Molly en Donna.

Toen werden ze weer terug in het nest gelegd. Nadat het publiek zich op zekere afstand verwijderd had, kwam Manke Nelis weer teruggevlogen, en klepperden de ooievaars van geluk omdat het toch zo goed afgelopen was.

Het ringen van de jongen maakt het mogelijk ze te volgen aan de hand van waarnemingen van vogelspotters. Dit maakt het mogelijk te weten te komen waar de ooievaars foerageren, en waar ze overwinteren. Of op lange termijn uit te vinden hoe oud ze worden en of ze zelf voor nageslacht zorgen.

De resultaten van de metingen waren:

NaamRingSnavelVleugelTarsusKop en snavelGewichtDivers
Fred4E07598 mm420 mm193 mm181 mm3280 g 
Molly4E07696 mm410 mm197 mm180 mm3130 g 
Donna4E077101 mm454 mm201 mm182 mm3483 g 

Vergelijk deze waarden met Ooievaars 2012 en Ooievaars 2013 (In 2014 zijn de ooievaarsjongen niet geringd).

Het ringen van de jongen werd uitgevoerd door Engbert van Stork, en werd mogelijk gemaakt met financiƫle steun van de Stichting Hart voor het Vondelpark.

Links

Film

Paul Koene met een korte impressie:

(:youtube qcgk6qKAWIo:)


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2015 Ooievaars