Nieuwe Bijenkorf van Smart Beeing

De Nieuwe Bijenkorf

Vondelpark: 7 juli 2019

Op de Schapenweide (dit is dezelfde weide waar ook de ooievaars broeden) is kort geleden een bijzondere bijenkorf geplaatst. Het is een handgemaakte rieten korf, die geplaatst is onder een indrukwekkende houten stellage.

In de korf huist een honingbijenvolk die ooit in het wild aangetroffen werd. Volgens de imker zijn de bijen donker-zwart van kleur, wat duidt op dat ze enigszins verwilderd zijn.

De korf was bij plaatsing helemaal leeg, de bijen gaan zelf hun raten aanmaken. De honing zie ze dan verzamelen mogen ze zelf houden, de honing wordt door mensen niet geoogst. Hoewel de Schapenweide vol met bloemen staat, worden de bijen de eerste weken nog even bijgevoerd via een emmertje suikerwater.

De club met naam Smart Beeing heeft deze korf geplaatst.

Maaien

Als je nu over de Schapenweide kijkt, valt je op dat er 'slordig' is gemaaid. Soms zie je nog eilandjes met hoog gras.

Dat is expres gedaan. Er moest gemaaid worden, omdat anders laag-groeiende kruiden geen kans krijgen en verstikken. Maar vele hoog-groeiende bloemen hebben hun zaden nog niet laten vallen, dus die blijven staan. Ook dienen deze eilandjes als toevlucht voor kleine zoogdieren en amfibieƫn

Het maaisel is door vrijwilligers afgevoerd, zodat de grond verarmt. Zo krijgen kruiden meer kans, en zie je minder gras, brandnetel, braam en riet.

Zie ook hun website http://www.smartbeeing.com/?lang=nl


52.3566,4.8650
De bijenkorf