Speeltoestel Geopend

Vondelpark: 5 april 2009

Speeltoestel wordt geopend

Afgelopen zaterdag werd door de wethouder Paul van Grieken een bijzonder speeltoestel geopend.

Het speeltoestel, een klimberg, is ontworpen door de beroemde architect Aldo van Eyck. Hij is onder andere de architect van het burgerweeshuis aan het IJsbaanpad, dit staat bijvoorbeeld op de lijst van de Unesco. Kenners van zijn oeuvre vinden zijn speeltuinen misschien wel het belangrijkste. In de jaren '50 en '60 kwam men van Tokio tot San Francisco kijken wat men in Amsterdam voor haar kinderen deed. Zeer veel van de speeltuinen zijn nu verdwenen.
Ook deze. Er is er nog een gevonden op een verwaarloosd speelpleintje in de Watergraafsmeer en vervolgens hierheen gebracht. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het restaureren van grote kunstvoorwerpen heeft de stenen weer naar het originele ontwerp opgesteld.

De Vrienden van het Vondelpark maakten zich aanvankelijk zorgen over de veiligheid, maar dat bleek ongegrond. Het speeltoestel is uitgebreid gecontroleerd door een keuringsinstituut aan de hand van de Europese regels voor de veiligheid van speeltoestellen.

De herplaatsing is mogelijk gemaakt door de juniorkamer, die in het verleden veel meer objecten in het Vondelpark gerestaureerd hebben.
De kosten zijn afkomstig van het golftoernooi, dat jaarlijks in het park gehouden worden. Aan het eind van de opening hield David Berg, organisator van het golftoernooi een culturele rondleiding door het Vondelpark.Categorie: 2009 Kinderen Golf