
Vondelpark: 13 juni 2020, bijgewerkt op vrijdag, 7 augustus 2020
De komende zomer zal bij mooi weer het park gedeeltelijk afgesloten worden, zo is te lezen in een brief die Stadsdeel Zuid stuurt aan alle omwonenden van het park. In de weekenden als de temperatuur boven de 20 graden zal komen, en zelfs doordeweeks als de temperatuur boven de 25 graden komt. Een gedeeltelijke afsluiting betekent dat alleen de ingangen Stadhouderskade en Amstelveenseweg, Emmalaan, van Eeghenstraat en Vondelstraat geopend zullen zijn. En inmiddels ook de Kattenlaan. De bezoekers worden bij de ingangen per camera geteld, en als er teveel zijn wordt de toegang voor fietsers gesloten, en mogen er alleen mensen te voet in als er net zoveel weer uitgaan.
Reden daarvoor is de drukte die verwacht gaat worden, in combinatie met de gestelde corona-regels. De ziekte die het virus veroorzaakt is ernstig, met soms de dood tot gevolg. Daarvoor is het noodzakelijk voor jezelf en anderen dat je alles doet om verdere verspreiding te voorkomen. Helaas kan je in het hele park zien dat slechts weinigen zich hieraan storen, en in combinatie met een falende handhaving aan de kant van de gemeente gaat het helemaal mis.
Situatie in West
(Dit gedeelte is geschreven in de tijd dat de Kattenlaan nog gesloten was)
Opvallend is dat tijdens de afsluiting de toegang vanuit stadsdeel Zuid veel beter is dan de toegang vanuit stadsdeel West. Dat is natuurlijk te verklaren omdat de beslissing hiertoe genomen wordt door de ambtenaren van Zuid. Hoe is het te verklaren dat de weinig gebruikte ingang Emmalaan, die een luxe kantorenwijk verbindt met het park wel steeds open is, maar de ingang Kattenlaan, die het hele westelijk gedeelte van Amsterdam toegang tot het park geeft, afgesloten is. Dat werkt logischerwijs burgerlijke ongehoorzaamheid in de hand, zoals op de foto te zien is.
Merkwaardig genoeg is een park in het midden van Stadsdeel Zuid, het Beatrixpark, nooit afgesloten. Ook niet als het erg heet en druk is.
Dat de onaangekondigde afsluiting van het park tot grote problemen leidt, bleek wel op de middag van dinsdag, 2 juni 2020. Het was een hete dag, en het kinderbadje was vol met spelende kinderen die daar hun nodige vertier en verkoeling zochten. Toen de ouders met hun kinderen in de namiddag weer naar huis wilden, zagen ze dat de Kattenlaan afgesloten was. Ze werden daarom gedwongen hun vermoeide kinderen mee te slepen om via de ingang Amstelveense weg weer naar de Jan Pieter Heijestraat te lopen. Een onverwachte omweg van maar liefst twee kilometer. De kinderen uit Zuid konden zonder omweg weer naar huis.
Sowieso worden de bewoners van West die richting stadsdeel Zuid willen, gedwongen langs de meest vervuilde straat van Amsterdam met tal van gevaarlijke kruispunten te fietsen of te lopen op zoek naar een doorgang. Bovendien is de Kattenlaan onderdeel van het Hoofdnet Fietsroutes, door de gemeente zelf ingesteld om milieuvriendelijk te kunnen verplaatsen in de stad.
Duidelijk is dat de gemeente deze situatie niet aankan. Ook als de Kattenlaan geopend wordt zijn er veel meer ingangen aan de Amsterdam West kant afgesloten dan aan de Amsterdam Zuid kant. Je kunt de gemeente helpen door op een warme dag een andere plek te zoeken om weer bij te komen (hoewel het Rembrandtpark ook heel erg vol wordt). Op de lange termijn is het natuurlijk zo dat de gemeente voor meer recreatief groen in de buurt moet zorgen...
Op zoek naar een rustige plek in de stad? Zie de blauwe stippen op deze kaart.
Hieronder een kaartje met de geopende ingangen
- 52.3590,4.8654
- Ingang Kattenlaan
- 52.3549,4.8557
- Ingang Amstelveenseweg
Ingang Westkant - 52.3617,4.8817
- Ingang Stadhouderskade
Ingang Centrumkant - 52.3577,4.8718
- Ingang van Eeghenstraat
Ingang Zuidzijde - 52.3557,4.8617
- Ingang Emmaplein
Ingang Zuidzijde - 52.3610,4.8740
- Ingang Vondelstraat
Ingang Vondelkerk West

Deze week bijvoorbeeld kwam ik in het park een wat oudere dame tegen die me zei dat de uitgang die zij had willen nemen, en ik ook wilde nemen, gesloten was, en zij nu te laat zou komen voor de afspraak bij de dokter omdat ze nu helemaal moest omlopen. Vandaag, zaterdag, merkte ik met een zucht van verlichting dat de uitgang/ingang bij de tennisbaan open was, en dacht oh eindelijk komt het Vondelpark weer wat los. Ik voelde mijn hele lichaam zich ontspannen. Maar de verkramping daarna was des te sterker toen ik in plaats van het park weer te verlaten bij de uitgang die uitkomt op de Jacob Obrechtstraat zoals het mijn bedoeling was, om moest fietsen om er pas bij de hoofdingang op de Stadhouderskade weer uit te kunnen, en vervolgens via een omweg buiten het park om op mijn plaats van bestemming te komen. En ik zag meerdere mensen vandaag in het park zoeken hoe het park weer uit te kunnen. Ook een andere keer in het zoeken naar een uitgang verzeild geraakt, hoorde ik een echtpaar tegen elkaar zeggen: ze sluiten de mensen op in het park. Ik ben het daar zeer mee eens. Hoe verstandig is dit "beleid" mag je je wel afvragen, dacht ik. Met alle ingangen/uitgangen gewoon open geef je het park en de mensen meer lucht en ruimte en zorg je voor een betere spreiding. En de ontspanning voor de mensen die juist nu zo nodig is.

Echt opvallend hoe Stadsdeel Zuid hier bevoordeeld werd (gelukkig is de situatie inmiddels verbeterd). Een typisch staaltje van incompetent ad-hoc bestuur, waar we al maanden mee geconfronteerd worden. Als de 'narrative'steeds minder legitiem en onnatuurlijk wordt, wordt het handhaven alleen maar moeilijker. Het minste wat de gemeente had kunnen doen is voor haar inconsequente richtlijnen te gaan staan en die te communiceren. Maar ze schaamde zich er waarschijnlijk zelf voor. Eens kijken hoe lang de nieuwe duidelijkheid werkt en standhoudt.

Ik ben zelf 91 jaar en op een rollator aangewezen.
