Dag van het Park

Vondelpark: 11 mei 2011

IVN Poster over dag van het park

Al zes jaar wordt de Dag van het Park georganiseerd, maar eigenlijk nooit is dit groots in het Vondelpark gevierd.
In het hele land wordt op deze dag door gemeenten aandacht gevraagd voor het groen in stadsparken. Er is daar dan voor jong en oud van alles te beleven. Eigenlijk is dit initiatief niet zo nieuw, want bij onze zuiderburen in België wordt al 20 jaar de Dag van het Park georganiseerd! Deze dag vindt altijd op de laatste zondag van mei plaats. Dit jaar is dat 29 mei tussen 11 en 17 uur en het thema is: Op avontuur.

IVN Amsterdam neemt het voortouw

Vanwege haar 50-jarig jubileum heeft IVN Amsterdam het voortouw genomen voor de invulling van de Dag van het Park 2011. Samen met het organiserende Stadsdeel Zuid is besloten alle activiteiten voor dit stadsdeel in het gerenoveerde Vondelpark te laten plaatsvinden.

Natuureducatie in samenwerking

IVN heeft verwante organisaties op het gebied van natuur uitgenodigd om samen een plan voor de invulling te maken, waarbij natuureducatie het sleutelwoord is. Daar is enthousiast op gereageerd door o.a. de KNNV, Vogelwerkgroep Amsterdam, Ooievaarsproject Amsterdam, Samenwerking Opbouwwerk Oud Zuid, Hortus Plantage Middenlaan, VU Hortus, Groene AS, Beschermers Amstelland, Vrienden van het Vondelpark, Hart voor het Vondelpark, Landschap Noord Holland en Amsterdams Natuur & Milieu Educatiecentrum en natuurlijk hetVondelpark.net.
Er wordt een uitgebreide informatiemarkt met kraampjes in het Vondelpark ingericht, waar iedereen zich kan presenteren. Maar daar blijft het niet bij. Veel organisaties op het gebied van natuur zullen hun specifieke kwaliteiten ook op andere manieren inzetten. Zo zullen deskundigen uit hun gelederen een breed palet aan educatieve mini-excursies gaan verzorgen, verspreid over het hele Vondelpark. Allerlei onderwerpen komen daarbij aan bod zoals planten, bomen, vogels, water, vissen, insecten of reptielen. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van het park. Speciaal voor kinderen worden leuke natuurbelevingen mogelijk gemaakt. Zo kunnen zij water- en bodemdiertjes ontdekken op de Koeienweide, vogelhuisjes bouwen, een survivaltocht tussen de bomen in de klauterjungle maken en nog veel meer.

In de klauterjungle achter de hazelaarkatjes

Het Stadsdeel verzorgt de gehele infrastructuur van de dag en biedt zelf ook veel activiteiten en voorzieningen aan, zoals een hoogwerker, een imker, schapen scheren en allerlei kinderactiviteiten. Ook wordt de renovatie van het park op die dag toegelicht tijdens enkele excursies. Zoveel mogelijk worden horeca en andere gebouwen in en rond het park bij de dag betrokken. Er zal ook aandacht zijn voor film, fotografie, beeldende kunst, theater en muziek. Het belooft een groots opgezette, leerzame en ook avontuurlijke dag te worden, waar hopelijk heel veel in de natuur en in het Vondelpark geïnteresseerde bezoekers op afkomen!

Bezoek de stand van hetVondelpark.net, of volg een van de natuur-excursies die wij leiden door de Koeweide. Dit kwetsbaar natuurgebied is alleen op deze dag voor een select publiek geopend.

Wat is waar te doen?

Hier is een overzicht van de activiteiten:

Kaart van activiteiten
 1. Infokraam en start excursie
 2. Films over ooievaars
 3. Yune (muziek)
 4. Theetuin
 5. IVN-kramen
 6. Poppenkast
 7. Schminken
 8. Roofvogelshow
 9. Groene markt
 10. Schaapscheerder
 11. Honden speelparcours
 12. Infokraam en start excursie
 13. Natuursafari's (Vooraf inschrijven bij de Groene Markt!)
 14. Hoogwerker (30 meter de lucht in)
 15. Boomklimmen kinderen
 16. Infokraam en start excursie
 17. Opblaaskussen
 18. Imker
 19. Houthakkers
 20. Infokraam en start excursie


Categorie: 2011 Dagvanhetpark