De winter van 2011 - 2012

Omgevallen kastanje aan de Sofiavijver

Vondelpark: 12 januari 2012

We hebben een rare winter. Kort geleden nog raasden heftige herfststormen door het Vondelpark, overal stond een laag water... en nu bloeien de sneeuwklokjes en narcissen.

De storm heeft haast geen schade aan het park toegebracht. Het enige slachtoffer is een kastanje aan de Sofiavijver die is omgeknakt. Hij is recht afgebroken, dit keer is het niet de slappe bodem die de boom onstabiel maakte.

Enige jaren eerder viel de kastanje ernaast om. Hier was de oorzaak duidelijk de bodem die de wortels niet meer op de plaats kon houden. Omdat deze kastanje -ondanks zijn horizontale positie- nog steeds uitloopt, is hij nog niet weggehaald.


Bij de werf aan de Kattenlaan ziet het al wit van de sneeuwklokjes, en bij de Willemsbrug bloeien de narcissen. Die narcissen hebben overigens ieder jaar de primeur.

De ooievaar wordt steeds vaker gezien in het park. Hij maakt het nest vast op voor de terugkeer van het vrouwtje.

Zondag 15 januari is er weer de Vondelparkloop, een gezellig en sportief rondje door het park voor alle leeftijden en voor alle snelheden. We herinneren ons de bizarre winter van vorig jaar, waar de organisatie vanwege de weersomstandigheden zich genoodzaakt voelde om de Vondelparkloop af te gelasten.

Voor ons hoeft de winter niet meer. Heeft u ook een lentebode in het park gezien? Reageer dan op dit artikel.


Saar - 14 January 2012 om 18:50
Maar even door het Vondelpark omgefietst: ja, ook vandaag (ca 12:30) 2 ooievaars, 1 op de paal, de andere op de berg. Mooi schoon wit waren ze!