Waterkolken en de Paddentrek

Een waterkolk (putje) aan een laan

Vondelpark: 1 februari 2012

Vaak wordt contact gemaakt met hetVondelpark.net door groepen en individuen met de meest uiteenlopende vragen. Laatst was er iemand van het Ravon aan de telefoon: "Hoeveel waterkolken zijn er in het park, en hebben amfibieƫn er last van?" Ik verzekerde deze beller dat het water in de vijvers rustig was, maar dat bleek het verkeerde antwoord. Waterkolken zijn namelijk die gietijzeren voorwerpen langs de rand van de lanen die de leken 'putjes' noemen.

Een put is een gat in de grond met een einde, een waterkolk is ook een gat in de grond, maar zit in een netwerk van buizen, en er zit een gietijzeren bak omheen.

Zoveel er bekend is van het gedrag van padden en kikkers tijdens de paddentrek, zo weinig is er nog bekend van de gevaren die de amfi's ondervinden van de waterkolk. Vallen ze er per ongeluk in, of springen ze erin? Hoe vaak komt dat voor, hoeveel amfi's overlijden doordat ze in een kolk terechtkomen? Hoe lang zitten ze erin, of komen er zelfstandig weer uit?

Ook de vrijwilligers van de Vondelparkpaddentrek hebben ervaring met deze beestjes in de kolken.

Het Ravon gaat in maart beginnen met een groot landelijk onderzoek over het lot van putpadden en kolkkikkers, en wij doen eraan mee.

Een selecte groep paddenvrijwilligers deed onlangs een beknopte voor-inventarisatie.

De geschatte gemiddelde afstand tussen twee kolken is 15 meter. Als het totale afstand van de lanen een kilometer of 5 is, schatten wij het totaal aantal kolken in het park op 400.

Niet alle kolken vormen een evengroot gevaar voor de amfi's, want de trek concentreert zich op een paar plaatsen in het park. De gleuven in de deksels zijn ongeveer een duim (inch) breed. Een pad moet dan wel erg klein zijn om er spontaan in te vallen. Maar dan is er natuurlijk ook de mogelijkheid dat ze erin springen, bijvoorbeeld bij vermeend gevaar.

Als het beestje in een kolk zit, kan het geen kant meer op. Dat komt omdat de kolken niet verbonden zijn met buizen, in plaats van buizen zijn juten hoezen gevuld met grote keien gebruikt. Daar kan een pad niet doorheen.

Hoe je een amfibie kunt vinden die in een kolk zit is ook een grote vraag. De beestjes hebben namelijk de gewoonte meteen onder water te duiken als ze voetstappen op zich af voelen komen.
Dan zou je ieder putje nog kunnen openen en met de hand in het water voelen of er eentje in zit. Uit ervaring van de vrijwilligers weten wij dat dit goed werkt. Alleen is het niet zo verstandig om het je hand in het water van een kolk te roeren, want er kan gebroken glas, of zelfs een naald in liggen...

Tijdens de paddentrek is met Waternet (de riooldienst) afgesproken dat de kolken niet gereinigd worden door ze leeg te zuigen.

Het Ravon heeft een wetenschappelijk verantwoorde telmethode ontwikkeld waar we op een betrouwbare manier een schatting kunnen geven over het aantal amfi's dat op deze wijze om het leven komt. Als dit probleem in het Vondelpark groot genoeg blijkt te zijn, zullen de waterkolken aangepast moeten worden zodat ze veiliger worden voor deze beestjes.


Heeft u ook wel eens een dier in een put of kolk aangetroffen?

Mat - 02 February 2012 om 21:46
Waarom proberen we het probleem niet op te lossen met trapjes van b.v. van die geplastificeerde ijzerdraad o.i.d? Dat kost bijna niets en is door iedereen te fabriceren met een kniptang. Je zou dit in een aquarium uit kunnen testen of het werkt.
Hans - 02 February 2012 om 21:48
Met alle respect, is dit niet een onderwerp voor in de Lente?

Iedereen is nu met kou, winter en schaatsen bezig, en absoluut niet met de paddentrek....! Dat speelt pas in maart, dus na de Elfstedentocht!

Met het artikel is overigens niets mis, alleen de timing kan beter.

de vader - 10 februari 2016 om 15:18
er zijn gewoon trapjes voor

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2012 paddentrek riool