Uilenkast Opgehangen

Vondelpark: 12 december 2007

Wethouder hangt uilenkast op

Vandaag heeft wethouder Paul van Grieken van het stadsdeel Oud Zuid een uilenkast opgehangen aan een boom in de Koeweide. Aanwezig was een klein gezelschap bestaande uit de vrijwilligers van de Werkgroep Vondelpark die de kast gebouwd hebben (zie een nieuwe uilenkast), journalisten van vier persagentschappen, hoveniers van het park, de stadsecoloog Martin Melchers, en de wethouder zelf.

Voordat de wethouder in de ladder steeg om de bouten van de kast stevig in de boom te draaien, hield hij een toespraak waarin hij zijn beleid benadrukte om de ecologische waarde van het Vondelpark te versterken. Ook onderstreepte hij het belang om vooral de jeugd in de wijk in contact te brengen met de natuur. De uilenkast zal hierbij een belangrijke educatieve bijdrage leveren.

Op de vraag of er wel uilen in het park zijn, antwoordde Martin Melchers:

"De laatste tijd heb ik er geen meer gehoord in het park. Het kan zijn dat hij weggetrokken is nadat de vorige kast op deze plek tijdens een storm weggewaaid was. Maar we zullen binnenkort zeker nieuwe kolonisten krijgen. In het Amsterdamse Bos heerst nu een overbevolking van bosuilen, en het is te verwachten dat er uilen in het Vondelpark een goed nieuw territorium zullen vinden. Voedsel is hier genoeg. Ze eten van alles. Van eksters en bruine ratten tot kikkers en wormen."

Om het publiek alvast in de sfeer te brengen bracht Martin op zijn uilenlokfluit een originele uilensong ten gehore.

De kast hangt op de Koeweide, aan de hoge bomen aan de andere kant van de poelen.


Gast - 03-05-2009 21:58

Op 8 april jl. heb ik een jonge uil waargenomen in een boom langs de weg door het park ten zuidoosten van de locatie van de uilenkast. Op 9 april zat de uil nog in dezelfde boom en heb ik er foto's van genomen. Sindsdien niet meer waargenomen.

Gast - 08-12-2009 23:53

In de nacht van 29 op 30 september hoorde ik drie bosuil-mannetjes van verschillende plaatsen naar elkaar roepen, om een uur of drie 's nachts, rond de omgeving van de vijver bij het openluchttheater. Daarna niet meer waargenomen. Het middendeel van het Park was toen maandenlang afgezet geweest wegens de renovatie en juist weer opengesteld.