Telling Halsbandparkieten

Vondelpark: 29 november 2006

Halsbandparkiet

In het weekend van 16 en 17 december 2006 heeft het Araproject in samenwerking met waarneming.nl een landelijke halsbandparkietentelling gehouden.
De veelvuldig in het Vondelpark te bewonderen tropische verrassingen brengen de nacht door in grote groepen in zogenaamde roest- of slaapplaatsen. In Amsterdam kennen we die plekken bij het Florapark en in het Oosterpark. Maar er kunnen er nog meer zijn.

Helaas zijn er geen waarnemingen uit het Vondelpark geregistreerd. Er wordt vermoed dat de Vondelpark Halsbandparkieten 's avonds naar het Oosterpark vliegen om daar gezamenlijk te overnachten. De waargenomen holen dienen enkel als broedplaats.
Tellen is leuk! Weet u een plek in het Vondelpark waar wel eens Halsbandparkieten gezien worden of is er een vermoedelijke slaapplaats, zorg er dan voor dat u een uur voor zonsondergang in het park aanwezig bent. Het gros van de Halsbandparkieten verzamelt zich zo'n half uur voor zonsondergang op de slaapplaats. Probeer de invallende vogels te tellen of te schatten; wees erop beducht dat Halsbandparkieten vaak laag en met verrassende snelheid vanuit allerlei richtingen aan komen vliegen. Als de neergestreken vogels goed zichtbaar zijn, is het lonend om ze een paar keer te tellen. Eenmaal op de slaapplaats aangekomen, zitten de vogels doorgaans nog enige tijd te ruziën of knoppen te bijten. Wanneer het donker is, zijn ze stil.

Gast - 17-12-2006 18:45

Er zijn overal nesten in het park, in holtes van bomen. Laatst zag ik een paar parkieten bij de gaten in de blauwe stronk aan de speelweide. Suggestie om daar eens te tellen!

Gast - 27-07-2008 22:24

hallo,
even een reactie op de 'vermoede' slaapplaats van de halbandparkiete n uit het vondelpark, ik dank zeker niet dat ze n het oosterpark overnachten. Wij wonen op de grens van Amsterdam /Osdorp en zien iedere avond tussen 20.00 en 21.00 zo'n 1000 a 1500 halsbandparkiet en in bosjes van zo'n 20 a 40 stuks richting Osdorp vliegen. Dat is dus zeker niet richting het oosten maar richting het westen.
Ik ben ook erg benieuwd waar de vogels overnachten. Die uit het Vondelpark iig niet in het Oosterpark!
Groetjes, Barbara van Lierop