Schade door de Droogte

Uitgedroogde kastanjeboom bij ingang van Eeghenstraat

Vondelpark: 27 augustus 2018

Met een paar regenbuitjes tijdens de afgelopen dagen is een einde gekomen aan de droogte in ons land en dus ook in het Vondelpark. Het maandenlange gebrek aan water tijdens de afgelopen zomer heeft behoorlijke schade gebracht aan bomen, struiken, kruiden en de bodem.

Wat betreft de bomen zien we dat van de kastanjes -waarvan de meesten in het park toch al niet gezond waren, de bladeren al helemaal uitgedroogd zijn. Het oogt alsof ze een vroege herfst hebben, maar duidelijk is te zien dat de bladeren verschrompeld, uitgedroogd zijn. Ook de vleugelnoten hebben al hun bladeren al verloren. Het valt niet zo erg op, want ze hebben dit jaar veel (groene) vrucht. De platanen zijn Zuid-Europese bomen, en je zou verwachten dat ze goed tegen hete droogte kunnen, maar opvallend is dat ze erg veel materiaal van de stam aan het verliezen zijn. Of de droogte de oorzaak is, is niet zeker.

Veel van de struiken en kleinere planten zijn ook verdroogd. Velen hebben al hun bladeren al verloren, en zullen inmiddels al dood zijn. Ook de rododendrons zien er slecht uit, alle bladeren hangen slap.

Veel gras is verdord, maar dat is niet heel ernstig. Als het flink doorregent zal het gras weer gaan groeien. Het gras heeft door de grote bezoekersdruk het al niet te makkelijk. De grond wordt letterlijk dichtgelopen. Om de grond weer los te maken wordt ieder voorjaar het oppervlak van de grasvelden verarmd met een dun laagje zand, om de laag te versterken en waterdoorlaatbaarheid te verbeteren. Opvallend is dat juiste de plekken waar veel zand is aangebracht, het gras sneller is verdroogd.

Maar het ergst heeft de bodem te lijden. De bodem bestaat uit moerasveen, en veen moet vochtig blijven. Anders komt zuurstof in de grond, en dat versnelt het verteringsproces. Onder normale omstandigheden klinkt de bodem al in, naar schatting een halve centimeter per jaar. Maar dit jaar zal de bodemdaling wel veel sneller zijn dan de ongeveer halve centimeter die het Vondelpark normaal per jaar zakt... Laten we hopen dat het zoveel regent dat de grasvelden een tijdlang flink onder water komen te staan. Dat is goed voor de veengrond.

Welke planten en bomen de droogte zullen overleven is pas volgende lente -als alles weer fris uit moet lopen, te merken.


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2018 | Weer | Dode Boom | Regen