De Populieren op de Koeweide Zijn Omgevallen

Afgelopen zomer stonden de twee nog overeind

Vondelpark: 19 februari 2014

Vorige week woensdag, 12 februari 2014 tijdens flinke wind -het stormde niet eens- zijn twee zeer flinke populieren op de Koeweide omgewaaid. Het waren kolossale bomen, wellicht twee van de grootsten die in het Vondelpark staan. Vanwege de onopvallende plek waar ze stonden, is het de meeste mensen misschien niet eens opgevallen.

Het was al bekend dat dit kon gaan gebeuren, omdat een van de twee al jaren ontworteld was. Deze boom werd door de tweede tegengehouden, maar het was duidelijk dat deze tweede vroeg of laat onder deze druk zou bezwijken.

Op de foto is duidelijk te zien dat de linkerboom tegen de rechter aanleunt. Het is afgelopen zomer genomen, toen het opviel dat de gezonde boom opeens een stuk schever stond.


De twee omgevallen bomen

Omdat zware vrachtwagens niet over het drassige terrein kunnen komen, zullen de stammen blijven liggen. We zijn benieuwd wat voor nieuwe kansen voor de natuur op de Koeweide geboden gaan worden. Jammer voor de kinderen is dit terrein ontoegankelijk, want dit is een waar klimparadijs!

Op zaterdag, 1 maart 2014 hebben de vrijwilligers van de Werkgroep Vondelpark het terrein rond de omgevallen bomen schoongemaakt. Alle takken zijn verwerkt in een takkenril, en het kleine spul is opgeharkt en op een soort van composthoop gebracht. Tijdens het werk zagen wij een kleine kikker rondhoppen, en een broedende nijlgans in een van de knotwilgen. Onder de omgevallen boom was het veen samengeperst tot turf, het moet honderden jaren oud zijn geweest en kon zo de kachel in.


52.355958,4.858112
Plek waar de bomen stonden op de Koeweide