Nestkasten Schoongemaakt

Vondelpark: 17 november 2011

Louis geeft uitleg over nestkasten

Vorig jaar zijn in het Vondelpark een groot aantal duurzame vogelkasten opgehangen. Ze waren er al, er waren een groot aantal houten nestkasten gemaakt door de vrijwilligers aangesloten bij het huidige SOOZ, en een groot aantal die ooit eens door de Ecokids gebouwd en opgehangen waren. De kasten van de Ecokids waren al bijna helemaal vergaan, en die van de vrijwilligers zijn inmiddels ook al flink aangetast. Door houtrot, maar vooral door vandalistische vogels die aan het hout knagen! De duurzame kasten zijn gemaakt van een soort van beton. Ze zijn gegoten in twee delen. Het huis, en een los schotje wat uitgeschoven kan worden om de kast schoon te kunnen maken. Deze betonnen kasten zullen naar verwachting het vele jaren uithouden, veel langer dan de houten kasten.

Nu hangen de nieuwe kasten er al een jaar en is het tijd om ze schoon te maken. Louis, de voorman van het Vondelpark, ontvangt de vrijwilligers van de natuurwerkgroep Milieu van de SOOZ. Louis gaat met de vrijwilligers mee om ze instructie te geven. Al meteen wordt de eerste vraag gesteld. "Is het hier wel nodig om kasten op te hangen? Er zijn toch genoeg vogels in het park en die kunnen best voor zichzelf zorgen?". Dan komt het uitvoerige antwoord: "Er is een verschuiving van soorten. Kraaien en eksters nemen de overhand, terwijl kleine vogels het moeilijker krijgen. De mus is al helemaal verdwenen. Ook roofvogels als de bosuil, buizerd en sperwer worden steeds vaker waargenomen. De kastjes kunnen de essentiële bescherming geven aan de zwakkere soorten."

Dan begint de ronde langs de kasten. En al meteen blijkt dat alle kasten een nestje bevatten. Louis geeft uitleg: aan de bouw van het nest ziet hij welke vogel erin zat. Mees, boomkruiper, holenduif, parkiet, ...: iedere soort zoekt kieskeurig die kast die voor hun ontworpen is! Alleen de mussenkasten en de vleermuizenkasten zijn onbewoond gebleven. Vleermuizen zijn erg kieskeurig, dat kan jaren duren. En op de mussen is het ook wachten. "Maar als ze terugkomen moeten we ze alle kansen bieden", aldus Louis.
De uilenkast die door de werkgroep gebouwd is, bleek bebroed te zijn geweest door een holenduif. Geen spoor van de bosuil. Ook de twee betonnen steenuilenkasten die bij de Koeweide en Schapenweide hangen, toonden geen sporen van broedsel.

Aan het eind van de dag zijn alle kasten schoongemaakt, en alle waarnemingen zijn opgeschreven. De vrijwilligers zijn een ervaring rijker. Volgend jaar kunnen ze het zelf.


Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha