Mollentelling

Molshopen op de Schapenweide

Vondelpark: 18 februari 2024

Jarenlang waren er geen mollen te vinden in het Vondelpark. De grondwaterstand is namelijk te hoog, en daarom lopen de gangen snel onder water. En dat vinden ze niet leuk.

Maar afgelopen zomer, tijdens het ringen van de jonge ooievaars op de Schapenweide ontdekten wij enkele mollengangen. Waar komen die vandaan?
Omdat de gangen alleen rond de nestpaal te vinden waren denken wij dat een mol gepakt was door een ooievaar, en tijdens het voeren aan de snavel ontsnapt is en naar beneden op de grond gevallen. De hoveniers van het park denken echter dat de mol samen met een vrachtje aarde geïmporteerd is.

De Schapenweide is tijdens de afgelopen renovatie flink verhoogd, dus hier heeft de mol betere kansen. Dat is te merken omdat nu overal op de Schapenweide de molshopen te zien zijn. Hoeveel mollen er nu zijn is niet bekend. Omdat het Vondelpark ecologisch geïsoleerd is -vooral voor mollen, is het niet te verwachten dat de populatie zich zal uitbreiden. We zullen dit in ieder geval goed bestuderen.

Nationale Mollentelling

Dit weekend vindt de nationale mollentelling plaats. Ga dus naar de Schapenweide in het Vondelpark, en noteer deze molshopen.

Meer informatie over de Nationale Mollentelling

NB: In 2023 was er een actie tegen het vangen van mollen van Gemold


52.3571,4.8651
Hier werd de eerste molshoop aangetroffen

Reageer op dit artikel:

Mijn naam:
Bericht:
Mijn mening over dit artikel:
Vul code in: Captcha


Categorie: 2024 | Actueel | Schapenweide | Dieren